Chris Stapleton: This is Country Music

Η πρόσφατη βράβευση του από την Ένωση της Country Μουσικής (Country Music Association) με τα βραβεία  Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου, Ανδρικής Φωνής της Χρονιάς και Δίσκου της Χρονιάς για το εξαιρετικό Traveller, καθώς και η εμφάνιση του στα συγκεκριμένα βραβεία παρέα με τον Justin Timberlake, είναι καλές αφορμές για να ασχοληθούμε μαζί του.

https://www.youtube.com/watch?v=ADuUQT_fPCw

To συγκεκριμένο ντουέτο, για το οποίο είχα μερικές ενστάσεις για το ταίριασμά του, αλλά μετά κατάπια τη γλώσσα μου, εκτός από υπέροχο μουσικά, το βρήκα πανέξυπνο. Γιατί αυτόματα, συστήνει τον Stapleton και την country, σε ένα διαφορετικό κοινό, που είναι συνηθισμένο σε άλλα ακούσματα. Το Traveller του Chris Stapleton όμως, αξίζει να ακουστεί και να του δοθεί η δέουσα προσοχή. Αφήνει πίσω την εμπορικότητα και τον ποπ ήχο, στα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν στραφεί οι καλλιτέχνες της Country (με αποκορύφωμα την Taylor Swift, όπως γράψαμε και στο «1989») και επιστρέφει πίσω στα βασικά, βγάζοντας έναν δίσκο με επιρροές από την Bluegrass και το Blues.

O Chris Stapleton είναι μέσα στα πράγματα, πολύ πριν βγάλει τον δίσκο του και πολύ πριν αρχίσει ο κόσμος να μιλάει για εκείνον την επομένη των βραβείων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….

https://cbsus99country.files.wordpress.com/2011/11/131684259_8-e1377113828917.jpg?w=411&h=350&crop=1

Γεννημένος στο Kentucky και όντας το μεσαίο παιδί μιας εργαζόμενης στον τοπικό τομέα υγείας και ενός ανθρακωρύχου (όπως και η Loretta Lynn), μετά το λύκειο ξεκίνησε να σπουδάζει μηχανικός, αλλά ένα χρόνο μετά τα παράτησε και το 2001 πήγε στο Nashville να κυνηγήσει το όνειρο του. Μέσα σε τέσσερις μέρες, είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει τραγούδια. Μέχρι σήμερα έχει γράψει πάνω από 150, πολλά από αυτά έγιναν νούμερο 1 όπως αυτό:

και αυτό…

Έχει γράψει τραγούδια για ονόματα της Country όπως αυτά των Brad Paisley, Tim McGraw, και έχει γράψει μαζί με τον Vince Gill και την Sheryl Crow.

To τραγούδι Drink A Beer, το γράφει για τον Luke Bryan, ο οποίος δηλώνει ότι του θυμίζει την απώλεια συγγενικών του προσώπων…

Τον εμπιστεύονται όμως ονόματα και εκτός country, όπως η Joss Stone

Από το 2008 ως το 2010, είναι ο κεντρικός τραγουδιστής του συγκροτήματος SteelDrivers, συγκρότημα με το οποίο το 2010 ήταν υποψήφιος για 3 βραβεία Grammy. Τραγούδι του με αυτό το συγκρότημα, διασκεύασε και η Adele στο υπερ-επιτυχημένο “21” της.

Το 2010 σχηματίζει τους Jompson Brothers, αλλά η μπάντα δεν τραβάει και έτσι το Μάιο του 2015 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με το όνομα Traveller

Αν και τα singles του album, δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, ο δίσκος πήρε θετικές κριτικές. Ο Stapleton δήλωσε, πως εμπνεύστηκε από ένα ταξίδι που έκανε με τη γυναίκα του από το Phoenix της Arizona στο Nashville, μέσω του Νέου Μεξικού, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του το 2013. Από το δίσκο ξεχωρίζουν τα Traveler και η διασκευή του Tennessee Whisky, που αναφέραμε παραπάνω, το Outlaw State of Mind, σαφώς επηρεασμένο από τον ήχο των «παράνομων» της Country, το Parachute:

Αλλά και το τραγούδι που κλείνει τον δίσκο, Sometimes I Cry, ένα μείγμα Blues και Southern Rock….

Ο Chris Stapleton είναι ό,τι πιο αυθεντικό θα ακούσετε φέτος από το χώρο της country μουσικής σκηνής

Καλή ακρόαση…