Στο χώρο της καλλιγραφίας είναι τόσο γνωστός που δεν χρειάζεται να πεις καν το επώνυμό του. Το «Σίμος» ή καλύτερα Simon είναι αρκετό. Με πολυετή εμπειρία στο χώρο του Design και αέναη διάθεση για πειραματισμούς, μας μιλάει για το τελευταίο του project στη Γαλλία, το πρόσφατο video που κυκλοφόρησε και την αγάπη του για την ελευθερία.

Salvation

“Αρχές Αυγούστου είχα την τιμή να λάβω ανάθεση ενός πολύ πρωτότυπου έργου από τον παγκοσμίου φήμης designer Philippe Starck για την εσωτερική διακόσμηση ενός καινούργιου κτιρίου του. Πρόκειται για ένα 5ώροφο κτίριο το οποίο μοιάζει με ένα τεράστιο φουσκωτό σύννεφο. Το αστείο είναι ότι πραγματικά φουσκώνει! Από εκεί προκύπτει και το όνομα του “Le Nuage” που στα γαλλικά σημαίνει σύννεφο. Ο Stark φημίζεται πάντα για την «τρέλα» του στο design και βλέποντας το όνομα του πραγματικά αναρωτιόμουν τί με περιμένει…”

 

“Το όλο εγχείρημα ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα και είχα μεγάλη αγωνία για όλη τη διαδικασία από τη στιγμή της πρώτης συζήτησης για δύο βασικούς λόγους. Αφενός το κτίριο είναι ένα ξεχωριστό αριστούργημα και αφετέρου το όνομα του Starck έχει πολύ μεγάλη “βαρύτητα” στον κόσμο του design. Η εκτέλεση του project διήρκησε 12 μέρες περίπου, δουλεύοντας από το πρωί έως πάρα πολύ αργά το βράδυ. Ήμασταν οι τελευταίοι που φεύγαμε από το κτίριο σχεδόν ξημερώματα, ενώ όλα τα αλλα συνεργεία είχαν ήδη σταματήσει. Τις περισσότερες μέρες δεν είχαμε καν χρόνο να φάμε βραδινό. Για μεσημεριανό τις περισσότερες φορές ούτε λόγος! Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 80 μέτρα καλλιγραφίας μέρος των οποίων και 3 μεγάλα ταβάνια.

IMG_8570

Παρόλα αυτά, αν κάτι κράτησα ήταν η μεγάλη πίεση, που υπήρξε για να ολοκληρωθεί το project σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ η τέχνη της καλλιγραφίας χρειάζεται πολύ συγκέντρωση και ακρίβεια. Όμως είδα τα όρια μου και τα ξεπέρασα σε πολύ απαιτητικές στιγμές, όπου η κούραση κυριαρχεί και κοντράρεται με τη δημιουργικότητα. Πλέον, νιώθω πραγματικά διπλά ευεργετημένος από αυτό το project.

 

Βοήθησαν συγκεκριμένα 2 άτομα στο να οργανωθεί αυτό το μεγάλο project (Φίλιππος Π. & Σόνια Κ.) από την επικοινωνία, την εύρεση υλικών, την εμψύχωση για να αντεπεξέλθω στο συνεχή φόρτο εργασίας και σε οποιαδήποτε δυσκολία ανέκυψε, τους οποίους, πραγματικά, έχω ξεχωρίσει και για μένα θα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδια μου.”

 

“Για να επιλέξω χώρους και τοπία κοιτάζω πάντα να δημιουργήσω την τέχνη μου μακριά από τους τοίχους της πόλης και συνήθως διαλέγω βουνά. Μερικές φορές ταξιδεύω με το αυτοκίνητο πολλά χιλιόμετρα για να εξερευνήσω τα καλύτερα μέρη. Προσπαθώ να βρω τοποθεσίες που αν κάποιος τα επισκεφθεί να μην πιστεύει σε αυτό που θα βλεπει, να βρει ένα έργο τέχνης εκεί. Σπαταλάω πολύ χρόνο στο να βρω αυτές τις ιδανικές, για εμένα, τοποθεσίες, που συνδέονται σε απόλυτη αρμονία με την τέχνη μου. Δεν μπορώ να υλοποιήσω ένα δημιουργικό project, σε μέρη που τα βλέπει περισσότερος κόσμος. Όσο πιο παλιό είναι το μέρος, τόσο πιο πολύ έχω την όρεξη να το διακοσμήσω.

 

Εστιάζω στο να χρησιμοποιώ την λιγότερη ποσότητα μπογιάς ακόμα και στα μεγαλύτερα έργα μου. Αυτό μου δίνει περισσότερο έλεγχο, να ξέρω πως ό,τι κάνω είναι αρκετά σημαντικό και δεν χρειάζεται σπατάλη. Στεγνώνω τα πινέλα μου συνέχεια πριν από κάθε stroke μου για να πετύχω όσο το δυνατόν καλύτερο shaprness στην τέχνη μου.

IMG_2724

Δουλεύω πάντα στην φυσική επιφάνεια του τοίχου αλλά και στις αλλοιώσεις του από το φυσικό περιβάλλον, γιατί πιστεύω πως ο “χρόνος” είναι το καλύτερο background για κάθε έργο.

Μετά από καιρό επισκέπτομαι το μέρος ξανά και βλέπω διάφορα κομμάτια του κατεστραμμένα.

Είναι πλέον μια ενότητα με το μέρος!

Τον ρώτησα τί σημαίνει “Urban Calligraphy”; Το κοινό στην Ελλάδα είναι εξοικοινωμένο με τον όρο;

“Το Urban Calligraphy είναι η καλλιγραφία, που ξεφεύγει από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιγραφίας σε χαρτί και μελάνι και εφαρμόζεται σε αστικά μέρη, εγκατελειμμένα κτίρια και δρόμους σε όλων των ειδών τις επιφάνειες, χρησιμοποιώντας ακόμα και υλικά που κανένας δεν θα σκεφτόνταν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πινέλο.

 

Το Urban Calligraphy είναι ένα project, που προσπαθώ εκφράσω τις εσωτερκές φωνές της ψυχής μου. Η καλλιγραφία δεν αποτελεί για μένα ένα μέσο επιβίωσης. Έχω ήδη μια όμορφη και πολυετή πορεία στον κόσμο του Design. Πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που σε κάνει να “ανεβαίνεις” όλο και πιο ψηλά, είναι να ξέρεις να κοιτάς με απλότητα.

Η καλλιγραφία είναι η έξοδος μου στα προβλήματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, η ελευθερία μου.

Δεν εστίασα ποτέ σε κάποιο κοινό με «γεωγραφικό» κριτήριο παρά μόνο σε ανθρώπους που θα τους μιλήσει και θα το υποστηρίξουν, χωρίς να με γνωρίζουν προσωπικά. Φαίνεται όμως ο πυρήνας μου να είναι η Ιαπωνία και το Μεξικό. (γελάει)

forsaken5

Τα ταξίδια αποτέλεσαν και αποτελούν μεγάλη έμπνευση για την δουλειά μου. Εξάλλου και η καλλιγραφία ξεκίνησε από ένα μεγάλο ταξίδι.

Προσπαθώ να παρατηρώ πολιτισμούς και αρχαίες διαλέκτους και να εξελίσσω το καλλιγραφικό style μου μέσα από αυτές. Γι’ αυτό και το καλλιγραφικό μου style είναι μια μίξη από Western-Arabic και Asian calligraphy.

 

Το “Lucid Dream” όπως και το προηγούμενο video μου τα σκηνοθέτησε ο στενός μου φίλος και σκηνοθέτης Alex Ιωάννου. Ο Alex είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους που εχω γνωρίσει και έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορες σε διαφορα project.

 

Αυτή την φορά δεν θέλαμε να δείξουμε ένα video, όπως το SKYFALL που θα βλέπεις τον χαρακτήρα να δημιουργεί αλλα να δείχνουμε πως γίνεται όλη η διαδικασία στην σύλληψη της έμπνευσης.

Amen_Urban_Calligraphy_Simon_Silaidis06

Ψάξαμε πολύ καιρό για τις ιδανικές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να δείξουν όλο αυτό το ταξίδι και ουσιαστικά η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα “συνειδητό όνειρο”, όπου ο χαρακτήρας, καθώς περιηγείται μέσα σε αυτό, καταφέρνει να κυριαρχήσει και πετύχει τον σκοπό του.

Όπως ακριβώς και στα όνειρα μας το μυαλό ταξιδεύει στο να φτάσουμε έναν επιθυμητό προορισμό έτσι και ο σκοπός αυτού του video είναι να δείξει πως όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε, κατακτώντας το όνειρό μας.

Με δυο λόγια θα με χαρακτήριζα όπως είχε γράψει ένα περιοδικό στην Γαλλία, για μένα… “ελβετικό σουγιά”.

Θα σου πω μια λέξη μόνο. Multitasking.

Επανάσταση σημαίνει να προσπαθείς να υποστηρίζεις τα όνειρα σου όταν κανένας δεν θα σταθεί δίπλα σου να σε βοηθήσει. Στις στιγμές που θα προσπαθήσουν, όχι μόνο να μην σε βοηθήσουν, αλλά να σε ρίξουν και πιο χαμηλά, σε όλο σου το ταξίδι.

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το Urban Calligraphy. Θα σε ζηλέψουν,θα σε πολεμήσουν και πολλά άλλα θα… αλλά θα έρθει η στιγμή που θα σε κοιτούν με σεβασμό.

 

Περισσότερα στο:

www.urbancallgraphy.com

www.facebook.com/urbancalligraphy

www.instagram.com/simonsilaidis