Συνέντευξη της Θέτιδας Θαλασσινάκη

Teodosio Sectio Aurea. Ένας αυτοδίδακτος σύγχρονος εικαστικός που θα επιχειρήσει τη «Χρυσή Τομή» , όπως λέει και τ’ όνομά του, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία μας. Μια ξενάγηση με τρένο τις δημιουργίες του, «ζωγραφισμένες» με μόνο «χρώμα» τη σκιά από τις τρισδιάστατες συνθέσεις του.

12041393_10205125843368264_1268433942_o

 

Πες μας μερικά λόγια για τη πρώτη σου ατομική έκθεση και πώς γεννήθηκε η ιδέα της ζωγραφικής των σκιών.

“Μεταξύ του φωτός και της ανυπαρξίας του”. Είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση με σκιές. Καινούριες εμπειρίες, καινούριες γνωριμίες. Η έκθεση έγινε στην πανέμορφη Κρήτη με την βοήθεια της Tez Tour (ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οργανισμούς). Η ιδέα των σκιών γεννήθηκε περίπου 2 χρόνια πριν. Ήταν ένα πείραμα, μια πρόκληση. Ήθελα να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω. Τα κατάφερα. Τώρα πάμε δυναμικά για άλλα project.

 

Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιήσεις αυτή την ιδέα και ποια υλικά χρησιμοποιείς για τις δημιουργίες σου;

Στις αρχές ήταν λίγο δύσκολο. Πρώτο μου έργο ήταν ο Βιτρούβιος και η Ακίνα. Τα είδατε κι από κοντά. Βούτηξα στα βαθιά αμέσως αλλά τώρα πια δεν μου είναι καθόλου δύσκολο. Τα επόμενα έργα θα είναι πιο psycho με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Συνήθως δουλεύω με μέταλλο. Είναι σκληρό υλικό και έχει αντοχή στον χρόνο. Βρήκα μια πηγή ενέργειας μέσα του. Μέσα μας κρύβουμε πάρα πολλά. Πιστεύω, όποιος ψάχνει βρίσκει.

12025516_10205125800087182_317102595_n

Ποια συναισθήματα σε εμπνέουν περισσότερο ;Τυχαίνει τα ίδια συναισθήματα να τα βλέπεις να εκφράζονται στα πρόσωπα όσων παρατηρούν τα έργα σου;

Περισσότερο με εμπνέει η ίδια η ζωή. Ότι υπάρχει τριγύρω και μας περιβάλει. Ένα βλέμμα, μια όμορφη μελαχρινή γυναίκα, ο ήχος της θάλασσας, ηλιοβασίλεμα σ’ ένα νησί, μια ταινία του Κιούμπρικ σε θερινό σινεμά, η αρχαία αρχιτεκτονική, psychedelic ήχος απ’ τους Pink Floyd, ταξίδια με φόντο λευκό και γαλάζιο, ένα βιβλίο, η φύση, και πολλά πολλά άλλα. Τα συναισθήματα που υπήρχαν στην αρχή ήταν η πρόκληση για δημιουργία και γενικά η μαγεία της τέχνης. Τώρα καιρός να πάμε σε άλλο επίπεδο. Δεν μου έχει τύχει, ακόμα, να δω τα ίδια συναισθήματα στα πρόσωπα όσων παρατηρούν τα έργα μου. Ο καθένας βλέπει το ίδιο έργο διαφορετικά, εξαρτάται πόσο ανοιχτό είναι το «αλεξίπτωτο» (μυαλό του). Και ο ίδιος ο δημιουργός νιώθει και βλέπει εκατό τοις εκατό διαφορετικά από τους άλλους.

Ο Edgar Degas κάποτε είχε πει πως “η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν” Τι φιλοδοξείς λοιπόν να δει ο κόσμος μέσα από τις δημιουργίες σου;

Καλά τα είπε ο Edgar. Πιστεύω πως σε όλα υπάρχει μια θετική πλευρά… παντού! Φανταστείτε πως ένα γλυπτό μου (αφηρημένο) είναι ένα πρόβλημα. Αυτό το γλυπτό δεν είναι όμορφο αλλά έχει και άλλη μια κρυμμένη πλευρά, την όμορφη… Έτσι συμβαίνει και στη ζωή. Ό,τι αρνητικό έρχεται έχει και μια θετική πλευρά. Γι’ αυτό δε χρειάζεται πανικός και φόβος. Χρειάζεται να γίνεσαι παρατηρητής, να δεις το πρόβλημα από την άλλη πλευρά, απ’ έξω. Να το σπάσεις σαν ένα DNA κι εκεί να βρεις μια ενέργεια κρυμμένη. Μια θετική πλευρά. Μπορεί να σου πάρει χρόνο αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβεις για ποιο λόγο έχουν γίνει κάποια πράγματα στη ζωή σου. Αυτό που θέλω να δει ο κόσμος από τα έργα μου είναι η ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας. Να μην βλέπουν απλά ένα νερόλακκο, αλλά να χαζεύουν εκεί μέσα τ’ αστέρια. Show must go on .

 

12022295_10205125838088132_1806992638_o

Σίγουρα δε μπορώ να ρωτήσω ένα δημιουργό ποιο είναι το αγαπημένο του έργο. Όμως μπορώ να τον ρωτήσω ποια από τα έργα του εξομολογούνται περισσότερο το ψυχισμό του;

Κατ’ αρχήν η Γκερνίκα. Ένα έργο του Pablo Picasso, από τα σημαντικότερα στην ιστορία της Τέχνης, το οποίο αποτελεί μία κραυγή διαμαρτυρίας εναντίον της φρίκης του πολέμου. Εβδομήντα έξι χρόνια αργότερα δημιούργησα την ίδια κραυγή διαμαρτυρίας, συνθέτοντας μια αινιγματική σύνθεση που χρησιμοποιεί ως «χρώμα» τη σκιά από αφηρημένα κομμάτια σιδήρου.

 

Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου, διάσημο έργο του Leonardo da Vinci, το οποίο για μένα εκφράζει το μυστήριο του ανθρώπου, μια αινιγματική χρυσή τομή που την έχουμε σαν κώδικα μέσα μας…

Και τέλος η όμορφη Ακίνα , η οποία στα Ιαπωνικά σημαίνει κερασιά. Τα άνθη της συμβολίζουν την αισθητική και τη γυναικεία ομορφιά. Επίσης είναι οιωνός της καλής τύχης, και έμβλημα της αγάπης. Αιώνες ολόκληρους στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, οι ποιητές, οι μουσικοί και οι ζωγράφοι λαμβάνουν έμπνευση από αυτά τα μαγικά δέντρα…

 

Αναφέρεις πως με τις σκιές αναζητάς την ομορφιά που κρύβει η σκοτεινή αντανάκλαση των πραγμάτων. Θεωρείς πως και η σημερινή “σκοτεινή” κρίση θα μπορούσε να αντανακλάσει μια άλλη εναλλακτική ομορφιά;

Η κρίση με βοήθησε, με ξύπνησε και δεν με τρομάζει. Είπαμε, υπάρχει πάντα και μια άλλη πλευρά… και όπως έχουν πει οι Pink Floyd “There is no dark side in the moon,really. Matter of fact, it’s all dark”. Αν έχεις όνειρα και στόχους, η κρίση θα σε σταματήσει; Δε νομίζω. Διάλεξε όποιο ρόλο θέλεις και γίνε το αποτέλεσμα της επιλογής σου, μπες στο παιχνίδι.

12022214_10205125846488342_350231940_o

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον. Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε βάθος χρόνου;

Τα όνειρά μου είναι να γίνουν όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου. Όλες οι ιδέες, τα project, τα έργα. Θέλω να κάνω πολλά για την πόλη μας, για τον κόσμο μας, για την χώρα μας. Σε βάθος χρόνου θέλω να βλέπω έναν άνθρωπο που άλλαξε την πραγματικότητα γύρω του, έκανε τον κόσμο πιο χαρούμενο, πιο θετικό, πιο καλλιτεχνικό, πιο δημιουργικό. Έναν άνθρωπο που έδωσε χαρά, αγάπη, χαμόγελο στους άλλους μέσα από της δημιουργίες του. Θα ζω μέσα σε όλα αυτά.

 

Που μπορούμε να αναζητήσουμε έργα σου ;

Τα έργα μου προς το παρόν μπορείτε να τα δείτε μόνο online στη σελίδα μου http://www.teodosio.gr/ . Στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει συνεργασία με μια γκαλερί, όποτε το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει όλες τις δημιουργίες μου από κοντά. Δεν είναι μόνο οι σκιές. Είναι πίνακες σε mix τεχνική, διακοσμητικά, γλυπτά και πολλά πολλά άλλα.

Σας ευχαριστώ πολύ ! Teodosio Sectio Aurea… keep walking.