Μιλάμε για κρίση.

Όλοι συζητούν για την κρίση και τις αμέτρητες δυσκολίες του κόσμου. Εμείς εδώ στο εξωτερικό προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να προβάλλουμε μια Ελλάδα που στέκεται υπερήφανη, μεγαλόψυχη και φιλόξενη σε όλους.

Και να όμως που έρχονται τα γεγονότα της Μανωλάδας και διαψεύδουν τα πάντα.

Οι Νταήδες, τα αφεντικά με τα 4X4 έβγαλαν τα όπλα επειδή οι εργάτες τους τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα 6 μηνών.

Αυτούς τους ανθρώπους που τους στεγάζουν σε ποντικοφωλιές, που τους ταΐζουν χαλασμένες και μπαγιάτικες τροφές. Αυτοί που δουλεύουν 7 με 10 ώρες ημερησίως, αυτοί τολμούν να ζητήσουν τα χρήματά τους? Τι θράσος!

Τελικά είμαστε βαθειά ρατσιστές. Εχω ακούσει πολλές φορές να μιλάνε  με απαξίωση για τους αλλοδαπούς συνανθρώπους μου στην Ελλάδα.

Παλιά την τιμητική τους είχαν οι  Φιλλιπινέζες που τα αφεντικά τους τις είχαν όχι μόνο για τις δουλειές αλλά και για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ορέξεις τους, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεσή τους και κάτω από τον φόβο του διωγμού τους.

Μετά οι Αφρικανοί και τα σιχαμερά ανέκδοτα για τις σεξουαλικές επιδόσεις τους.

Αργότερα οι εγκληματίες Αλβανοί, οι αιμοσταγείς Βούλγαροι ,οι μαφιόζοι Ρώσοι, οι πόρνες Ρωσίδες, οι κακοποιοί Ρουμάνοι και οι βρωμιάρηδες από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ινδία.

Τελειωμό δεν έχει η λίστα. Μα δεν φταίνε οι άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήρθαν για να βρουν μία καλύτερη τύχη. Άλλοι γιατί ήξεραν πως οι πράξεις τους θα μείνουν ατιμώρητες.

Δεν φταίει η καταγωγή τους. Φταίει το ότι η πολιτεία μας επέτρεψε να μπουν στην χώρα μας άνθρωποι που δεν έπρεπε.

Η πολιτεία μας άνοιξε διάπλατα και ανεξέλεγκτα τα σύνορα στην δυστυχία, την παρανομία και στο έγκλημα.

Ζω στην Γερμανία και  σε χώρες της βορείου Ευρώπης εδώ και  30 χρόνια. Τέτοια φαινόμενα απαξίωσης του ανθρώπου και της εργασίας του δεν συνάντησα. Δεν έχει σημασία που  είμαι τραγουδίστρια της όπερας. Η συναναστροφή μου με πολλούς ανθρώπους, με κάνει να γνωρίζω πως οι άνθρωποι από όποια χώρα και αν προέρχονται, αμείβονται, ζούνε σε αξιοπρεπείς συνθήκες και έχουν κοινωνικές παροχές. Αλλά εκεί ούτε κινητό δεν μπορείς να πάρεις εάν δεν είσαι δηλωμένος και με άδεια παραμονής.

 

Οι κάτοικοι της  Μανωλάδας δεν γνώριζαν τις φρικτές  συνθήκες διαβίωσης και εργασίας αυτών των ανθρώπων? Είμαι σίγουρη πως ναι. Γιατί δεν κατήγγειλαν κανέναν? Η σιωπή τους τους κάνει συνένοχους σε αυτήν την ντροπή.

Και θα είναι αυτοί που σε λίγες ημέρες θα σταυροκοπιούνται στις εκκλησίες κάτω από τον εσταυρωμένο.

Αχ καλέ μου Χριστούλη. Στο όνομά σου πόσα εγκλήματα γίνονται κάθε μέρα…

Εγώ πάντως φράουλες δεν θα φάω. Θα είναι η απάντησή μου σε αυτό το αίσχος.

Σας συνιστώ το ίδιο να κάνετε και εσείς. Ή τουλάχιστον να ρωτήσετε πρώτου τις αγοράσετε τον τόπο προέλευσης τους. Αυτό είναι αντίσταση στην ασχήμια και απανθρωπιά.

Αυτό είναι πολιτισμός.

 

Η Σόνια Θεοδωρίδου είναι σοπράνο

Το 2010 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της μαέστρο, Θεόδωρο Ορφανίδη, την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία.

www.soniatheodoridou.com