Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, δεχτήκαμε μια πρόσκληση από μια φίλη για φαγητό στο σπίτι της.

Αν και είχα πει στον εαυτό μου πως θα κάνω δίαιτα μετά τις γιορτές και αποφάσισα τέρμα οι κραιπάλες, εν τούτοις, δέχτηκα με μεγάλη χαρά λόγω της αγάπης που έχω στη φίλη αυτή.

Πάντα με συγκινεί η Ελληνική φιλοξενία. Το πόσο μεγαλόκαρδοι είμαστε σαν λαός, είναι κάτι που με κάνει να είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Ακόμη περισσότερο που σαν Ελληνίδα ζω χρόνια στο εξωτερικό

Φυσικά όλα ήταν υπέροχα μα αυτό που με άφησε άναυδη, ήταν η γνωριμία μου με τη μητέρα της φίλης μου, την κυρία Ερμιόνη, 86 ετών – πανέμορφη, γλυκύτατη και πολύ μορφωμένη.

Παλιά Εαμίτισα, μας μίλησε για τους αγώνες και τα λάθη που γίνανε αλλά και τον ειλικρινή αγώνα των συναγωνιστών της.

Μας εξιστόρησε πώς αυτή, κοριτσάκι 9 ετών, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου και κατάγεται τη στιγμή που σκοτώθηκε το παλληκάρι στην απεργία των καπνεργατών το 1936 και πώς άκουγε τη μάνα να θρηνεί τον νεκρό γιός της. Μας έλεγε πως όσα χρόνια και να πέρασαν δεν ξέχασε ποτέ τη φωνή της μάνας αλλά ούτε και τη σιωπή χιλιάδων ανθρώπων που ήταν εκεί και άκουγαν τους θρήνους.

Μου είπε

-Τέτοια φωνή δεν είχα ξανακούσει από τότε, μα όταν σε άκουσα να τραγουδάς έγινα πάλι 9 ετών.

Δάκρυα έτρεξαν από τα ματιά μου. Τέτοιο κομπλιμέντο δεν το περίμενα. Η γλυκιά και πανέμορφη κυρία Ερμιονη συνέχισε να μας διηγείται τη ζωή της και έτσι απλά χωρίς στόμφο, χωρίς πόνο, με τα υπέροχα φωτεινά της ματιά και τη νεανική φωνή της, μας απήγγειλε την Πόρνη του Βάρναλη, ένα ποίημα που απήγγελε στα πάρτυ, λέει, όταν ήταν νέα.

Ε, βρε κυρία Ερμιόνη μου, δεν ξέρεις πόση ευτυχία μου χάρισες. Κυρία Ερμιόνη μου, εσύ είσαι η Ελλάδα της καρδιάς μου. Εσύ, με τις μελιτζάνες στο γιορτινό σου το τραπέζι και τον Βάρναλη στα χείλη.

Σε ευχαριστώ.

 

Η Σόνια Θεοδωρίδου είναι σοπράνο

Το 2010 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της μαέστρο, Θεόδωρο Ορφανίδη, την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία.

www.soniatheodoridou.com