Ένα ταξίδι στις στέγες του κόσμου και τους ιλιγγιώδεις κρυμμένους παραδείσους στην κορυφή της τσιμεντένιας ζούγκλας.

Υπάρχει κάτι απεριόριστα συναρπαστικό στις ταράτσες των πόλεων. Ο κόσμος τις λατρεύει ειδικά όταν φιλοξενούν από σινεμά και μπαρ μέχρι συναυλίες και rollercoasters -στο Λας Βέγκας, που αλλού; Το συναίσθημα που προκαλεί το να βρίσκεται κανείς πάνω από την αστική αναταραχή είναι συχνά απόκοσμο.

Περισσότερες από 50 επιλεγμένες αστικές ταράτσες από το Λονδίνο μέχρι το Σύδνεϋ αποτελούν το θέμα του νέου βιβλίου της Taschen (taschen.com) Urban Rooftops: Island in the Sky, που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο. Ταράτσες υποδείγματα αρχιτεκτονικής εκλέπτυνσης και καινοτομίας λειτουργούν σαν χώροι αναψυχής, φιλοξενούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις ή κρεμαστούς κήπους.

cover taschen

Ρίξτε μία ματιά στην στέγη του κτηρίου Capitagreen στη Συγκαπούρη, δημιουργία του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Toyo Ito. H τεράστια κόκκινη κατασκευή μοιάζει σαν άλμα προς τον ουρανό σχηματίζοντας έναν ανθό συνθέτoντας μια υπέροχη εικόνα αισθητικής και λειτουργικότητας. Για περισσότερη εκλεπτυσμένη καινοτομία ανατρέξτε στο House of the Infinite στο Κάδιθ της Ισπανίας. Η στέγη του Alberto Campo Baeza μοιάζει τόσο απέραντη και γαλήνια όσο και ο ωκεανός που απλώνεται γύρω του.

Capitagreen, Singapore, Toyo Ito, Photo Kai Nakamura, Taschen

Σε αντίθεση με το τσιμεντένιο αστικό τοπίο, στην κορυφή όπου βρίσκονται πολλές από τις προτεινόμενες στέγες, έχουν δημιουργηθεί καταπράσινοι παράδεισοι, ως έκκληση για φύση και ηρεμία εντός μιας πυκνοκατοικημένης πόλης παρακάμπτοντας το διαδικαστικό ενός μακρινού ταξιδιού.

One Central Park, Jean Nouvel Photo Roland Halbe, Taschen

 

Επιμέλεια: Δανάη Γεωργίου