Ένα ίσον κανένα, λέει το γνωστό κλισέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο ίσον κανένας, αφού Frank Moth στην πραγματικότητα δεν υπάρχει – ενώ ζει ανάμεσά μας και δημιουργεί χωρίς σύνορα με έδρα την Αθήνα.
Πρόκειται για το κωδικό όνομα που επινόησε ένα καλλιτεχνικό δίδυμο -εκείνος και εκείνη-, αποφεύγοντας συστηματικά να αποκαλύψει -στο πλατύ κοινό τουλάχιστον- την ταυτότητά του. Στην αρχή της δημιουργικής διαδρομής τους απέφευγαν να λένε ακόμα και στους φίλους τους ότι οι δυο τους κρύβονται πίσω από τα ρετρο-φουτουριστικά ψηφιακά κολάζ που κινούνται μεταξύ νοσταλγίας και δυστοπίας.
Αυτοδίδακτοι όσον αφορά στο σχεδιαστικό του πράγματος, ξεκίνησαν για χόμπι να συνθέτουν φανταστικές εικόνες βάζοντας στο μπλέντερ υπαρκτές. Αυτό που ξεκίνησε πολύ χαλαρά και για πλάκα πήρε άμα τη εμφανίσει του στο διαδίκτυο διαστάσεις ενθουσιάζοντας όσους διασταυρώνονταν με τα έργα τους και πολύ σύντομα ο μύθος του Frank Moth επεκτάθηκε στις πλατφόρμες redbubble και society 6, που προσφέρουν βήμα σε απανταχού καλλιτέχνες.
Ο Frank Moth ανοίγει τον υπολογιστή του και επικοινωνεί με τον έξω κόσμο κυρίως τη νύχτα, όπως διαπιστώσαμε προσπαθώντας να έρθουμε σε επαφή με τη διπλή του ταυτότητα, ιδιότητα, ζωή και υπόσταση. Συμπέρασμα: κερδίζεις όταν τα βλέπεις διπλά, αλλά όχι και διχασμένα.
Πώς γνωριστήκατε και πώς ξεκινήσατε να συνεργάζεστε;
Γνωριστήκαμε στην Αθήνα πριν από πολλάαα χρόνια, αλλά ο Frank Moth ήρθε πολύ αργότερα, παρόλο που προϋπήρχε ως ιδέα μέσα από προηγούμενα projects. Βέβαια, δεν θα το χαρακτηρίζαμε συνεργασία, αλλά συνύπαρξη και ποντάρισμα στην πιθανότητα η αιωνιότητα μέσα από τη δημιουργία να μην κερδίζεται ατομικά, αλλά ομαδικά.
Με τι ασχολείται ο καθένας σας όταν δεν είστε ο Frank Moth;
Ο μισός Frank Moth –και η ουσιαστική του ταυτότητα– ετοιμάζεται να εξασκήσει την Ιατρική, ενώ ο άλλος μισός ασχολούνταν –και συνεχίζει να ασχολείται– με τα media.
Γιατί επιμένετε να κρατάτε μυστική την ταυτότητά σας; Θα την αποκαλύψετε κάποτε στα media;
Δεν κάνουμε κάποιον ιδιαίτερο αγώνα να κρατήσουμε κρυφή την ταυτότητά μας, απλώς προωθούμε το όνομα Frank Moth σαν ένα αληθινό ψευδώνυμο. Μεγαλώσαμε με τη νοοτροπία της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, την οποία επίσης έχουμε συνδέσει με την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ίσως υποσυνείδητα όλο αυτό λειτουργεί και ως μια άρνηση-ανασφάλεια να συνδέσουμε τον Frank Moth με την πραγματική μας ζωή-δουλειά.
Πώς επιλέξατε το όνομα Frank Moth;
Καταρχήν, ακούγεται σαν αληθινό όνομα. Ο συνδυασμός προέκυψε από τις σημασίες των λέξεων. Frank σημαίνει στα Αγγλικά ειλικρινής. Moth είναι ο σκώρος κατ’ ουσία, αλλά σύμφωνα με έναν παραδοσιακό θρύλο αυτή η καφετιά πεταλούδα μπορεί να είναι και μια ψυχή.
Είναι πραγματικά κάποιος από τους δυο σας από τη Βέροια ή τρολάρετε στο Facebook;
Ναι, φυσικά. Γέννημα-θρέμμα Βέροιας Ημαθίας.
Πώς και πότε προέκυψε το digital collage;
Αυτοδίδακτοι εδώ και χρόνια είμαστε σε αυτό. Αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε, ξεκίνησε από την ενασχόληση με το blogging, το οποίο σου έδινε τη δυνατότητα να διαμορφώσεις τη σελίδα σου. Αυτό, σε συνδυασμό με διάφορους πειραματισμούς σε προγράμματα όπως το Photoshop και με βάση τα ερεθίσματα και την προσωπική μας αισθητική, κατέληξε στο digital collage.
Γιατί μόνο digital και όχι και χαρτί;
Δεν έχουμε αποκλείσει το χαρτί, προσπαθούμε κατά καιρούς και μαζεύουμε υλικό. Το digital, παρ’ όλ’ αυτά, προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στην επεξεργασία.
Το περιμένατε ότι αυτό που άρχισε χομπίστικα θα τύγχανε τόσης προσοχής εντός και εκτός Ελλάδας;
Όχι εννοείται, σε καμία περίπτωση. Ούτε τώρα το πιστεύουμε και έτσι μπορούμε πιο εύκολα να το διαχειριστούμε.
Τι πυροδοτεί την έμπνευση του Frank Moth;
Κινούμαστε με κεντρικό άξονα τη νοσταλγία και το παρελθόν, με σουρεαλιστικές προσθήκες του μέλλοντος. Ίσως ακούγεται λίγο επιτηδευμένα χαζό αυτό, αλλά είναι κάπως έτσι.
Η έμπνευση έρχεται κατά κάποιον τρόπο από τις εικόνες που έχουμε οι ίδιοι από τα ‘80s και ‘90s (χρώματα, μικροπράγματα, συνήθειες), όπως επίσης και από υλικά που χρησιμοποιούμε για τα κολάζ μας από δεκαετίες που δεν ζήσαμε, από το 1920 έως το 1970 (περιοδικά, διαφημίσεις).
Γιατί η ανθρώπινη παρουσία στις δημιουργίες σας έχει τις πιο πολλές φορές την πλάτη γυρισμένη στον θεατή ή τον αντικρίζει με το βλέμμα καλυμμένο;
Η δουλειά μας είναι ουσιαστικά ανθρωποκεντρική, πάντα όμως φαίνεται να λείπει κάτι. Τα πρόσωπα καλύπτονται ή μερικές φορές λείπουν εντελώς, για να μην προδίδεται αμαχητί η εύθραυστη εσωτερικότητα, η ανασφάλεια και η ψυχική τους αλήθεια.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία του Frank Moth με την πλατφόρμα society 6;
Ανεβάσαμε πρώτη φορά έργα εκεί τον Μάρτιο του 2014. Βέβαια, για να εξηγήσουμε λίγο καλύτερα, το society6.com είναι μια δωρεάν πλατφόρμα για νέους καλλιτέχνες, όπου μπορούν να δίνουν τα έργα τους και αυτά να πωλούνται σε διάφορα φορμάτ. Ο καλλιτέχνης διατηρεί τα πνευματικά του δικαιώματα.
Μετά το Monitor Fest, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Frank Moth;
Σε λίγο καιρό θα ετοιμάσουμε την πρώτη ατομική μας έκθεση στην Αθήνα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και το επίσημο site μας, μαζί με το προσωπικό μας e-shop, στο οποίο θα διαθέτουμε τα έργα μας υπογεγραμμένα.
Πώς βλέπετε τον Frank Moth σε δέκα χρόνια από σήμερα;
Ο Frank Moth δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος εσωτερικής έκφρασης και έτσι τον έχουμε διαχειριστεί. Δεν κάνουμε σχέδια, πέρα από το τι θα θέλαμε να δημιουργήσουμε, οπότε είναι δύσκολο να σου πούμε πώς θα είναι τα πράγματα έπειτα από δέκα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι ο Frank Moth θα συνεχίσει να είναι κομμάτι της ζωής μας.
Της Βιβής Μωραΐτου
https://www.facebook.com/frankmothartist
https://www.instagram.com/frankmoth
http://frankmoth.tumblr.com
©The Machine