Η Φανή Δαμιανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η αγάπη της για τη ζωγραφική ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Στα μαθητικά της χρόνια η ζωγραφική μονοπωλεί το ενδιαφέρον της και σπουδάζει αρχικά γραφικές τέχνες στη σχολή γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών  στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Καθώς δεν την εκφράζει ο χώρος της διαφήμισης, επανέρχεται στην πρώτη της αγάπη. Σπουδάζει ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη όπου αποφοιτά με Άριστα το 2006. Παράλληλα σπουδάζει σκηνογραφία και γλυπτική. Το 2007 παίρνει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού και υλοποιεί το θέμα «Χώρος και Πραγματικότητα». Σήμερα μέσα από το The Mach|ne παρουσιάζουμε τη δουλειά της..

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 130×170εκ, 2012.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 130×180εκ, 2013.

 

Πές μας λίγα λόγια για τη ζωγραφική σου.

Με έναυσμα την αναζήτηση της ουτοπίας, ξεκίνησα ένα ταξίδι, ζωγραφίζοντας τη διαδρομή προς ένα τόπο ιδεατό, ουράνιο. Στο ταξίδι αυτό περπατώ ατενίζοντας με δέος τον ουρανό, προσεύχομαι, θαυμάζω, ελπίζω. Τα υλικά μου; Ακρυλικά κυρίως, πίσσα, ριζόχαρτο, γύψος, κάρβουνο σε καμβά ή ξύλο.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 80×130εκ, 2009.

Μπορείς με μία λέξη  να αποδόσεις το νόημα της ζωγραφικής;

Μάλλον όχι… η ζωγραφική μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο και νόημα στις διάφορες περιόδους της ζωής ενός δημιουργού.

Η τέχνη έχει θεραπευτικό ρόλο στην ανθρώπινη ψυχή;

Η τέχνη είναι αδιαμφισβήτητα κατάθεση ψυχής. Έχει τη δύναμη να φέρει στο φως κρυμμένες αλήθειες που ποτέ ο δημιουργός δεν είχε το θάρρος να αποκαλύψει ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

Ποιό είναι το ταξίδι ενός καλλιτέχνη;

Είναι ένα απρόβλεπτο ταξίδι γεμάτο χρώματα. Συχνά η μετάβαση απ’ το ένα χρώμα στο άλλο είναι ήπια, ενώ άλλες φορές τα χρώματα δημιουργούν σκληρές αντιθέσεις και τραχιές επιφάνειες.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) δίπτυχο 120×200εκ, 2012.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) δίπτυχο 120×200εκ, 2012.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 80×130εκ, 2009.

Το ‘’όμορφο’’ και το ‘’ευχάριστο’’ είναι το ζητούμενο στη ζωγραφική;

Πιστεύω ότι το Α και το Ω για κάθε δημιουργό είναι να είναι αληθινός. Το  έργο αποκαλύπτει πάντα την αληθινή του διάσταση. Εάν είναι αληθοφανές… είναι νεκρό.

Πιστεύεις πως η τέχνη περνάει κρίση;

Λογικό  δεν είναι; Οι ηθικές αξίες, η  καθημερινότητα, τα πιστεύω, οι κρυμμένες αλήθειες εδώ αποκαλύπτονται. Η τέχνη είναι ο καθρέφτης της ίδιας της ζωής κ είναι φυσικό να επιδέχεται κρίση.

Θα ήθελες να ζήσεις στο εξωτερικό; Αν ναι, σε ποιά χώρα και γιατί;

Μια ευρωπαϊκή πόλη όπως το Λονδίνο πιθανώς να μου προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και σίγουρα μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Σκέφτομαι όμως ότι το φως της Ελλάδας, τα χρώματά της, η ζεστασιά των ανθρώπων της αντανακλάται στο έργο μου και εάν ζήσω σε μια σκοτεινότερη πόλη όλα θα διαφοροποιηθούν.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 80×130εκ, 2011.

 

Ποιά είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Έχω αφοσιωθεί αρκετό καιρό στις ‘ουράνιες πόλεις’ , την ενότητα που ετοιμάζω!! Αν και περνά αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσω  το έργο, πάντα το απολαμβάνω.

  ‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) δίπτυχο 120×200εκ, 2012.

 

Πολλοί ζωγράφοι υποστηρίζουν πως σε στιγμές μεγάλης συναισθηματικής έντασης έχουν δημιουργήσει τα καλύτερά τους έργα. Τι έχεις να πείς για αυτό;

Ισχύει!! Σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης ο αυθορμητισμός παίρνει τη θέση της λογικής! Έχω υπάρξει τολμηρή κ κάποιες φορές ακραία  ζωγραφίζοντας σε συναισθηματική ένταση. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα εξίσου ακραίο με τη διαδικασία. Ή καταστροφικό ή αριστουργηματικό.

 ‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 80×130εκ, 2011.

‘Ουράνιες πόλεις’ λεπτομέρεια έργου (μικτή τεχνική) 100×120εκ, 2009.

 

Αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω στο χρόνο, υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Σίγουρα το έχω σκεφτεί και καθώς ευχαριστώ το Θεό για τη ζωή μου, βλέπω ότι έχει νόημα να κοιτάζω με ελπίδα μπροστά. Ποτέ πίσω!

‘Oυτοπίες’  (μικτή τεχνική) 70×100εκ, 2005.

‘Oυτοπίες’  (μικτή τεχνική) 130×170εκ, 2006.

‘Oυτοπίες’  (μικτή τεχνική) 130×170εκ, 2006.

‘Oυτοπίες’  (μικτή τεχνική) 130×170εκ, 2006.

 

Η Φανή Δαμιανάκη έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης  Αστρολάβος Δεξαμενή με θέμα ‘ουτοπίες’ το 2006 και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Aθήνα και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω e-mail στο f_damianaky@hotmail.com.

(© Copyright  Photography  Anna Tsalagka 2013 / All rights reserved.)

 

Eμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, όπου θα γνωρίσουμε ένα νέο ανερχόμενο ζωγράφο, απόφοιτο του Τμήματος  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον Λεωνίδα Γκέλο. Το θέμα των έργων του; Οι Αισθήσεις , έχοντας κεντρικό άξονα την Όραση…  έργα άκρως εντυπωσιακά , με μοναδικές υφές και ιδιαίτερη τεχνοτροπία!

 

facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.