Παραφράζοντας αυτό που έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης για την σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με την Αθήνα, λέω πως η Θεσσαλονίκη οφείλει την μουσική της σε αυτόν τον σεμνό συνθέτη που μας χάρισε μεγάλα τραγούδια και απύθμενα συναισθήματα ακούγοντας τα.Όταν ανθίζουν πασχαλιές, Θα’ ταν 12 του Μάρτη, Μην μου θυμώνεις μάτια μου…

Είναι παράξενο, αλλά οκτώ χρόνια μετά την αποδημία του Σταύρου Κουγιουμτζή κανείς δεν φαίνεται να τον θυμάται. Και αναφέρομαι φυσικά σε αυτούς που φτιάξανε την καριέρα τους με τα τραγούδια του, αλλά και σε αυτούς που με πολύ πρόχειρα αφιερώματα στην τηλεόραση φαίνονται να βγαίνουν από την υποχρέωση κάνοντας ένα σύντομο αλλά συνάμα ανοίκειο hommage στον Συνθέτη.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την πρώτη εκτέλεση του έργου του “Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων”.

Με αυτήν την ευκαιρία θα παρουσιάσουμε το έργο αυτό στην Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στις 29.4. Μεγάλη Δευτέρα όπως και τότε, το 1998.

Πρόκειται για Εκκλησιαστικούς Ύμνους που μελοποίησε ο Κουγιουμτζής, συγκερνώντας την βυζαντινή μουσική με την δυτική, την δύση με την Ανατολή, σε ενορχηστρώσεις του μοναδικού Κώστα Γανωσέλη.

Χαίρομαι που θα έχουμε ως σολίστ τον Ανδρέα Καρακότα, έναν τραγουδιστή του οποίου το ήθος συνάδει με αυτό του Συνθέτη, την Λιζέτα Καλημέρη που φέρει το παράπονο και τον πόνο που έχουν τα τραγούδια του, καθώς και την κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή μαζί με την χορωδία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, χορωδία που έπαιξε πολλές φορές υπο την διεύθυνση του Κουγιουμτζή.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Orchestra Mobile θα παίξει έργα του, και χαιρόμαστε ιδιαιτέρα που επιστρέφουμε στην Θεσσαλονίκη μετά το πολύ επιτυχημένο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, τον περασμένο Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σταύρο Κουγιουμτζή, η Θεσσαλονίκη αλλά και η Ελλάδα σου οφείλει την μουσική της…
Μία αλλοτινή Ελλάδα που κρατούμε στην καρδιά μας.

Μια Ελλάδα που περιμένει να την αναστήσουμε…

 

Θεόδωρος Ορφανίδης μαέστρος.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke, και Θόδωρο Αντωνίου.

Ως μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία και Πολωνία.

Το καλοκαίρι του 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία.