Η ζωγράφος Pat Steir γεννήθηκε στο 1938 στο Newark του New Jersey ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης από το 1856 έως το 1958 και στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Βοστόνης από το 1958 έως το 1960.

PS2

Με τα πρώτα δείγματα της δουλειάς της η Steir συνδέθηκε καλλιτεχνικά με τα κινήματα της Εννοιολογικής Τέχνης καθώς και της Τέχνης του Μινιμαλισμού. Είναι περισσότερο γνωστή για την καλλιτεχνική πρακτική της στη διάρκεια της οποίας η καλλιτέχνης άφηνε να το ρευστό χρώμα να κυλίσει πάνω στη ζωγραφική της επιφάνεια δημιουργώντας τα περίφημα έργα της «καταρράκτες» με τα οποία ξεκίνησε να πειραματίζεται το 1980.

PS6

Η Pat Steir θέλει να σκέφτεται πως τα έργα της «δημιουργούνται» από μόνα τους. Κατά τη δεκαετία του 1980, όταν ξεκίνησε να πειραματίζεται με τα ρευστά, διάφανα στρώματα λευκής μπογιάς που κυλούσαν πάνω στον καμβά της, απελευθερώθηκε σχεδόν ξαφνικά από τα δεσμά του να πρέπει να αποφασίσει εκείνη για την εικόνα των έργων της και έτσι αποφάσισε να αφήσει την ίδια την καλλιτεχνική διαδικασία να δημιουργήσει την εικόνα.

Από εκείνη τη στιγμή η έννοια του «τυχαίου» καθόρισε ολοκληρωτικά το καλλιτεχνικό ύφος της Steir καθώς και τον τρόπο της δουλειάς της. Η στενή σχέση της Steir με τον Jogn Cage και τον Sol LeWitt επηρέασαν αισθητά το έργο της, δημιουργώντας μια «συμπλεγματική» καλλιτεχνική φωνή που εμπεριέχει ταυτόχρονα τόσο το ζωγραφικό όσο και το εννοιολογικό στοιχείο της τέχνης.

PS5

Η καλλιτεχνική διαδικασία αποφασίζει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του κάθε έργου και είναι εκείνη που αποτελεί τον πυρήνα της ουσίας του έργου της καθώς εμπεριέχει έννοιες όπως το «τυχαίο» το «μεταβαλλόμενο» το «μοναδικό». Η όψη κάθε έργου αλλάζει καθώς ρέει η μπογιά πάνω στον καμβά της, περνώντας από αλληλένδετα συνθετικά στάδια προκειμένου να καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα. Η ίδια η καλλιτέχνης αναφέρει πως η ταχύτητα γίνεται συνεργός της και το αποτέλεσμα κάθε έργου αποτελεί μια έκπληξη κάθε φορά.

PS4

Το ύφος της Steir είναι απλό και μινιμαλιστικό, το χρώμα και η φόρμα βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία στη δουλειά της. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένη, το χρώμα είναι εκείνο που καθορίζει τη φόρμα στα έργα της, ενώ και τα δύο στοιχεία μαζί συνθέτουν μια γοητευτική οπτική αρμονία.