Η Ιαπωνικής καταγωγής εικαστικός και συγγραφέας Yayoi Kusama γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1929. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της έχει ασχοληθεί με ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών μέσων μεταξύ των οποίων είναι η ζωγραφική, το κολάζ, η γλυπτική, η performance art και οι εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα από τα έργα της εκφράζουν την βασική της θεματική που δεν είναι άλλη από την εμμονή της με τα ψυχεδελικά χρώματα και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Yayoi Kusama

Το ενδιαφέρον με μια τέτοιου βεληνεκούς καλλιτέχνιδα-εκτός της καλλιτεχνικής της πορείας φυσικά- είναι το γεγονός ότι αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ίδιας της ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η Kusama αποτέλεσε πρόδρομο της pop art, της μινιμαλιστικής τέχνης καθώς και του καλλιτεχνικού κινήματος της φεμινιστικής τέχνης κατά τη δεκαετία κυρίως του 1960.

Είναι γεγονός ότι κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1970 –περίοδο κατά την οποία η καλλιτέχνιδα εγκατέλειψε την καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης – η φήμη της ξεχάστηκε κάπως. Ωστόσο, σήμερα η Kusama θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές εν ζωή καλλιτέχνιδες της Ιαπωνίας καθώς και μια σημαντική «φωνή» της avant-garde τέχνης.

images

Η ίδια η ιστορία της ζωής της έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Γεννήθηκε στο Matsumoto της Ιαπωνίας και ξεκίνησε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία. Ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική avant-garde τέχνη και έτσι το 1957 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Νέας Υόρκης όπου και παρήγαγε μια σειρά έργων εμπνευσμένων από το καλλιτεχνικό κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

 

Σύντομα στράφηκε στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις και έτσι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της avant-garde καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης με έργα της να εκτίθενται δίπλα σε εκείνα του Andy Warhol, του Claes Oldenburg και του George Segal στις αρχές του 1960 [περίοδο κατά την οποία το όνομά της συνδέθηκε με την pop art].

images (2)

Κατά την περίοδο της σεξουαλικής απελευθέρωσης του 1960, η Kusama έστρεψε πάνω της την προσοχή του κόσμου με μια σειρά από happenings που η ίδια οργάνωνε και στα οποία γυμνοί οι συμμετέχοντες ζωγράφιζαν με φανταχτερά χρώματα πουά μοτίβα. Τα πουά μοτίβα είναι άλλωστε το βασικότερο θέμα στο έργο της καλλιτέχνιδας αφού ακόμη και σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του καλλιτεχνικού της ύφους.

 

Κατά το 1973 η Kusama επέστρεψε στην Ιαπωνία όπου ασχολήθηκε και με το εμπόριο της τέχνης και όπου ζει και εργάζεται ακόμη και σήμερα και συνέχισε να παράγει μια μεγάλη ποικιλία έργων σε διάφορα καλλιτεχνικά μέσα.

images (1)

Η τέχνη της κατά βάση είναι περισσότερο εννοιολογική ενώ έχει συχνά αναφορές στην pop art, τη μινιμαλιστική τέχνη, τον σουρεαλισμό και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Τα έργα της είναι εμπλουτισμένα με αυτοβιογραφικά στοιχεία, τόσο ψυχολογικά όσο και σεξουαλικού περιεχομένου. Η Yayoi Kusama είναι επίσης ποιήτρια και συγγραφέας, ενώ έχει δημιουργήσει αξιοσημείωτα έργα στον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου. Είναι μια σημαντική καλλιτέχνης και χωρίς υπερβολή ένας ζωντανός μύθος της τέχνης με αναδρομικές εκθέσεις της να λαμβάνουν χώρα στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.