Από την πρώτη στιγμή που είδα το έργο «Cloud Cities» του καλλιτέχνη Tomás Saraceno –περίπου πριν δύο ή τρία χρόνια όταν έψαχνα το βιογραφικό κάποιων καλλιτεχνών –ήθελα να γράψω κάτι για να μοιραστώ την καθαρότητα της φόρμας του και τη μινιμαλιστική διάθεση πίσω από την περιπλοκότητα της τέχνης του.

 

Ο Αργεντινός καλλιτέχνηςTomás Saraceno σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά σήμερα είναι περισσότερο γνωστός για τις –μεγάλων διαστάσεων –εγκαταστάσεις του οι οποίες συνδυάζουν στοιχεία και «παντρεύουν» με ιδιαίτερη ευρεσιτεχνία την τέχνης, την αρχιτεκτονική και τις θετικές επιστήμες.

 

Ο Saraceno είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης ο οποίος ασχολείται έντονα με την έννοια του χώρου. Στα θεαματικά έργα του προσπαθεί να πειραματιστεί και να εξερευνήσει έννοιες που έχουν έντονη αναφορά τόσο στις φυσικές δομές που μπορεί κανείς να συναντήσει γύρω του, όσο και στις τεχνικές, κατασκευασμένες διαρθρώσεις.

 

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα έχει τον τίτλο «Cloud City» [στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σειρά έργων με τίτλο «Cloud Cities»]. Κατασκευάστηκε το 2012 για την ταράτσα του Μητροπολιτικό Μουσείου Τέχνης [Metropolitan Museum of Art] της Νέας Υόρκης. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελείται από ένα περίπλοκο δίκτυο από διάφανα επίπεδα [για την ακρίβεια κάποια από αυτά καθρεφτίζουν τον χώρο ενώ κάποια άλλα είναι εντελώς διάφανα]. Η εμπλοκή του κοινού στο να «καταναλώσει» ένα τέτοιο έργο με την μορφή εμπειρίας είναι σχεδόν αναγκαστική.

tomas saraceno, cloud cities

 

 

 

Όπως και στα υπόλοιπα έργα του καλλιτέχνη, οι δομές και οι μεγάλοι όγκοι που συνθέτουν τα έργα του επιτρέπουν στον θεατή την άμεση συμμετοχή αφού μπορεί κανείς να περπατήσει πάνω τους, να τα αγγίξει ή ακόμη να καθίσει πάνω στα έργα εξερευνώντας τα όρια και τις δυνατότητές τους.

 

Ένα άλλο έργο του Tomás Saraceno, το «On Space Time Foam», είναι μια εγκατάσταση από πλαστικές μεμβράνες οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και περισσότερα από είκοσι μέτρα πάνω από το έδαφος. Φανταστείτε την κάθε πλαστική μεμβράνη γεμάτη με αέρα διαφορετικής πίεσης να αντιδρά σε κάθε κίνηση των επισκεπτών. Το έργο ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «απόλυτη διαδραστική  εμπειρία» στον κόσμο της τέχνης.

 

tomas saraceno, on space time foam

 

 

 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, οραματίζεται το συγκεκριμένο έργο ως μια πλωτή βιόσφαιρα πάνω από τα νησιά Μαλδίβες στο μέλλον. Ο Tomás Saraceno είναι νικητής του βραβείου Calden ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσει διεθνώς.

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη εδώ:

Projects