Μια από τις σημαντικότερες συμβολές της τεχνολογίας σήμερα είναι και εκείνη στον χώρο της τέχνης. Με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί πολλές –και διαφορετικού ύφους η κάθε μια –διαδικτυακές πλατφόρμες τέχνης, οι οποίες έχουν κάνει την τέχνη περισσότερο προσβάσιμη σε ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο κοινό, ενώ έχουν διευκολύνει επίσης και πολλούς νέους καλλιτέχνες να προβάλουν πιο άμεσα τη δουλειά τους. Ακόμα και πολλά μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο, «εκθέτουν» τις συλλογές τους online επιτρέποντας έτσι σε όλους τους ανθρώπους από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές παγκοσμίως να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τέχνη.

 

Υπάρχει παρόλα αυτά κάτι το οποίο ακόμα και η τόσο ανεπτυγμένη επιστήμη των ημερών μας δεν έχει τη δυνατότητα να «μεταφέρει» στην άνεση του σπιτιού ή του γραφείου μας. Αυτό δεν είναι άλλο από την εμπειρία του πραγματικού χώρου. Η βιωματική εμπειρία που έχει ο θεατής όταν εισέρχεται σε ένα μουσειακό χώρο, σε μια γκαλερί, ή σε κάποιο project space, και τα συναισθήματα που «γεννιούνται» εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή μέσα από τον συνδυασμό των χρωμάτων, των ήχων, της μυρωδιάς και του περιβάλλοντος αποτελούν στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να μεταδοθούν μέσω κάποιας οθόνης.

 

weather project1

 

Ένας καλλιτέχνης του οποίου η δουλειά σχετίζεται με τη βιωματική εμπειρία του θεατή είναι εκείνη του Olafur Eliasson. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρακτικών –από τη γλυπτική έως τη ζωγραφική, τη φωτογραφία έως και τις εγκαταστάσεις –προκειμένου να θίξει θέματα που αφορούν στην κίνηση και τη βιωματική εμπειρία στο χώρο της τέχνης. Με τα έργα του, ο Eliasson προκαλεί τον θεατή να αμφισβητήσει τις υπάρχουσες αντιλήψεις του και τον καλεί να ανακαλύψει εκ νέου καινούριες σκέψεις και πεποιθήσεις που αφορούν στη κοινωνία και γενικότερα τον κόσμο γύρω του.

 

Η τέχνη του Olafur Eliasson έχει έναν βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Θέματα όπως η θέση του καλλιτέχνη μέσα στην κοινωνία και η σχέση της τέχνης και της κοινωνικής δομής είναι κάποια από τα θέματα που προβληματίζουν τον ίδιο και αντανακλούνται μέσα από τις εγκαταστάσεις του. Για τον Eliasson η τέχνη δεν είναι μια «νεκρή» ρεαλιστική αναπαράσταση του κόσμου. Αντιθέτως, είναι οι ιδέες που μπορεί να έχει κάποιος και που μέσω της τέχνης γίνονται πράξη.

 

weather project

 

Στην προσπάθειά του να μετατρέψει τις σκέψεις σε πράξεις ο Eliasson δεν περιορίζει τη δραστηριότητά του μόνο μέσα στα χωρικά όρια του μουσείου ή της γκαλερί αλλά εκτίνεται –πέρα από αυτά – στον δημόσιο χώρο, επεμβαίνοντας σε αυτόν και αναπτύσσοντας αρχιτεκτονικά project.

 

Ο καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον χώρο ως πρωταρχικό στοιχείο για την ανάπτυξη των έργων του, μας καλεί να «αναπροσδιορίσουμε» τις αντιλήψεις μας, τοποθετώντας μας σε ένα οπτικό παιχνίδι που μας γεννά ερωτηματικά σχετικά με την κλίμακα των έργων μέσα στον φυσικό χωροχρόνο. Ο Eliasson μας καλεί να δούμε την πραγματικότητα μέσα από μια εντελώς νέα οπτική γωνία και να αφήσουμε το μυαλό μας εντελώς ανοιχτό σε οπτικές προκλήσεις.

 

Ένα από τα έργα του καλλιτέχνη που δημιουργούν ένα οπτικό παιχνίδι ανάμεσα στον φυσικό χώρο και στον θεατή ονομάζεται «Cold Wind Sphere». Πρόκειται για μια εγκατάσταση που στην ουσία είναι μια γεωμετρική δομή συνολικού ύψους 1,70 μέτρα που αποτελείται από μια σύνθεση σφαιρών. Η κάθε μια από τις σφαίρες έχει διαφορετική διάσταση και είναι τοποθετημένες σε επίπεδη διάταξη η μια μέσα στην άλλη. Ανάμεσα στις σφαίρες υπάρχουν γυάλινα τρίγωνα στις αποχρώσεις του μπλε χρώματος.

 

PicMonkey Collage

 

 

Στο κέντρο  της σφαίρας είναι τοποθετημένη μια λάμπα η οποία φωτίζοντας δημιουργεί σκιές και αντανακλάσεις των χρωμάτων και των καθρεφτών, όλων των στοιχείων δηλαδή από τα οποία αποτελείται η σφαίρα. Η σκιές αυτές, προβάλλονται στις επιφάνειες του τοίχου του δωματίου στο οποίο βρίσκεται η εγκατάσταση, ενώ ο θεατής αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη δομή της σφαίρας αναλόγως με το σημείο στο οποίο βρίσκεται τη κάθε στιγμή.

 

Αυτό το έργο, αντανακλά εμφανώς το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τη φυσική δομή του χώρου, την εξέλιξη του έργου μέσα στον χωροχρόνο, τη βιωματική εμπειρία του θεατή, και την κλίμακα του αντικειμένου σε σχέση με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Το παιχνίδι με το φως και τα χρώματα τα οποία δημιουργεί η σφαίρα δίνουν έμφαση στην έννοια της κίνησης που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική πρακτική του Eliasson.

 

Ο Olafur Eliasson γεννήθηκε το 1967. Μεγάλωσε στην Ισλανδία και τη Δανία και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας. Το 1995 μετακόμισε στο Βερολίνο όπου και δημιούργησε το «Olafur Eliasson studio», το οποίο αποτελείται από μια δυναμική ομάδα που περιλαμβάνει ειδικούς τεχνίτες, αρχιτέκτονες, αρχειοθέτες, ιστορικούς τέχνης, μάγειρες, κλπ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει συμμετάσχει πολλές και σημαντικές εκθέσεις και projects σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του «Weather Project» το οποίο εγκατέστησε στο Turbine Hall της Tate του Λονδίνου. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Κοπεγχάγη και στο Βερολίνο.

 

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη: http://www.olafureliasson.net/