Η street art είναι μια μορφή τέχνης που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σήμερα ακολουθώντας την λογική ότι η τέχνη οφείλει να είναι «ανοιχτή» σε όλους. Έτσι, οι καλλιτέχνης της street art εκτοξεύουν την δημιουργικότητά τους σε δημόσιους χώρους, δρόμους, κτήρια, κ.α.

 

1

 

Ο όρος street art ξεκίνησε να παίρνει μορφή ακολουθώντας την ανάπτυξη της τέχνης του graffiti στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80. Τις περισσότερες φορές, τα θέματα που απεικονίζονται στα πλαίσια της street art είναι κοινωνικού περιεχομένου λόγω του ότι οι street artists προσπαθούν να επιτύχουν μια άμεση και ανεπιτήδευτη επικοινωνία με το κοινό.

 

3

 

Παρόλο που αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης που ξεφεύγει από την παραδοσιακή καλλιτεχνική σκηνή, σήμερα καλλιτέχνες της street art έχουν αναγνωριστεί ευρέως και -πέραν της μεγάλης φήμης – έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία τέχνης.

 

5

 

Ένα τέτοιος «καλλιτέχνης του δρόμου» είναι και ο Γάλλος OakOak ο οποίος κατά καιρούς γεμίζει με εφευρετικά και έξυπνα σχέδια τους δρόμους της γενέτειρας του St. Etienne. Τα χιουμοριστικά και κεφάτα σχέδιά του γεμίζουν με χρώμα και ευχάριστη διάθεση τις γκρίζες εικόνες της κατά τα άλλα βιομηχανικής περιοχής προκαλώντας χαμόγελα στους περαστικούς.

 

6

 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους street artists που δημιουργούν μεγάλου μεγέθους wall murals στον αστικό ιστό, οι φιγούρες του OakOak είναι μικρού μεγέθους και τοποθετούνται σε σημεία της πόλης δημιουργώντας μια «αφήγηση». Μέσα στους χαρακτήρες του θα βρει κανείς εικόνες της ποπ κουλτούρας [όπως για παράδειγμα μέλη της οικογένειας Simpsons, κ.α.]. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι δημιουργικές του αποτυπώσεις παιχνιδιάρικες και χαρούμενες, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις ο OakOak προσπαθεί να θίξει ζητήματα που αφορούν σοβαρά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας.

 

8

 

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη: http://www.oakoak.fr/

 

4