Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες του, φαντάζεται πως ο Πέτρος Χρυσοστόμου δημιουργεί μεγάλων διαστάσεων εικαστικές εγκαταστάσεις οι οποίες στοχεύουν στο να προκαλέσουν  την οπτική αντίληψη του θεατή και τον προσκαλούν σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης που αφορά στο μέγεθος της κλίμακας του έργου και της ερμηνείας της εικόνας.

Μέσα στα έργα του καλλιτέχνη Θα έλεγε κανείς πως μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα στοιχεία από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του νταντά και του σουρεαλισμού. Η καλλιτεχνική του προσέγγιση, δανείζεται εμφανώς στοιχεία από τον χώρο των σύγχρονων εγκαταστάσεων. Ωστόσο είναι ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα στην εκτέλεση της.

 

5

 

Ο Πέτρος Χρυσοστόμου [που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη] δημιουργεί υβριδικές μινιατούρες που μιμούνται την μορφή αληθινών εσωτερικών χώρου σε μικρότερη όμως κλίμακα. Στη συνέχεια, προσεγγίζοντας αυτούς τους μικρού μεγέθους χώρους με την ιδιότητα του καλλιτέχνη αλλά και του επιμελητή εκθέσεων ταυτόχρονα, «στήνει» τον χώρο του όπως θα έστηνε κανείς μια έκθεση με μεγάλου μεγέθους εικαστικές εγκαταστάσεις. Τα στοιχεία που αποτελούν τα κεντρικά σημεία της κάθε ολοκληρωμένης «mini» εγκατάστασης του είναι καθημερινά αντικείμενα όπως για παράδειγμα παπούτσια, στυλό, αυγά, και διάφορα άλλα αντικείμενα.

 

3

 

Ολοκληρώνοντας την αποστολή του, ο καλλιτέχνης [ως φωτογράφος τώρα] φωτογραφίζει τη σύνθεσή του σαν να φωτογράφιζε την εικαστική εγκατάσταση μέσα σε κάποιο εκθεσιακό ή μουσειακό χώρο. Τα εσωτερικά που επιμελείται ο καλλιτέχνης, δανείζονται στοιχεία από ιδιωτικούς χώρους της ανθρώπινης καθημερινότητας [υπνοδωμάτια, κουζίνες σπιτιών, σαλόνια, τραπεζαρίες, κλπ]. Πολλές φορές προσεγγίζει και τον εξωτερικό χώρο θίγοντας έτσι το ζήτημα της εικαστικής παρέμβασης των καλλιτεχνών και στον δημόσιο χώρο, με τον δικό του πάντα χαρακτηριστικό τρόπο.

 

2

 

Οι εσωτερικοί χώροι που αναδημιουργεί σε μικρή κλίμακα ο Πέτρος Χρυσοστόμου είναι πιστά αντίγραφα πραγματικών χώρων και αυτό κάνει τον θεατή να πιστεύει ότι βλέπει τη φωτογραφία μιας blockbuster σύγχρονης εγκατάστασης. Στην πραγματικότητα όμως εκείνο που βλέπει είναι η μικρογραφία ενός υβριδικού έργου που συνθέτει τα στοιχεία της τέχνης της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών εγκαταστάσεων, της γλυπτικής, της φωτογραφίας αλλά και της επαγγελματικής ικανότητας του επιμελητή εκθέσεων.

 

1

 

Το κύριο χαρακτηριστικό στη δουλειά του καλλιτέχνη είναι ο τρόπος με τον οποία τα έργα του γίνονται αντιληπτά από το μάτι του θεατή ως μεγάλου μεγέθους χωρικές εγκαταστάσεις, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούνται από πολύ μικρά μέρη κατασκευασμένα με ιδιαίτερη προσοχή και άρτια επιμέλεια. Το μέσο της φωτογραφίας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του καλλιτεχνικού «είναι» και «φαίνεσθε», καθώς επίσης και την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην υποκειμενική οπτική αντίληψη και στην αντικειμενική κατανόηση της  πραγματικότητας.

Ο Πέτρος Χρυσοστόμου γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1981, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Royal Academy School και στο Central St. Martins College of Art and Design. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη.