Ο Yasuaki Onishi σπούδασε γλυπτική στο Πανεπιστήμιο Tsukuba και στο Kyoto City University Arts. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ιαπωνία όσο και διεθνώς, ενώ το έργο του συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο «Ways of Worldmaking» του Nelson Goodman το 2011. Η πιο πρόσφατη έκθεσή του ήταν το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη γκαλερί The Marlin and Regina Miller καθώς και στο Kutztown University στο Kutztown της Πενσυλβανία.

YO7 Y03

Στην εγκατάστασή του, με τίτλο «reverse of volume RG», ο καλλιτέχνης Yasuaki Onishi χρησιμοποιεί τα πιο απλά υλικά –πλαστικά καλύμματα και ρευστή μαύρη κόλλα –προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο με μνημειακό χαρακτήρα, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια «αιωρούμενη» μορφή βουνού στον χώρο.

YO1

Ο καλλιτέχνης ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη καλλιτεχνική διαδικασία που ο ίδιος συχνά αποκαλεί «χύτευση του αόρατου». Σε αυτή τη διαδικασία, ο Onishi καλύπτει με τα πλαστικά διαφανή καλύμματα ορισμένα χαρτοκιβώτια τα οποία στη συνέχεια αποσύρει προκειμένου να μείνει μόνο το σχήμα τους κάτω από τα πλαστικά καλύμματα. Με αυτή τη μέθοδο, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να κάνει μια αναφορά στον χώρο και τον αντι-χώρο χρησιμοποιώντας την ίδια την καλλιτεχνική του διαδικασία.

YO2

Η αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη ήταν το να προκαλέσει την οπτική αντίληψη του θεατή ο οποίος θα έβλεπε αρχικά το έργο πίσω από τη τζαμαρία της γκαλερί. Έτσι, θέλησε να δημιουργήσει μια εγκατάσταση η οποία θα «μεταβάλλονταν» οπτικά καθώς ο επισκέπτης πλησίαζε πιο κοντά στο έργο. Φυσικά, αυτού του είδους η μεταβολή αποτελεί απλά ένα οπτικό παιχνίδι καθώς αλλάζει η οπτική γωνία του θεατή, ενώ το έργο παραμένει εγκατεστημένο και με σταθερή τη μορφολογική του σύσταση.

YO4

Έτσι λοιπόν, με μια πρώτη ματιά καθώς κάποιος εισέρχεται στον χώρο της γκαλερί, το έργο του Onishi μοιάζει με μια λαμπερή μάζα της οποίας η ακριβής σύσταση και το βάθος δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά. Ωστόσο, όταν ο θεατής εισέρχεται στον χώρο της γκαλερί και περιφέρεται κατά μήκος της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς της εγκατάστασης, το έργο μετατρέπεται σε μια αιθέρια και ανοιχτή σύνθεση στην οποία θα μπορούσε κανείς να εισχωρήσει.

YO5

Τα ημιδιαφανή πλαστικά καλύμματα σε συνδυασμό με τα μοτίβα που σχηματίζονται από την μαύρη ρευστή κόλλα που ρέει μέχρι το υψηλότερο σημείο στην επιφάνειά τους παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστική αισθητική. Η αιθέρια υπόσταση του έργου που καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει, να περπατήσει γύρω του και μέσα του και να το επεξεργαστεί προκειμένου να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από την σύστασή του κάνει το έργο του Yasuaki Onishi εξαιρετικά ενδιαφέρον.

YO6

Η εύθραυστη και γεμάτη μυστήριο μορφή του έργου γίνεται ένα με τον πραγματικό χώρο ενώ η ίδια η εγκατάσταση δημιουργεί έναν δεύτερο χώρο μέσα στον χώρο τον οποίο ο θεατής δεν αντιλαμβάνεται αρχικά αλλά εν συνεχεία καλείται να εξερευνήσει και να παρατηρήσει εμπειρικά. Η ρευστή ζεστή μαύρη κόλλα δημιουργεί επιπλέον μορφολογικό ενδιαφέρον στην ήδη φαντασμαγορική λιτότητα του έργου. Πρόκειται σίγουρα για μια εντυπωσιακή εγκατάσταση και για ένα άριστα «κατασκευασμένο» καλλιτεχνικό περιβάλλον.