Μερικά από τα  πιο κλασικά έργα τέχνης των σημαντικών καλλιτεχνικών τάσεων στην ιστορία της τέχνης, βρίσκονται εκτεθειμένα σε κορυφαία μουσεία σε όλο τον κόσμο. Λίγο πολύ, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον χώρο της τέχνης, είτε τα έχουν δει από κοντά σε κάποιο ταξίδι τους, είτε τα γνωρίζουν μέσα από τις σελίδες βιβλίων τέχνης.

Marco Battaglini 1

Σε αυτό το άρθρο, μέσα από τα projects τεσσάρων καλλιτεχνών, θα ακολουθήσουμε την πορεία και την προσπάθεια των κλασικών έργων τέχνης να «δραπετεύσουν» από τους εκθεσιακούς χώρους στους οποίους βρίσκονται εκτεθειμένα, και να μεταφερθούν σε ένα σύγχρονο αστικό πλαίσιο, παίρνοντας μια εντελώς διαφορετική υπόσταση. Έτσι, θα δούμε κάποιες από τις πιο εμβληματικές μορφές και φιγούρες της τέχνης, μέσα από τα τέσσερα αυτά καλλιτεχνικά projects. να βρίσκονται κάπου ανάμεσά μας.

Marco Battaglini
Για τη σειρά έργων του «Ιστορία της τέχνης στη Σύγχρονη Ζωή», ο Ουκρανός καλλιτέχνης Alexey Kondakov παίρνει σκηνές και φιγούρες μέσα από τα κλασικά έργα τέχνης και τα τοποθετεί μέσα στον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Το έργο του William Adolphe Bouguereau «Το τραγούδι των Αγγέλων» εκτυλίσσεται [εκ νέου] με φόντο ένα άδειο βαγόνι του μετρό, ενώ o «Apollon» του Nicolas Regnier μεταφέρεται από τον 17ο αιώνα, στο σήμερα, μπροστά από τις κυλιόμενες σκάλες ενός υπόγειου σταθμού.

Etienne Lavie 1

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το έργο του Ιταλικής καταγωγής καλλιτέχνη Marco Battaglini, ο οποίος έχει ως βάση του την Κόστα Ρίκα. Και σε αυτή τη περίπτωση ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σκηνές και φιγούρες από την τέχνη της Αναγέννησης και τις μεταφέρει σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται απλό την έλλειψη χωροχρόνου. Ξεκάθαρα ωστόσο, τα κλασικά αυτά συμπλέγματα που ξεπηδούν μέσα από την ιστορία της τέχνης πλησιάζουν τη σύγχρονη εποχή, μιας και πίσω τους φαίνονται σκηνές από graffiti. Επιπλέον, δεδομένες λεπτομέρειες με αντικείμενα και εικόνες της σύγχρονης ζωής κάνουν την εμφάνισή τους πάνω στις κλασικές φιγούρες που απεικονίζονται στα έργα του Battaglini.
Julien de Casabianca
Ένα ακόμη καλλιτεχνικό project με παρόμοια λογική υπογράφει ο Γάλλος καλλιτέχνης Etienne Lavie. O street artist στα πλαίσια του project του «OMG, Who stole my Ads?» γέμισε τους δρόμους του αστικού ιστού με κλασικά έργα τέχνης προσπαθώντας να επικοινωνήσει τις εικόνες των διάσημων έργων τέχνης του παρελθόντος στο ευρύ κοινό.

Alexey Kondakov 2

Ένα παρόμοιο project με τίτλο «Outings Project» ανέπτυξε και ο Γάλλος καλλιτέχνης Julien de Casabianca. Το κοινό στοιχείο με το project του Lavie είναι η μεταφορά των σημαντικών, ιστορικών και κλασικών έργων τέχνης, που μπορεί να δει κανείς μόνο μέσα στα μεγάλα Μουσεία του κόσμου, έξω στους δρόμους, σε κοινή θέα ανάμεσα στους περαστικούς.
Julien de Casabianca 1
Είναι γεγονός ότι η τέχνη στην εξέλιξή της έχει «απενδυθεί» τον ελιτίστικο χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν και έχει στραφεί σε έναν συγκεκριμένο σκοπό: στο να μπορεί να είναι προσβάσιμη σε όλους. Η τέχνη δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς μιας και μέσα από την συναναστροφή του με την τέχνη ο άνθρωπος μπορεί και αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα και οξύνει βασικές πτυχές της λογικής του.
Alexey Kondakov
Οι τέσσερις καλλιτέχνες, προσπάθησαν φανερά να διαδώσουν το μήνυμα της οικουμενικότητας με σημείο εκκίνησης τον χώρο της τέχνης. Έτσι, είτε μεταφέροντας τα κλασσικά έργα τέχνης στο εννοιολογικό και χρονικό πλαίσιο του σήμερα, είτε μεταφέροντας επί της ουσίας τις πιστές επανεκτελέσεις των έργων αυτών στον δημόσιο χώρο κατάφεραν να δώσουν ένα σημαντικό μήνυμα πως η τέχνη δημιουργείται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.