Ο Anish Kapoor είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης. Στη δουλειά του μπορεί να διακρίνει κανείς έντονες αναφορές σε παλιότερους καλλιτέχνες, ή μακρινούς και αρχαίους πολιτισμούς – όπως για παράδειγμα αναφορές στο έργο του Yves Klein, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το μονοχρωματικό και έντονο χρώμα, ή στους αρχαίους πολιτισμούς της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, κλπ –ωστόσο, όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιεί, αποδίδονται με μια μοναδικά φρέσκια και σύγχρονη ματιά.

 

Το έργο του Anish Kapoor, σε αντίθεση με άλλους σύγχρονούς του καλλιτέχνες, δεν βασίζονται στις δημοφιλείς εικόνες και τις σύγχρονες τάσεις της εποχής που πολύ συχνά πλαισιώνουν τον κόσμο της τέχνης. Τα περισσότερα από τα έργα του καλλιτέχνη, θυμίζουν έντονα τις υπαίθριες αγορές μπαχαρικών της γενέτειρας του Ινδίας, από όπου ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του.

 

Ο Anish Kapoor θεωρεί ότι η τέχνη οφείλει να είναι βιωματική. Ένα έργο, πρέπει να προσκαλεί τον θεατή να συμμετέχει ενεργά στην καλλιτεχνική εμπειρία, να μπορεί να τον κάνει να βιώσει το έργο ως μια προέκταση της φύσης. Γι’ αυτό και τα περισσότερα έργα του παίζουν με τις διαστάσεις και τον ίδιο τον χώρο σε συνάρτηση με τον χρόνο.

 

Cloud Gate_ Anish Kapoor (2)

 

Τον Μάιο του 2009 δημιούργησε το έργο C-Curved στα πλαίσια του «Brighton Festival». Πρόκειται για ένα γλυπτό με την όψη καθρέφτη. Το σχήμα του μιμείται εκείνο της επιφάνειας ενός κουταλιού, κοίλο από τη μια πλευρά και κυρτό από την άλλη. Αυτό το μεγάλης κλίμακας γλυπτό, τοποθετημένο στο φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή του Brighton, μπλέκεται ανενόχλητο μέσα στο φυσικό περιβάλλον, ενώ καλεί τον θεατή σε ένα παιχνίδι αντίληψης ως προς την αίσθηση του χώρου.

 

Μοιάζει με ένα σχεδόν αυτόνομο αντικείμενο το οποίο δεν διακόπτει τη φυσική εξέλιξη του χρόνου, αλλά σχεδόν απορροφάται μέσα στο φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας με έναν μοναδικό τρόπο τα πρωταρχικά στοιχεία της φύσης.

 

Ο θεατής μπορεί να βιώσει το έργο ως βιωματική εμπειρία. Μπορεί να το δει από μακριά, να πλησιάσει, να σταθεί και να δει μέσα στο κάτοπτρο την φύση να εξελίσσεται μέσα στον χωροχρόνο. Ο θεατής, δεν κοιτάζει απλά μια στάσιμη εικόνα, αλλά βιώνει τον χώρο γύρω του μέσα από το έργο. Εάν καθίσει κανείς να παρατηρήσει για πολύ ώρα το γλυπτό θα μπορεί σχεδόν να «απορροφηθεί» μέσα στο έργο, να γίνει ένα με αυτό, μέρος του, ένα με τη φύση.

 

Anish Kapoor,  Vessel, 2007

 

Τα έργα του καλλιτέχνη δημιουργούν  λεπτές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο τεχνητό και το φυσικό. Τα έργα του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 δίνουν έμφαση στην αυτονομία της φόρμας και δημιουργούν έναν άμεσο διάλογο με τον περιβάλλοντα χώρο. Πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη, μοιάζουν ως φυσική προέκταση του χώρου. Η υλικότητα του χρώματός και η γεωμετρία των έργων του μοιάζουν να έχουν δική τους βούληση.

 

Ο Anish Kapoor γεννήθηκε στην Ινδία το 1954. Σπούδασε στο Hosney και στο Chelsea School of Art and Design του Λονδίνου όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Το έργο του έχει έναν χαρακτήρα πολύπλευρο, ενώ επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Παρόλα αυτά, τα σημαντικότερα στοιχεία του έργου του είναι σταθερά εκείνα της διαδραστικότητας, της υλικότητας και της αυτονομίας του χρώματος και της κλίμακας του αντικειμένου μέσα στον φυσικό χώρο.

 

Θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηριστεί ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του και μια ζωντανή απόδειξη πως οι προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματα ενός καλλιτέχνη μπορούν να αποδοθούν με έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο και όχι απλώς να προσελκύσουν τον θεατή αλλά να τον κάνουν να τα βιώσει και ο ίδιος. Ο Anish Kapoor καταφέρνει κάτι ακόμη μεγαλύτερο και δυσκολότερο. Καταφέρνει να κάνει τον θεατή να βιώσει μια εντελώς νέα και ξένη, για εκείνον, αισθητική έχοντας την αίσθηση της απόλυτης οικειότητας.

 

c curved anish kapoor, 2009, Brighton Festival

 

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη: http://anishkapoor.com/