O Leandro Erlich γεννήθηκε στο Buenos Aires της Αργεντινής το 1973. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις εγκαταστάσεις του, οι οποίες αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας και προσκαλούν τον θεατή σε μια αναζήτηση των ορίων της πραγματικότητας της οπτικής αντίληψης. Το καλλιτεχνικό του ύφος είναι χαρακτηριστικά μυστηριώδες μιας και ο καλλιτέχνης κάνοντας μια ελάχιστα μικρή αλλαγή σε ό, τι θεωρούμε «φυσιολογικό», μπορεί να αλλάξει ριζοσπαστικά την αλήθεια και να ανατρέψει κάθε γνώριμη και οικία στο μάτι μας οπτική πραγματικότητα.
Ο Erlich αντλεί την έμπνευση του από τους «προγόνους» της γενέτειρας του, της Αργεντινής. Ωστόσο, μέσα από τα έργα του δημιουργεί συχνά έντονες αναφορές στον χώρο των ταινιών και του κινηματογράφου, χωρίς να μπορεί να κρύψει τον θαυμασμό του για σκηνοθέτες όπως είναι ο Roman Polanski ή ο Alfred Hitchcock. Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος ο καλλιτέχνης για τους σκηνοθέτες: « Χρησιμοποίησαν τις σκηνές της καθημερινότητας για να δημιουργήσουν έναν φανταστικό κόσμο που επιτυγχάνεται μέσα από την ψυχολογική ανατροπή των καθημερινών χώρων».
Το 1998-99, ο Erlich συμμετείχε στο «Core Program», μια καλλιτεχνική κοινότητα στο Μουσείο Καλών Τεχνών στο Houston κι έτσι έστρεψε πάνω του την προσοχή του καλλιτεχνικού χώρου σε νεαρή ηλικία. Το 2001 κλήθηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα του στην 49η Biennale της Βενετίας. Έκτοτε, μετράει μια σειρά από σημαντικές συμμετοχές σε διάσημες Biennale σε όλο τον κόσμο.
Το 2008 παρουσίασε το περίφημο έργο του «Swimming Pool» [Πισίνα] στο MoMA PS1 της Νέας Υόρκης. Κάποια από τα έργα του καλλιτέχνη συγκαταλέγονται σε βαρυσήμαντες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε όλο τον κόσμο μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας τέχνης στο Buenos Aires, στην Tate Modern του Λονδίνου, κα. Σήμερα ο Leandro Erlich ζει και εργάζεται στην Αργεντινή. Οι εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη που αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας, συχνά παρουσιάζονται μέσα σε «αποστειρωμένα» περιβάλλοντα τα οποία δίνουν προς στιγμή μια αίσθηση ισορροπίας. Το έργο του «Swimming Pool» είναι ένα από τα πιο διάσημα και θρυλικά κομμάτια του. Μιλώντας ο ίδιος για αυτό το project αναφέρει: «Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το PS1, θυμάμαι τον εαυτό μου να σκέφτεται πόσο τέλειος θα ήταν αυτός ο διπλός χώρος για την εγκατάσταση Πισίνα. Ο χώρος μπορούσε να δημιουργήσει την εμπειρία του να βλέπει κανείς το έργο τέλεια, και με τη σωστή σειρά. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του, το έργο Πισίνα βρίσκεται επιτέλους στον εκθεσιακό χώρο στο οποίο ένοιωθα πάντα ότι ανήκει». Ο Erlich έχει δημιουργήσει μια πισίνα σε φυσικό μέγεθος, ολοκληρωμένη με όλα τα επιμέρους στοιχεία της όπως για παράδειγμα κατάστρωμα και σκάλα. Όταν την πλησιάζει κάποιος από τον πρώτο όροφο, έρχεται αντιμέτωπος με μια σουρεαλιστική σκηνή: άνθρωποι, ντυμένοι, φαίνονται να στέκονται, να περπατούν και να αναπνέουν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Μόνο όταν ο θεατής εισέλθει στον χώρο της γκαλερί από την είσοδο του υπογείου θα καταλάβει πως η πισίνα στην πραγματικότητα είναι άδεια και αποτελεί ένα «οπτικό τρικ» που έχει δημιουργηθεί από τον καλλιτέχνη.
Πέρα από το έργο Swimming Pool, όλα σχεδόν τα έργα του Leandro Erlich αναπτύσσουν την ίδια χαρακτηριστική τάση της φαινομενικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να προκαλέσει το μάτι του θεατή να αποχωριστεί τις μέχρι τώρα γνώριμες νόρμες και να επιτρέψει στο μυαλό να αναζητήσει μια νέα, διαφορετική πραγματικότητα η οποία πλαισιώνεται από χαρακτηριστική ισορροπία και αρμονία. Το στοιχείο του μυστηρίου στο έργο του καλλιτέχνη μπορεί να εντοπιστεί τόσο στα ιδιαίτερα και «λυρικά» περιβάλλοντα που δημιουργεί, όσο και στην αναζήτηση του «πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;», και η δουλειά του να σπάσει τα δεσμά των φυσικών νόμων.
Περισσότερα για τον καλλιτέχνη: www.leandroerlich.com.ar