Ο Γιάννης Κουνέλλης είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας και ίσως ένας από τους καλύτερους αντιπροσώπους του καλλιτεχνικού ρεύματος της Arte Povera που αναπτύχθηκε στον Ευρωπαϊκό χώρο κατά τη δεκαετία του 1960.

Giannis Kounelis_artist

Ο Ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης σήμερα ζει και εργάζεται στη Ρώμη της Ιταλία όπου εγκαταστάθηκε από το 1956 περίπου και μετά, όταν αφού απορρίφθηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα αναζήτησε εκεί το πρώιμο ακαδημαϊκό του «καταφύγιο».

 

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο με έργα του να συγκαταλέγονται μέσα σε κάποιες από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης. Τα πρώτα του ίχνη στον χώρο της σύγχρονης τέχνης έγιναν με τη χρήση μιας ιδιότυπης καλλιτεχνικής ποιητικής, με ένα ύφος το οποίο ήταν φανερά επηρεασμένο από τα γράμματα και την αλφάβητο. Έτσι δημιουργούσε έργα που αποτύπωναν τα γράμματα της αλφαβήτου πάνω σε μονόχρωμες επιφάνειες.

KO-24

KO-24

Ωστόσο, σαν γνήσιος λάτρης τους πειραματισμού, ο Γιάννης Κουνέλλης εγκατέλειψε αυτή τη τεχνική για να στραφεί στη δημιουργία έργων και εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας πιο ταπεινά, καθημερινά υλικά όπως μαλλί, κάρβουνο, καθρέφτες, και άλλα αντικείμενα κάνοντας έτσι σταδιακά τα βήματά του προς τον πυρήνα του καλλιτεχνικού ρεύματος με το οποίο σήμερα το όνομά του είναι συνυφασμένο –την arte povera.

 

Η βασικότερη προσπάθεια του Γιάννη Κουνέλλη είναι η «επικοινωνία» με το κοινό του. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του χρησιμοποιεί την τέχνη του προσκαλώντας τους θεατές να αλληλεπιδράσουν πνευματικά με τη δουλειά του.

 

Εκτός από τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, ο καλλιτέχνης συχνά εκφράζονταν και μέσω του καλλιτεχνικού μέσου της performance art συμμετέχοντας ο ίδιος ως φυσική υπόσταση μέσα στην ανάπτυξη της δουλειάς του. Στην πορεία της καριέρας του, ο Κουνέλλης κατάφερε να συνδυάσει με επιτυχία στοιχεία της ζωγραφικής, του κολάζ, της γλυπτικής, των εγκαταστάσεων και της performance art προκειμένου να «σχολιάσει» με τον προσωπικό του τρόπο την τάση της απομόνωσης και της αποξένωσης μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Jannis-Kounellis-001

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το ύφος του τολμηρό και επιθετικό, σίγουρα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό και οξύ. Το 1969 για παράδειγμα, έφερε ζωντανά άλογα μέσα στον χώρο της gallery L’Attico στη Ρώμη υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό τον κατακερματισμό της σύγχρονης κοινωνίας συστήνοντας ταυτόχρονα στο κοινό στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού.

 

Ο Γιάννης Κουνέλλης είναι ένας οικουμενικός καλλιτέχνης που κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ αποφεύγοντας τις συζητήσεις και τις συνεντεύξεις όσο μπορεί. Παρόλα αυτά, καταφέρνει πάντα να επικοινωνεί με το κοινό μέσα από τη δουλειά του.