Ο Adam Koukoudakis γεννήθηκε το 1976. Είναι ένας καλλιτέχνης Ελληνοβρετανικής καταγωγής [μητέρα Αγγλίδα – πατέρας Έλληνας] ο οποίος σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόρειο Λονδίνο. Ο ίδιος δηλώνει πως μέσα του υπάρχει μια «κινητήριος δύναμη» η οποία τον παρακινεί δημιουργικά. Ίσως να είναι στο αίμα του η καλλιτεχνική του φύση, όπως δηλώνει. Ο ίδιος ωστόσο δεν σκέφτεται πολύ τι ακριβώς τον ωθεί στη δημιουργία, αλλά αφήνει τον εαυτό του να εκφραστεί με ελευθερία.

Ο Adam πιστεύει πως αναπόσπαστο κομμάτι στη δουλειά ενός καλλιτέχνη αποτελεί ο ίδιος του ο εαυτός, «η φωτιά στο στομάχι του», όπως λέει μάλιστα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, καλλιτέχνης δεν επιλέγεις να γίνεις αλλά γεννιέσαι έτσι κατά κάποιο τρόπο. Γεννιέσαι με την ανάγκη να δημιουργήσεις χωρίς η φαντασία σου ή οι δυνατότητες σου να σταματούν κάπου.

«Γιατί ασχολείσαι με την τέχνη;», ρωτάω.

«Γιατί ερωτευόμαστε;», μου απαντάει.

Ο Adam Koukoudakis είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που πιστεύει πως στην τέχνη, θα πρέπει κατά προσέγγιση να αγαπάς τα πάντα. Ο ίδιος, ισχυρίζεται πως είναι ένα μεγάλο καζάνι που βράζει με ένα σωρό υπέροχα υλικά μέσα του –από το πάθος, μέχρι τους ανθρώπους, τα υλικά, τα μέσα και τα θέματα, τα κτίρια και τις εκθέσεις, το κουτσομπολιό, τα χρήματα, το θέαμα, τα φεστιβάλ, τα βραβεία, κ.α. Όπως δηλώνει απερίφραστα, προτιμάει να αφιερώνει χρόνο στο να σκέφτεται τι αγαπάει στην τέχνη, παρά το αντίθετο.

press 2

Όταν τον ρώτησα ποιο είναι το project των ονείρων του, η απάντηση του ήταν πως είναι η ίδια η ζωή. Με τη λογική ότι με τον ίδιο ενθουσιασμό θα ήθελε να γεμίσει το Turbine Hall της Tate Gallery με μεγάλους και όμορφους πίνακες, αλλά και να αφιερωθεί εξολοκλήρου στην οικογένειά του και να τη βλέπει να ανθίζει.

Η καλύτερη συμβουλή που έχει δεχθεί είναι ότι «Πρέπει να συνεχίζεις να αναποδογυρίζεις τις πέτρες για να δεις τι κρύβεται από κάτω». Ο Adam Koukoudakis δεν θα μπορούσε να ζήσει ποτέ χωρίς το συνειδητό και ασυνείδητο κομμάτι του μυαλού του, και χωρίς την ψυχή του.

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με πολύ ενδιαφέροντα έργα τα οποία δανείζονται στοιχεία από τον χώρο της pop art και του πουαντιγισμού. Κατά την τεχνική του πουαντιγισμού, η εικόνα που τελικά συλλαμβάνει το μάτι αλλά και το μυαλό μας, προέρχεται μέσα από την σύνδεση ενός συνόλου μικρών κουκίδων χρώματος. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές του 1880 και διήρκησε μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης «υιοθετεί» την τεχνική αυτή προσθέτοντας έντονα χρώματα με έντονη αναφορά στο πιο σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα της pop art. Τα θέματά του είναι ανθρωποκεντρικά καθώς σε πολλά από αυτά θα δούμε πορτρέτα ανθρώπων ή ανθρώπινες φιγούρες σε διάφορες πόζες και στάσεις. Κάποια μάλιστα από τα έργα του έχουν μια σχετικά ρετρό διάθεση και μας πηγαίνουν πίσω σε περασμένες δεκαετίες. Είναι σίγουρα ένας καλλιτέχνης με θετική διάθεση. Στόχος των έργων του είναι να μοιραστούν μια χαρούμενη και «φιλική για το μάτι» αισθητική και να προκαλέσουν μια αίσθηση νοσταλγίας για το «όμορφο» παρελθόν χωρίς να κρύβουν δεύτερες σκέψεις και αφηγήσεις για τον θεατή.

press 3

Ο Adam Koukoudakis είναι σίγουρα ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με ανεπτυγμένη καλλιτεχνική αισθητική και ένας στοργικός πατέρας που δεν παύει να μιλάει για την κόρη του ούτε λεπτό!