Η video art είναι ένα είδος τέχνης που βασίζεται στην εικόνα και τον ήχο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο το οποίο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970 αναδυόμενη μέσα από μια νέα καταναλωτική κοινωνία που ήταν πλέον πραγματικότητα.

 

Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες παγκοσμίως επιλέγουν το video για να εκφραστούν καλλιτεχνικά είτε ως μεμονωμένο και αυτόνομο καλλιτεχνικό μέσο, είτε σε συνδυασμό με άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα τις σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις.

 

Transfiguration

 

Ένας καλλιτέχνης του οποίου το όνομα αλλά και το έργο στο σύνολό του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την video art είναι ο Αμερικανός Bill Viola. Ο Viola συνέβαλε αισθητά στην ανάπτυξη αλλά και στην καθιέρωση της τέχνης του βίντεο τόσο αναφορικά με τα τεχνολογικά μέσα που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό είδος, όσο και ως προς το περιεχόμενο του.

 

Ο καλλιτέχνης, εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, χρησιμοποιεί την εικόνα και τον ήχο δημιουργώντας μια σειρά έργων που αποτελούνται από βιντεοκασέτες, βίντεο-εγκαταστάσεις στον χώρο, performances με ηλεκτρονική μουσική, κ.α. Πολλά έργα του έχουν εκτεθεί σε διάσημα μουσεία και γκαλερί διεθνώς, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

 

Αναφορικά με τη θεματολογία του, ο Viola μέσα από τα βίντεο που δημιουργεί θίγει οικουμενικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα βιώματα. Ζητήματα όπως η γέννηση και ο θάνατος του ανθρώπου αλλά και η επίκτητη ανθρώπινη εμπειρία μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Οι ρίζες των έργων του βρίσκονται και στην Ανατολή αλλά και στην Δύση. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί επίσης στοιχεία από πνευματικές παραδόσεις, ή από διάφορες θρησκείες, όπως για παράδειγμα από τον Βουδισμό.

 

Three-Women-4-2008

 

Το έργο του «Transfiguration» [Μεταμόρφωση] για παράδειγμα, χρονολογείται από το 2007 και αποτελεί ένα ασπρόμαυρο βίντεο που προβάλλεται σε επιτοίχια οθόνη πλάσμα. Περιγράφει ένα ανθρώπινο σώμα το οποίο περνάει μέσα από μια συσκευή που απελευθερώνει φως και νερό. Ο καλλιτέχνης με το συγκεκριμένο έργο του δημιουργεί μια διαπολιτισμική εικόνα πνευματικής μεταμόρφωσης.

 

Στο έργο του «Three Women» [Τρεις Γυναίκες] του 2008 τρεις γυναικείες μορφές –η κάθε μία σε διαφορετική ηλικία –που μοιάζουν με φαντάσματα, πλησιάζουν σε αργή κίνηση στην κάμερα. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από έναν τοίχο νερού η εμφάνισή τους αλλάζει κάνοντας τις μορφές πιο αληθινές με περισσότερη σωματικότητα.

 

Three-Women-3-2008

 

Ένα έργο με πολλά επίπεδα και νοήματα που αναφέρεται στην έννοια της πνευματικής μεταμόρφωσης των ανθρώπων, της μετάβασης θα λέγαμε από μια κατάσταση σε μια άλλη. Της μετάβασης από τη ζωή στον θάνατο ή και ακόμη από τον θάνατο σε μια νέα ζωή.

 

Τα ζητήματα που θίγει ο Bill Viola έχουν αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού λόγω της οικουμενικότητάς τους αφενός, αλλά ακόμη περισσότερο λόγω της ακρίβειας και της άμεσης απλότητας με την οποία τα παρουσιάζει ο καλλιτέχνης μέσω των βίντεο που δημιουργεί.