Η Beili Liu είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνης με καταγωγή από την Κίνα που πλέον ζει και εργάζεται στο Austin του Texas [των Ηνωμένων Πολιτειών]. Είναι μάλιστα και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Texas. Η Liu έχει εκθέσει τη δουλειά της σε έναν μεγάλο αριθμό μουσείων και κέντρων τέχνης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ ανάμεσα στους χώρους όπου έχουν εκτεθεί έργα της βρίσκονται η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στο Μόναχο της Γερμανίας, το Εθνικό Μουσείο για τις Γυναίκες στην Τέχνης στην Ουάσινγκτον, κ.α.

 

Μεταξύ άλλων, η Beili Liu έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία τέχνης και υποτροφίες. Η δουλειά της θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί «απλή» από πλευράς υλικών. Ωστόσο, σε επίπεδο περιεκτικότητας, βάθους και νοήματος, η Liu έχει καταφέρει να αναπτύξει σημαντικές «μεταφορές» που εξερευνούν έννοιες και πτυχές τους πολιτισμού και της διαφορετικότητας.

 

Chine1cropped2

 

Η καλλιτεχνική πρακτική που ακολουθεί η καλλιτέχνης είναι διεπιστημονική. Το χρονικό των εγκαταστάσεων που δημιουργεί, και η διαδικασία που ακολουθεί εμμένουν στο ζήτημα των «αντικρουόμενων δυνάμεων» που αναπτύσσονται μέσα από την πολιτιστική πολυπλοκότητα και ιδιαιτερότητα. Στη δουλειά της, η Liu χρησιμοποιεί απλά, καθημερινά υλικά. Τα υλικά αυτά, και οι σύνθεση των υλικών αυτών μεταξύ τους, όπως είναι η κλωστή, το χαρτί, το ξύλο, το νερό, το αλάτι και άλλα, αποτελούν το σημείο εκκίνησης από όπου η καλλιτέχνης αναπτύσσει με τα ίδια της τα χέρια τις περίπλοκες πολιτιστικές της αφηγήσεις μέσα στον χώρο.

 

Η εγκατάστασή της με τίτλο «Chine» βρίσκεται εγκατεστημένη στο Μουσείο Τέχνης Νοτίου Texas. Από τη μέση της οροφής του εκθεσιακού χώρου, κρέμονται εκατοντάδες λεπτές, σκουρόχρωμες σιδερένιες λωρίδες σχηματίζοντας μια στήλη από διάφορα σιδερένια μέρη. Τα μεταλλικά αυτά μέρη κουνιούνται ελαφρώς ενώ κρέμονται από χαλαρά νήματα μέσα στον χώρο. Ανάλογα με τον αέρα και την «ενεργειακή» κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά στον χώρο της γκαλερί, οι μεταλλικές αυτές ράβδοι από στιγμή σε στιγμή μπορούν να χτυπήσουν η μια την άλλη εκπλήσσοντας τον θεατή με έναν σχεδόν εύθραυστο ήχο. Ο ήχος αυτός, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακουστεί από οποιαδήποτε πλευρά μέσα στον χώρο, καλώντας τον θεατή να τον εξερευνήσει ολόκληρο.

 

Liu_13Lisa_Richardson

 

Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση προσεγγίζει την σχεδόν αδιόρατη ισορροπία ανάμεσα στο φώς και στη σκιά, το βίαιο και το ευγενικό, στο στερεό και το ρευστό. Εν ολίγοις, ανάμεσα στην οξύτητα που προκύπτει από τις αντιθέσεις . Ο θεατής αντιλαμβάνεται το σύνολο της εγκατάστασης μέσα από εναλλασσόμενες στιγμές σιωπής και ήχου, γεγονός που τον συνεπαίρνει άμεσα και του προκαλεί ένταση, ενώ ταυτόχρονα νοιώθει να έλκεται από τις λεπτές, αδιόρατες και λυρικές κινήσεις του ήχου.

 

Οι εγκαταστάσεις της Beili Liu εξελίσσονται σε μεγάλη κλίμακα μέσα στον χώρο καλώντας τον θεατή σε ένα βιωματικό «ταξίδι» αναζήτησης των πολιτιστικών αφηγήσεων και των υλικών αντιθέσεων που δημιουργεί η ίδια. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις της αποτελούνται από πολλά και πολύπλοκα μέρη τα οποία δημιουργούν μεταξύ τους αμφίδρομες σχέσεις, δεσμούς και αντιθέσεις. Το άμεσο οπτικό αντίκτυπο των εγκαταστάσεων αυτών δημιουργεί ένα σαγηνευτικό ενδιαφέρον στο μάτι του θεατή, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, η δουλειά της χαρακτηρίζεται από ποικίλες ερμηνευτικές έννοιες.