Ο Alex Schweder είναι ένας αρχιτέκτονας με έντονη εικαστική δραστηριότητα. Τα έργα του, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «αρχιτεκτονικές performances» -εισάγοντας με αυτό τον τρόπο το δικό του ξεχωριστό ύφος τόσο στον χώρο της τέχνης όσο και της αρχιτεκτονικής – αποτελούνται από μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και δομές με αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Ο Schweder σπούδασε από το 1988 έως το 1993 στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ινστιτούτου Pratt στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια από το 1996 έως το 1998 έκανε master αρχιτεκτονικής στο Princeton University του New Jersey ενώ από το 2012 έως το 2015 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι «Αρχιτεκτονικές Performances» του Schweder βασίζονται στην αντίληψη του ότι υπάρχει συγκεκριμένη σχέση ανάμεσα στον χώρο που καταλαμβάνει ένα αντικείμενο και στον χώρο που καταλαμβάνει μια ιδέα. Έτσι, μπορεί να υπάρξει και αλληλεπίδραση καθώς και διαδραστικότητα ανάμεσά τους. Η έννοια της διαδραστικότητας άλλωστε αποτελεί και τη βάση των «αρχιτεκτονικών – γλυπτών» που δημιουργεί ο καλλιτέχνης.

images (1)

Οι επισκέπτες καλούνται να ακολουθήσουν τη δική τους ενστικτώδη οπτική αναφορικά με τον χώρο της αρχιτεκτονικής και όταν εμπλακούν με το έργο, τότε οι προσδοκίες τους αρχίζουν να αμφισβητούνται. Με έναν περίεργο τρόπο, εκείνο που αρχικά τους φαίνοντας οικείο, αρχίζει να φαντάζει ιδιαίτερα περίπλοκο.

Το έργο του «Snowballing Doorway» αποτελείται από μια φουσκωτή εγκατάσταση που μοιάζει με μια μεγάλη αψίδα με δύο όμοιες πλευρές δεξιά και αριστερά. Οι επισκέπτες καλούνται να περάσουν ανάμεσα από το άνοιγμα. Καθώς οι θεατές περνούν ο όγκος του αέρα μεταβάλλεται στο εσωτερικό της φουσκωτής δομής δημιουργώντας ένα πολύπλοκο παιχνίδι ανάμεσα στον θεατή και στον χώρο.

images

Ο Alex Schweder δουλεύει με ένα εύρος υλικών και στοιχείων τα οποία αναπτύσσονται στον φυσικό χώρο και ταυτόχρονα δημιουργούν μια έντονη αλληλεπίδραση με τον θεατή. Οι θεατές εισέρχονται σε ένα παιχνίδι που προκαλεί και οξύνει τις αντιλήψεις τους σχετικά με τον χώρο που τους περιβάλει. Στις αρχιτεκτονικής – εικαστικές – διαδραστικές εγκαταστάσεις – performances προβάλει φανερά τις σχέσεις ανάμεσα στη τέχνη και την αρχιτεκτονική.