Από τον Οκτώβριο του 2015 , στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γίνονται όλοι ένα ”φίλα με”.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης σε μια από τις καλύτερες του στιγμές μας ταξιδεύει με τις υπέροχες μελωδίες του μέσα σε τρεις γενιές.

Συντροφιά του έχει πέντε νέους καλλιτέχνες που συντελούν σε ένα καθόλα άρτιο αποτέλεσμα!

Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης και ο Χάρης Φλέουρας είναι οι ” πέντε άγγελοι συμπαραστάτες” του Σταμάτη Κραουνάκη.

Εμείς είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε έναν εξ’ αυτών, το Χρήστο Γεροντίδη, ο οποίος μας μιλά για την παράσταση ” Όλοι ένα – Φίλα με” αλλά και για τον εαυτό του.

 

– Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση στην οποία συμμετέχεις.

 

«Είναι μια παράσταση ωδή στον έρωτα και την αγάπη! Ο Σταμάτης έχει επιλέξει από τα τραγούδια του, εκείνα που τρεις δεκαετίες τραγουδάμε, αγαπάμε, εκφράζουν αυτό που έχουμε ο καθένας μέσα του. Το συναίσθημα δηλαδή. Εχει επιλέξει και κάποια κείμενα που κι αυτά ακουμπάνε στην ψυχή κι όλα μαζί συνθέτουν αυτό …το «Ολοι ένα» όπως είναι και ο τίτλος αυτής της παράστασης. «Ολοι ένα» όχι μόνο εμείς επί σκηνής, αλλά εμείς κι εσείς. Ο κόσμος που έρχεται και νοιώθει αμεσότητα μ’ αυτό που συμβαίνει στη σκηνή, ακριβώς γιατί του είναι οικεία τα τραγούδια, τα λόγια»

 

-Πρόσφατα η παράσταση ” Όλοι ένα – Φίλα με” πήρε παράταση. Γιατί πιστεύεις οτι έχει τόσο απήχηση στο κοινό;

 

«Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι μια δουλειά προσεγμένη, όχι πρόχειρη …άντε πάμε τραγουδάμε λέμε και τις πρόζες μας και τελειώσαμε. Αυτό το καταλαβαίνει πάντα το κοινό και σε επιβραβεύει με τον δικό του τρόπο. Ενας τρόπος είναι ότι έρχεται και ξανάρχεται και έτσι δημιουργείται η ανάγκη της παράτασης. Πέρα από το επιμελές στήσιμο αυτής της δουλειάς, είναι αυτό που είπα και προηγούμενα. Οι στίχοι και οι μουσικές και τα κείμενα, που δεν γίνεται να αφήσουν αδιάφορο το θεατή. Θα βγει από το θέατρο και θα σιγοτραγουδάει, ή θα έχει στο μυαλό του τα κείμενα του Σαίξπηρ, του Σεφέρη, του Χειμωνά, του Χουρμούζη, του Λόρκα, του Ντάριο Φο.»

12736089_10208765623999357_1144881601_n

 

– Έχει γίνει συγκεκριμένη επιλογή τραγουδιών στην παράσταση. Ποιο θεωρείς πως είναι το στοιχείο που τα κάνουν τόσο αγαπητά και διαχρονικά;

 

«Οι στίχοι και η μουσική τους. Είναι όλα αυτά τα τραγούδια που τα ακούς και λες… αυτό θα μπορούσε να έχει γραφτεί για μένα, για την τάδε περίοδο της ζωής μου, για τον μεγάλο μου έρωτα, για τότε που πόνεσα από έναν χωρισμό κλπ. Η οικειότητα που σου δημιουργούν, είναι δικά σου. Κι ότι είναι δικό σου, το κρατάς, το θυμάσαι, το ανακαλείς στη μνήμη σου όσα χρόνια κι αν περάσουν.»

 

– Πόσο έχουν επηρεαστεί οι επαγγελματικές σου επιλογές τα τελευταία χρόνια από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων;

 

«Δεν ξέρω και κανέναν να έχει μείνει ανεπηρέαστος τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στον καλλιτεχνικό χώρο οι δυσκολίες είναι πιο πολλές απ’ ότι στο παρελθόν, συνεπώς μειώνονται και οι επιλογές. Εξαρτάται βέβαια και από το τι επιλέγει ο καθένας. Αν θέλει απλά να υπάρχει στον καλλιτεχνικό χώρο με όποιο τίμημα, μπορεί να επιλέξει και δουλειές που δεν τον εκφράζουν αλλά του δίνουν απλά ένα μεροκάματο –αν το δίνουν κι αυτό. Για μένα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Όταν είμαι στη σκηνή θέλω αυτό που κάνω να μπορώ να το υποστηρίζω πρώτα μέσα μου. Επιπλέον είμαι ικανοποιημένος που για αρκετά χρόνια πια, συνεργάζομαι με τον Κραουνάκη. Είναι δάσκαλος και προστατευτικός στους συνεργάτες του και ενώ τα οικονομικά είναι δύσκολα πια για όλους, ωστόσο βρίσκομαι δίπλα σε έναν καλλιτέχνη με τόσο σοβαρό έργο και πάντα παρών στην εποχή του»

 

– Μεγαλώνοντας κάνεις εκπτώσεις στα ”θέλω” σου ή παραμένεις πιστός στα όνειρά σου;

 

«Ισα ίσα νομίζω ότι μεγαλώνοντας είναι που δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις, γιατί υποτίθεται ότι ωριμάζοντας μπορείς να υποστηρίξεις πιο πολύ τα θέλω σου. Επίσης όταν μεγαλώνεις, κατασταλάζεις και δεν υπάρχει λόγος να κάνεις εκπτώσεις. Μεγαλώνοντας, ο εαυτός σου μάλλον είναι … πιο αυστηρός με σένα, δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις κάνοντας μια έκπτωση σ’ αυτά που θέλεις πραγματικά. Και δεν έχει και νόημα νομίζω… Ειδικότερα δε στον τομέα της τέχνης, όσο μεγαλώνεις τόσο μπαίνεις και πιο βαθιά και από το να κάνεις εκπτώσεις και οικονομίες, είναι προτιμότερο να κάνεις μια άλλη δουλειά, εκτός πεδίου τέχνης εννοώ. Δεν είναι κακό, αντιθέτως»

 

– Ετοιμάζεις κάτι μελλοντικά;

 

«Σκέψεις υπάρχουν αρκετές για το μέλλον γενικότερα, αλλά για το άμεσο εξακολουθεί να υπάρχει το «Ολοι ένα» που θα πάει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Ιδρυμα Κακογιάννη και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.Πέρα από την παράσταση, έχω ξεκινήσει διάβασμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

 

” Όλοι ένα – Φίλα με” – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

 

Συμμετέχουν:

Χρήστος Γεροντίδης

Σάκης Καραθανάσης

Κώστας Μπουγιώτης

Γιώργος Στιβανάκης

και ο Χάρης Φλέουρας

 

 

Μουσικοί:

Άρης Βλάχος μουσική διεύθυνση, πλήκτρα

Βάϊος Πράπας λαϊκά έγχορδα, κιθάρα

Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο

 

Συντελεστές:

Σκηνικό: Γιάννης Μουρίκης

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου, «LA STAMPA»

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Μουστάκας

Παραγωγή: Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου –Σπείρα Σπείρα

Οργάνωση παραγωγής: Ελένη Συροπούλου

Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Σχεδιασμός προγράμματος: Χρήστος Μουστάκας