Γεννήθηκα στα τέλη της δεκαετίας του 70 και συγκεκριμένα το ’77 (όχι, δεν πρόκειται να σας πω την ιστορία της ζωής μου). Ως internet freak κι εγώ έψαξα τι γεννήθηκε τη χρονιά εκείνη στον κινηματογράφο και τη μουσική. Ήταν λοιπόν μια χρονιά που η επιστημονική φαντασία είχε την τιμητική της με ταινίες όπως το “STARWARS” και το “ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΡΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ” ενώ στο μουσικό κόσμο μεσουρανούσαν τραγούδια όπως το “STAYING ALIVE”, “WE WILL ROCK YOU”, “I FEEL LOVE” και “HEROES”.

Πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου έχουν ήδη ξεκινήσει αυτό το κλασσικό ποιηματάκι που είχαμε ακούσει χιλιάδες φορές από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας με τίτλο : “Σαν εκείνα τα χρονιά δεν έχει”. Επίσης, κάποιοι από σας θα έχετε πετύχει ένα κατεβατό στο internet αφιερωμένο στη γενιά που μεγάλωσε στη δεκαετία του ’80, συγκρίνει τα παιδιά του τότε με τα παιδιά του τώρα και πάει κάπως έτσι :

“Εμείς τότε βλέπαμε Νιλς Χολγκερσον ενώ τώρα βλέπουνε Μπομπ Σφουγγαράκι” “Εμείς τότε παίζαμε κρυφτό ενώ τώρα παίζουνε playstation” και άλλες τέτοιες αηδίες.

Γνώμη μου είναι ότι κάθε γενιά έχει τη χάρη της και σίγουρα όταν είσαι 10 χρονών και το στομάχι σου γαργαλάν ακόμα οι πεταλούδες όλα φαίνονται όμορφα και τέλεια. Ποιος όμως νιώθει νοσταλγία για το Στάθη Ψάλτη και το Νίκο Μαστοράκη;  Εγώ πάντως θέλω να τους ξεχάσω. Και αν με ρωτήσετε προτιμώ τους “Vegas” από τους “O.P.A” και τους “Omega Vibes”, το Σφουγγαράκι από το Νιλς Χόλγκερσον, το kidder bueno από την Κουκουρούκου και το mp3 από την κασέτα.

Όχι, δεν κράζω τα χρόνια που μεγάλωσα. Κι εγώ νιώθω νοσταλγία για πολλά πράγματα απλά δε θέλω να μπω στη νοοτροπία των πατεράδων μας που μας είχαν ζαλίσει με τον Καζαντζίδη, ούτε θέλω να σταματήσω να ασχολούμαι με νέα ερεθίσματα και νέα ρεύματα.

Σίγουρα, ο ευνουχισμός των νέων ανθρώπων από τους παλιότερους είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον. Είναι σαν να βλέπω μπροστά μου ένα παρόμοιο άρθρο το 2035 που θα λέει : “Εμείς τότε χορεύαμε Gagnam Style ενώ τώρα χορεύουνε Κλαιν Μαιν” ή ” Εμείς τότε ακούγαμε Πουλάκι Τσιου ενώ τώρα ακούνε Laser Biou”. Με άλλα λόγια όπως έγραψε και ο μέγιστος Ρασούλης “ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ”.

 

 

Ο Σάκης Ραπτόπουλος είναι Μουσικός, μέλος των ΕΚΜΕΚ