Με θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Με ιστορία που ξεκινάει από το 1935 ως  πρώτος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας. Και με κυλικείο που προσφέρει σπιτική βυσσινάδα συνοδεία φρέσκοψημένης τυρόπιτας. Αυτό είναι το Cine Θησείον. Ένας ναός της 7ης τέχνης αντίκρυ στο ναό της θεάς Αθηνάς, δικαίως αναδείχθηκε στον καλύτερο θερινό κινηματογράφο στον κόσμο από το CNN GO. Το Machine Art Press μίλησε με τον άνθρωπο πίσω από τη μηχανή προβολής και διαχειριστή του Cine Θησείον κ. Θωμά Μανιάκη. Μας αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας του αλλά και τις ανησυχίες του σε μία αποκλειστική συνέντευξή.
The Machine: Πότε γίνατε διαχειριστής στο Cine Θησείον και πιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείτε;
Θωμάς Μανιάκης: Το 1968. Από μικρός ασχολήθηκα με τον κινηματογράφο, το 1950 πούλαγα πασατέμπο με τους δίσκους. Εν συνεχεία αποφάσισα να γίνω τεχνικός κινηματογράφου και συνεπώς έγινα και επιχειρηματίας.
The Machine: Η πιο έντονη στιγμή που έχετε ζήσει στο Cine Θησείον;
Θωμάς Μανιάκης: Είναι μερικές ευχάριστες εκπλήξεις όπως εορτασμός γενεθλίων μέχρι προτάσεις γάμου.
The Machine: Με τι κριτήριο επιλέγετε τις ταινίες που προβάλει το Cine Θησείον;
Θωμάς Μανιάκης: Οι ταινίες που επιλέγω πρέπει να έχουν γνωστά ονόματα ηθοποιών και γνωστούς σκηνοθέτες, που ο κόσμος ξέρει και έρχεται για να δει. Προβάλουμε Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό κλασικό κινηματογράφο.
The Machine: Ο κόσμος σήμερα που κατατάσσει στην έξοδο του το θερινό κινηματογράφο;
Θωμάς Μανιάκης: Είναι μια πολύ φτηνή διασκέδαση και μία επιλογή για να δει μια πολύ καλή ταινία. Για αυτό προβάλουμε ποιοτικές ταινίες. Επειδή τα πολυσινεμά και το Χόλιγουντ βγάζουν ταινίες για τους νέους που θέλουν να δουν “ξύλο”, πιστολίδι και αίματα. Εμείς δεν τασσόμαστε εκεί, προβάλουμε καλό κλασικό κινηματογράφο και μερικές αξιόλογες σύγχρονες παραγωγές όπως το “Πριν τα Μεσάνυχτα” και το “Lone Ranger” με το Τζόνι Ντεπ.
The Machine: Πέρση το CNN GO ανέδειξε το Cine Θησείον στον καλύτερο θερινό κινηματογράφο στον κόσμο. Ακολούθησαν το BBC και τα τοπικά ΜΜΕ. Τελικά ξέρουμε να εκτιμάμε αυτά που έχουμε ή πρέπει να μας τα υποδείξουν άλλοι προκειμένου να εκτιμήσουμε την αξία τους;
Θωμάς Μανιάκης: Η Τούρκικη τηλεόραση προηγήθηκε των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και από ότι αποδείχθηκε έπρεπε οι ξένοι να μας το πλασάρουν. Δυστυχώς έτσι είναι.

The Machine: Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας καθορίζει τη καλή κινηματογραφική αίθουσα. Η τεχνολογία ή ατμόσφαιρα;
Θωμάς Μανιάκης: Και η ατμόσφαιρα και η προβολή κι ο ήχος. Ο πελάτης τα συνδυάζει.
The Machine: Τι πιστεύετε ότι απειλεί τον κινηματογράφο σήμερα;
Θωμάς Μανιάκης: Η νεολαία ας προσπαθήσει να κρατήσει τα λίγα θερινά σινεμά. Διότι σκοπός το των πολυσινεμά και των μεγάλων εταιρειών είναι να κλείσουν τις μεμονωμένες αίθουσες  -χειμερινές και θερινές- διότι τους είναι εμπόδιο. Θέλουν να γίνουν μονοπώλιο. Να παίζουν τις ταινίες που θέλουν αυτοί. Θα βάζουν τον κόσμο στις θέσης που αυτοί θέλουν. Και θα “σερβίρουν” στους θεατές το εισιτήριο όσο αυτοί θέλουν. Για αυτό ο κόσμος ας προσπαθήσει αυτοί οι λίγοι κινηματογράφοι που μείνανε να μην κλείσουν.

The Machine: Πέρα από τη θέα της Ακρόπολης , τι άλλο κάνει το Cine Θησείον να ξεχωρίζει από άλλες κινηματογραφικές αίθουσες;
Θωμάς Μανιάκης: Στο κυλικείο προσφέρουμε σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο που το φτιάχνουμε εμείς με παραδοσιακή συνταγή καθώς και βυσσινάδα και ποτό βύσσινο με μαύρη ζάχαρη. Επίσης ο Άγγλος δημοσιογράφος που ήρθε πέρσι μετά την συνέντευξη πήγες στις τουαλέτες και μου εκμυστηρεύτηκε ότι τόσο καθαρές τουαλέτες δεν έχει ούτε στο σπίτι του.
The Machine: Η αγαπημένη σας ταινία και γιατί;
Θωμάς Μανιάκης: “Στη σκιά τεσσάρων γιγάντων” του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Είναι μια καταπληκτική ταινία και πριν πέντε χρόνια που την προβάλαμε έκανε ρεκόρ εισιτηρίων. Την προβάλαμε συνεχόμενα για τέσσερις εβδομάδες, ρεκόρ για θερινό κινηματογράφο.
Cine Θησείον Homepage
Cine Θησείον on Facebook
Cine Θησείον on Twitter