Η Νότα Τσίτουρα γεννήθηκε στον Σέκουλα Ηλείας, δίπλα στον ποταμό Αλφειό. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας του Πολιτικού τμήμα της Νομικής Αθηνών. Σπούδασε Γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (A.Σ.Κ.Τ.), με δάσκαλο το Γιώργο Χουλιαρά (2003-2008). Διδάχτηκε μικρογλυπτική στην Φλωρεντία, στην  Accademia di Belle Arti di Firenze από τον Stefano Patti, στα πλαίσια του προγράμματος Εράσμους. Παρακολούθησε σεμινάρια εικαστικής θεραπείας. Εργάστηκε ως βοηθός της art therapist Ιωάννας Κιλίμη, σε πιλοτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, για άτομα με ειδικές ανάγκες. Δίδαξε στο παιδικό τμήμα, στο καλλιτεχνικό εργαστήριο  του ζωγράφου Δημήτρη Μανίνη. Το The Mach|ne – Art Press έχει σήμερα την τιμή να την φιλοξενεί στις διαδικτυακές σελίδες του..

«Ένας κόσμος σε αναμονή, ένα σιωπηλό κάλεσμα…  Νήματα χρωματιστά  ντύνουν τους μεταλλικούς σκελετούς και εμφανίζουν μια σύνθεση από κυματοειδή μορφές και δίνες. Τα έργα  μοιάζουν να χορεύουν. Κινούν και  ανασύρουν ξεχασμένες μνήμες. Υπενθυμίζουν   τη δύναμη και την αξία της  μεταμόρφωσης στο μύθο . Υπονοούμενα, κάτω από τα νήματα  παραμένουν κρυμμένες   οι ευχές. Σκοπός  τους είναι να υποκινήσουν τα «κύματα πιθανοτήτων»  ενός κόσμου ενότητας και αρμονίας, υπαρκτό στη δημιουργική συνύπαρξη, μη ακόμα υλοποιημένου . Να καθοδηγήσουν και να ενισχύσουν το αίσθημα της ψυχικής ανάτασης. Τα ονόματα « Αετός» , « Σφίγγα» « Μήτρα» κλπ υποδεικνύουν μέσα από τους συμβολισμούς τους τα καίρια σημεία της μεταμόρφωσης. Η  δύναμη , η σιωπή , η αναγέννηση …

 Έτσι, όπως  η  γραμμή ενός μολυβιού σχεδιάζει  έναν κόσμο ή γράφει για εκείνο  πέρα από τα στενά όρια της ανθρώπινης ύπαρξης, πλάθω τις  μορφές μου ανάλαφρες,  διαπερατές από το φως. Σε μια εποχή που  ανατρέπει τα μέχρι τώρα νοήματα  και τις επιλογές της ζωής  μας, θέλω να  ανακαλέσω  τον τελετουργικό τρόπο σκέψης. Σαν το τελετουργικό που κάποτε οι γυναίκες τύλιγαν τα νήματα τους, για  την επίτευξη ενός γενικού καλού, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και κάθαρσης. Για άλλους είναι  τρόπος φυγής, για μένα  τρόπος περισυλλογής . Μια  ιδέα να μοιραστώ, με τον θεατή που εντοπίζει και ενδιαφέρεται να εμβαθύνει πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, στο κρυμμένο εσωτερικό έργο.  «Κοίτα μέσα σου !» , εκεί στο βάθος,  πέρα από τον διασπασμένο χώρο και χρόνο, μια  ενιαία αρχή, που αναφέρετε πια συχνά  από την επιστήμη, διέπει τα πάντα, σαν το νερό μιας πηγής.

Κάποτε μπορεί να έμοιαζε  επιλογή ή όχι του καθενός, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Μέσα από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, αυτή η αναζήτηση, η επιλογή,  η κατανόηση και η εφαρμογή ενός τρόπου σκέψεις  πέρα από το άτομο. Έχει σημασία να  εμπεριέχει και τον άλλον, όλους, σαν ολότητα. Πρέπει να γίνει φροντίδα όλων μας μια κοινωνία   ισχυρή απέναντι στην επιθετική πολιτική. Και μια κοινωνία είναι ισχυρή,  όσο πιο ισχυροί είναι οι φιλικοί και κοινωνικοί της δεσμοί…».

Ατομική έκθεση:

2014 Το ταξίδι μιας ευχής gallery “7”.

 

Ομαδικές εκθέσεις:

2013  Τεχνοχώρος Ευφραίνει Καρδίαν, κτήμα Πολυβού Νεμέα.

2013   Cool Arrangement,  Herodio Hotel.

2012  Lembessiart 2012, γκαλερί Τεχνοχώρος.

2012   Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ, βιβλιοπωλείο Ιανός.

2011   Διαδρομές καλλιτεχνών, Αίγινα.

2010    Πλωτή τέχνη  , παραλία  Αλίμου, Αθήνα.

2010    Διαδρομές καλλιτεχνών, Αίγινα.

2010    Άνθρωποι- Χρώμα- Σίδερα, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος Αθήνα.

2009   Άνθρωποι – Χρώμα – Σίδερα, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος Αθήνα.

2008   Athens…eye’s+I’s, Τεχνόπολη Γκάζι.

2007   Άνθρωποι –Χρώμα –Σίδερα ,  Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

2007   Γκαλερί Καλλιόπη ,Χίος.

Ευχαριστούμε θερμά τη Νότα Τσίτουρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο εξής e-mail: notatsi@otenet.gr

Ραντεβού ξανά την επόμενη Πέμπτη, παρέα με τον ζωγράφο Νικήτα Μπαχάρα!!

«Η  ζωγραφική  θα μπορούσα να πώ ότι είναι μία αρκετά σύνθετη και μεταβαλλόμενη δράση που ασκείται κυρίως στο χρονικό διάστημα μιας γνωσιακής αποδόμισης και μιας πίστης».

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.