Ο Νικήτας Μπαχάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή της Αγίας Παρασκευής και σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, επικεντρωμένος στη ζωγραφική. Η πρώτη του συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ήταν στο 8ο Bazart νέων καλλιτεχνών, στην γκαλερί M-art Space (Δεκέμβριος 2010-Φεβρουάριος 2011), και σε διάστημα 5 μηνών ήδη παρουσίασε εύρος της δουλειάς του στην ατομική του έκθεση «Μόνος Ζωντανός» (M-art Space, Μάϊος 2011) και τον επόμενο χρόνο στην έκθεση «Αντάρτες» (M- art Aegina, Αίγινα, Σεπτέμβριος 2012 και M-art Space, Αθήνα, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2012). Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις . Εργα του ανήκουν σε ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε στο The Mach|ne – Art Press..!!

«Η  ζωγραφικη  θα μπορούσα να πώ ότι είναι μία αρκετά σύνθετη και μεταβαλλόμενη δράση που ασκείται κυρίως στο χρονικό διάστημα μιας γνωσιακής αποδόμισης και μιας πίστης.  H μάχη ανάμεσα στις επιθυμίες και τον φόβο μπορεί με μία σειρά αισθαντικών αποφάσεων και κινήσεων να οδηγήσει σε μια καινούρια ακαιρεότητα που μαρτυρά μια λίγο πιο διευρυμένη πραγματικότητα απ΄αυτήν που βρισκόμουνα σε προγενέστερο χρόνο.Για μένα υπάρχει πάντα ένα άγνωστο που προσπαθώ να το καταστήσω ως υπαρκτό,γι αυτό και προτιμάω το θέμα να προκύπτει και όχι να εκβιάζεται.

Θεωρώ ότι το να μιλήσω για την ζωγραφική διαδικασία είναι de facto μια αποτυχία καθότι το ερώτημα της ύπαρξης μπορεί να υφίσταται με πολλούς τρόπους.Μπορώ όμως να πώ με βεβαιότητα ότι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον μέσα και τον έξω κόσμο είναι μια σχέση που με απασχολεί.

Η ύπαρξη πολλαπλών εαυτών δημιουργεί την ευθύνη δημιουργίας χόρου ωστε ο καθένας απ΄αυτούς να μπορεί να υπάρξει και να εκφραστεί ως αυτό που είναι.  Aυτό συντελείται με την προσπάθειά του να γίνει υπαρκτό και δραστικό μέλος του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται, με το να το επιρεάζει και να επιρεάζεται.Κάπως έτσι προσπαθώ να προκύπτει η μορφή στο χόρο αλλά και ο χόρος στην μορφή.Ενα σύστημα κανόνων και αξιών σίγουρα υπάρχει και αναπτύσσεται μέσα από πολλαπλές απορρίψεις και επιβεβαιώσεις του μέσα και του έξω κόσμου.

Σε κάθε απόρριψη μιας ζωγραφικής κατάστασης υπάρχει και η επιβεβαίωσή της ως απαραίτητο μοναδικό στίγμα μιας χρονικής στιγμής που συντελεί στη εξέλιξη της δράσης.Μερικές φορές όπως τώρα, όταν σκέφτομαι θέλω να πιστεύω ότι ζωγραφίζω και κάποιες άλλες όταν ζωγραφίζω θέλω να πιστεύω ότι σκέφτομαι».

Ατομικές εκθέσεις:

Μάιος 2011, «Μόνος ζωντανός», M- art Space, Αθήνα.

Σεπτέμβριος 2012, «Αντάρτες», M- art Aegina, Αίγινα, και Νοέμβριος 2012, M- art, Αθήνα.

Ομαδικές εκθέσεις:

Δεκ. 2010- Ιαν. 2011, 8ο Bazart νέων καλλιτεχνών, M- art Space, Αθήνα.

Δεκ. 2011- Φεβρ. 2012, 9ο Bazart νέων καλλιτεχνών, M- art Space, Αθήνα.

Δεκ. 2013 ,11ο Bazart νέων καλλιτεχνών, M- art Space, Αθήνα.

Ιαν. 2014, 11ο Bazart νέων καλλιτεχνών, έργα- δωρεές για τα Παιδικά Χωρια SOS, M- art Space, Αθήνα.

Φεβρ. 2014, Εκθεση Caprice-Παπαδοπούλου, M- art Space, Αθήνα.

Φεβρ.-Μαρτ. 2014, «Μαγεία και Απομάγευση», Ελληνοαμερικανική Ενωση (επιμ. Ήρα Παπαποστόλου), Αθήνα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Νικήτα Μπαχάρα! Για όποιον ενδιαφέρετε να δεί από κοντά τα έργα του, μπορεί να επισκεφτεί τη γκαλερί M- art Space στην Αθήνα (http://www.m-art.gr/space/).

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα παρέα με τον ζωγράφο Θανάση Μπάθα! Μείνετε συντονισμένοι!!

«Είμαι από τις περιπτώσεις που την παιδική ηλικία την έζησα στην φύση, το οποίο τότε σήμαινε δέος, δέος, δέος… Στο σπίτι λίγο πολύ όλοι ζωγράφιζαν ερασιτεχνικά άρα θα έλεγα ότι η ζωγραφική διαδικασία ήταν δεδομένη για μένα ανέκαθεν».

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.