Όπως εγώ, αλλά φαντάζομαι και αρκετοί από εσάς, τους ακούσαμε πρώτη φορά από τα trailer του Mega, άλλοι τους έμαθαν από τη διασκευή στο γνωστό τραγούδι της Beyonce, “Crazy in Love”. Όπως και να ΄χει, καθώς περνούσε ο καιρός τους απογειώσαμε στο νούμερο ένα των charts όλης της χώρας. Το Δεκέμβριο επισκέφθηκαν τη χώρα μας με τρία κατά σειρά live, τα οποία είχαν εντυπωσιακά μεγάλη ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό. Εκτός από την Ελλάδα, έχουν επισκεφθεί και άλλες χώρες ενώ εκατοντάδες είναι τα live ανά τις ηπείρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε στο Montreux Jazz Festival, το Mutek στο Μεξικό, το Rock N’ Coke της Τουρκίας, το Reeperbahn Festival στο Αμβούργο, το Dour Festival του Βελγίου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

 

 

Πόσο καλά όμως, τους γνωρίζουμε; Αν οι τίτλοι των κομματιών “Castle In The Snow” και  “Walking With The Ghost “,μας  προκαλούν ένα μυστήριο και συναισθήματα από μια άλλη εποχή, τότε σίγουρα θα εκπλαγούμε με το μύθο που υπάρχει γύρω από το “Νational Fanfare of Kadebostany”.

 

 

Όλα ξεκίνησαν από τον ιδρυτή του συγκροτήματος, Kadebostan, το 2008. Επειδή ήθελε να προωθήσει τη μέχρι τότε άγνωστη μπάντα του, δημιούργησε ένα μύθο-τρικ για διαφημιστικούς λόγους. Κάτι που είχε θετικό αποτέλεσμα όπως βλέπουμε σήμερα.

 

Έτσι λοιπόν, η Δημοκρατία της Kadebostany είναι μια μυθική χώρα, η οποία βρίσκεται κάπου ανάμεσα δυτικά της Τουρκίας και ανατολικά της Ελβετίας. Ο πρόεδρος και ιδρυτής Kadebostan έκανε συχνά ταξίδια και σ’ ένα από αυτά γνώρισε τους Rational Diet. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που είχε έδρα το Minsk της Λευκορωσίας και ασχολούνταν με την ακουστική μουσική δωματίου. Με αποτέλεσμα όλοι μαζί να ενωθούν σε ένα συγκρότημα και γνωστό σ’ εμάς “The Νational Fanfare of Kadebostany”. Ο σκοπός τους από τότε είναι να προωθούν τα τραγούδια της πολιτείας τους!

 

 

Ποιά είναι η αλήθεια; Ο Ελβετός Kadebostan μαζί με τους Rational Diet δημιούργησαν την εθνική ορχήστρα της Kadebostany το 2008. Βρέθηκε η ελβετική δισκογραφική εταιρεία Mental Groove, η οποία ανέλαβε την κυκλοφορία των δίσκων τους. Από το 2012 εντάχθηκε στην ομάδα τους η τραγουδίστρια Amina για να δώσει ένα πιο ραπ ύφος.

 

Σαφώς είναι ένα έξυπνο κόλπο για να προωθηθεί ένα συγκρότημα αλλά ας μη ξεχνάμε πως η μπάντα παντρεύει διάφορα μουσικά είδη με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούν μια μίξη από balkan ,idm ,electronica experimental, instrumental με πληθώρα μουσικών οργάνων πιάνο, τσέλο, ακορντεόν, μπάντζο, σαξόφονο κ.ά. Από την άλλη όσοι έχουν βρεθεί σε live εμφανίσεις τους μιλούν για μια επιβλητική ατμόσφαιρα με εντυπωσιακές ερμηνείες. Ενώ τα video clip τους είναι μυστηριώδη και δεν περνούν απαρατήρητα σε καμία περίπτωση. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι τους έχουν κατηγορήσει πως προωθούν πολιτικά μηνύματα και έχουν αντιγράψει στοιχεία από τον Joan Manuel Serrat (σύμβολο κόντρα στο καθεστώς του Φράνγκο το ‘70), βέβαια το συγκρότημα αρνείται όλες αυτές τις κακοήθειες.

 

 

Ο,τι και να ισχύει, το σίγουρο είναι πως οι Kadebostany ήρθαν για να μείνουν στη μουσική σκηνή. Περιμένουμε αρκετά όμορφα πράγματα από εκείνους, νέους μαγευτικούς ήχους, στίχους με ουσιαστικό νόημα, video clips με περισσότερο μυστήριο και ακόμη περισσότερους θαυμαστές παγκοσμίως. Το αξίζουν, δε νομίζετε;!