Σε όλους μας αρέσει μια καλή ταινία. Πόσες φορές όμως, δεν έχουμε βγει από τη σκοτεινή αίθουσα ή δεν έχουμε πατήσει το stop στο DVD σιγοτραγουδώντας το τραγούδι που άκουγε ο πρωταγωνιστής ή έχοντας καρφωμένη στο μυαλό μας τη μουσική που ακουγόταν σε μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα soundtrack είναι ικανό να δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μια ταινία. Μερικά από αυτά τα soundtrack είναι και τα παρακάτω.

 

Across The Universe (Μέχρι την άκρη του κόσμου), Διάφοροι

Interscope Records (2007)

m1

Η ιδέα ήταν απλή. Μια ταινία-μιούζικαλ αφιέρωμα στην εποχή και το κλίμα της δεκαετίας του ’60, με σενάριο βασισμένο στα τραγούδια του πιο χαρακτηριστικού συγκροτήματος που γέννησε εκείνη η δεκαετία. Των Beatles. Στο soundtrack περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος, διασκευασμένα από το cast της ταινίας (Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson, Dana Fuchs, Martin Luther McCoy, T.V. Caprio), καθώς και από καλλιτέχνες που έκαναν cameo εμφάνιση, όπως ο Bono των U2 και ο Joe Cocker.

 

Great Expectations (Μεγάλεςπροσδοκίες), Διάφοροι

Atlantic Records (1998)

m2

Ο Alfonso Cuaron, (Gravity, Children Of Men) μας παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασσικού έργου του Charles Dickens και το soundtrack δεν μπορεί παρά να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ταινίας. Έτσι στο δίσκο θα βρείτε τραγούδια από τους, Tori Amos, Pulp, The Verve Pipe, Cesaria Evora και άλλους. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο Robert De Niro ανακάλυψε τους Mono και το τραγούδι τους Life In Mono και απαίτησε να συμπεριληφθεί στην ταινία. Τέλος μουσικά ντύνει την ταινία ο Σκωτσέζος συνθέτης Patrick Doyle.

 

Inside Llewyn Davis, Διάφοροι

Warner Music Group (2013)

m3

Η ταινία μας αφηγείται μια εβδομάδα από τη ζωή του Llewyn Davis, καθώς εκείνος προσπαθεί να καθιερωθεί στη folk μουσική σκηνή κατά την αναβίωσή της, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Στο soundtrack θα βρείτε παραδοσιακά folk τραγούδια, καθώς επίσης και διασκευές γνωστών τραγουδιών, καλλιτεχνών όπως ο Bob Dylan και ο Dave Van Ronk, στη ζωή του οποίου είναι βασισμένη η ταινία. Σε ένα τραγούδι συμμετέχει ερμηνευτικά και ο Marcus Mumford των Mumford & Sons. Σημειώστε, ότι στην παραγωγή του album φιγουράρει το όνομα του T Bone Burnett, μετρ του είδους, με παραγωγή σε soundtrack όπως: Across The Universe, Walk The Line, O Brother, Where Art Thou? και σύνθεση μουσικής για τον πρώτο κύκλο του True Detective.

 

Intouchables (Οι Άθικτοι), Διάφοροι

TF1 Musique (2012)

m4

Ίσως από τις πιο όμορφες, ξεκαρδιστικές, συγκινητικές και επιτυχημένες γαλλικές ταινίες των τελευταίων ετών και δικαίως. Στο soundtrack αυτό θα βρείτε τραγούδια από τη Nina Simone τους Earth Wind and Fire, καθώς και το υπέροχο Red Light των Άγγλων Vib Gyor, που ακουγόταν στο trailer της ταινίας. Ο κυριότερος όμως λόγος, για να ακούσετε τον δίσκο, είναι οι μαγικές μελωδίες του Ιταλού συνθέτη Ludovico Einaudi, με τις οποίες ντύθηκε η ταινία. Μελωδίες όπως το Una Mattina, που τον έκαναν γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στη χώρα μας.

 

Πολίτικη Κουζίνα (A Touch Of Spice), Ευανθία Ρεμπούτσικα

Cantini (2003)

m5

Είναι από εκείνες τις φορές που θες να γράψεις κάτι, οτιδήποτε, μα τίποτα, καμιά λέξη, καμία αράδα δεν θα σου φανεί ποτέ αρκετή για να περιγράψει τη μουσική που έγραψε η Ευανθία Ρεμπούτσικα για την αυτοβιογραφική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη. Θα πω μόνο ένα πράγμα. ΆΚΟΥ. Κλείσε τα μάτια, άνοιξε την ψυχή σου και άκου. Και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.