Την Ιστορικό και Κριτικό Τέχνης Ήρα Παπαποστόλου πρωτοσυναντήσαμε τον Σεπτέμβρη του 2013 όταν μας ξενάγησε στην έκθεση Το Βλέμμα του Νάρκισσου. Σήμερα τη φιλοξενούμε για δεύτερη φορά, με αφορμή την έκθεση που επιμελείται στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση ”Μαγεία και Απομάγευση” όπου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αναστασίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Καβούνης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Μαριάννα Κατσουλίδη, ΜοΚα (Μουσιού Κατερίνα), Νικήτας Μπαχάρας, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Πιστώνης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης και Μαρία Φιλιππακοπούλου (Γκαλερί Κέννεντυ / Μασσαλίας 22, Κολωνάκι / Διάρκεια έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2014 / Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30). To The Mach|ne – Art Press την συνάντησε, μας ξενάγησε στην έκθεση και εξασφαλίσαμε για εσάς αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό!!!

«Ήταν Οκτώβρης του 2012 όταν για πρώτη φορά άκουσα τη λέξη απομάγευση σε μια συνάντηση που είχα με τη ζωγράφο Μαρία Φιλιππακοπούλου. Συνειδητοποίησα ότι όταν οι κοινωνιολόγοι μιλούν για την απομάγευση του κόσμου, οι καλλιτέχνες ανταπαντούν με την επιστροφή της μαγείας στη σύγχρονη τέχνη. Και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να γίνει μια έκθεση με αυτό το θέμα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι : Δημήτρης Αναστασίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Καβούνης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Μαριάννα Κατσουλίδη, ΜοΚα (Μουσιού Κατερίνα), Νικήτας Μπαχάρας, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Πιστώνης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης και Μαρία Φιλιππακοπούλου.Κάποιοι έφτιαξαν έργο ειδικά για την έκθεση και κάποιοι έδωσαν έργο που είχαν ήδη έτοιμο και που ταίριαζε στο θέμα.

Αυτό που θέλουν όλοι να δείξουν είναι πως τώρα είναι η στιγμή που η τέχνη ξαναβρίσκει τις ρίζες της και το χαμένο της μυστήριο. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας και διαλέγοντας σαν μέσο τους την ανθρωποκεντρική ζωγραφική. Τα κλειδιά που τους ενώνουν είναι η δημιουργική φαντασία και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό που προτείνουν στο θεατή είναι να ανακαλύψει από την αρχή τις μορφές μέσα στο χάος της εποχής, την ψυχική του επαφή με την τέχνη και το χαμένο μυστήριο στην τέχνη αλλά και στη ζωή.

Ο Αναστασίου εξιστορώντας εικόνες, με αφορμή το όνειρο, μιλάει για την πραγματική ζωή. Ο Γιαννακόπουλος με τους φανταστικούς κόσμους του, προτείνει τη δημιουργική φαντασία στη σύγχρονη εποχή και άρα ένα από τα χαμένα μυστήρια της ζωής. Ο Καβούνης προβάλλοντας τη γυναίκα ως μούσα μέσα σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στα αντίθετα. Ο Κατσιπάνος με τη μεταφυσική του διάθεση. Η Κατσουλίδη μιλώντας για το παραμύθι της τέχνης αλλά και της ζωής. Ο Μπαχάρας με τους έντονους συμβολισμούς του. Ο Πέρρος με μια κατάθεση ψυχής. Ο Πιστώνης με τις ψυχολογικές του ταυτότητες. Ο Σελιμάς πλάθοντας όνειρα και μεταφέροντας τη μαγεία τους στο θεατή. Ο Τσακίρης προτείνοντας μια μποέμικη ζωή και μια επιστροφή στη σύγχρονη τέχνη του μύθου του καλλιτέχνη.  Η Φιλιππακοπούλου σταματώντας το χρόνο, για να μιλήσει για τη μαγεία της ζωής δίνοντας σημασία στο μικρό και καθημερινό.

Σημαντικό είναι πως αυτή η έκθεση προτείνει την επιστροφή του μύθου του καλλιτέχνη. Στην ιστορία της ελληνικής τέχνης είχαμε περιπτώσεις μποεμισμού, από το Ατελιέ που είχε ιδρύσει ο Βυζάντιος το 1928, πολύ αργότερα με τη γενιά του Παρισιού με τους καλλιτέχνες της γενιάς του 60, με τους Νέους Έλληνες Ρεαλιστές κ.ο.κ  Σήμερα, ο μύθος του καλλιτέχνη επιστρέφει. Και οι δώδεκα καλλιτέχνες μιλάν ουσιαστικά με τα έργα τους για τη μαγεία της ζωής και για το παραμύθι ή το μύθο της. Κάτι που έχουμε ανάγκη στη σύγχρονη εποχή. Όταν όλος ο κόσμος χάνει τα υλικά αγαθά του, η φαντασία μπαίνει πάλι στη ζωή του και η τέχνη τον μαγεύει ξανά από την αρχή».

© COPYRIGHT  PHOTOGRAPHY  ANNA  TSALAGKA  2014 / ALL RIGHTS  RESERVED.

 

Από εμάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ήρα Παπαποστόλου. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε την Facebook Page Ήρα Παπαποστόλου ή να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail: irapapapostolou@yahoo.gr .

 

 

 

Την επόμενη Πέμπτη παραμένουμε πιστοί στο ραντεβού μας..

«Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου και έχοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αμεσότητα στην δημιουργία του έργου, αρχίζω και δουλεύω σχέδια απ’ευθείας με σινική μελάνη σε χαρτί, ενώ αρχίζω να επηρεάζομαι πολύ έντονα από την φυσιοδιφική τέχνη, και την σειρά έργων κολάζ του Max Ernst». Λεωνίδας Γιαννακόπουλος

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.