Κοίταξε να δεις… Εγώ σου μιλάω για σεβασμό, για αγάπη, για αλληλεγγύη, για δικαιοσύνη! Ακόμα και στις μέρες μας, που δε βρίσκεις κανένα από αυτά, που για πολλούς φαντάζουν λέξεις άγνωστες, τολμάω να σου μιλάω συνέχεια γι’αυτά.

Γιατί; Γιατί απλά τα ‘χουμε ανάγκη! Δε το βλέπεις; Δε το νιώθεις; Χανόμαστε…

 

Ζώντας σε αυτήν την κοινωνία,αυτή την απάνθρωπη κοινωνία,καθημερινά παρατηρώ τις αξίες που έχουμε χάσει. Παρατηρώ την απουσία τους παντού. Στις σχέσεις των ανθρώπων, στα γεγονόντα, σε αποφάσεις που μειώνουν την ποιότητα των ζωών μας…

 

Γνωρίζοντας πως αυτή η ανθρωπότητα έχει θυσιάσει τόσα πολλά για να φτάσει εδώ, για να κατακτήσει αυτές τις αξίες, για να επιβιώνει σε δύσκολες καταστάσεις, απογοητεύομαι όλο και περισσότερο. Δε γίνεται, φίλε μου, να πετάξεις ό,τι με κόπο οι πρόγονοί σου απέκτησαν. Θυσίασαν τους εαυτούς τους για το δικό σου μέλλον. Και εσύ, τι κάνεις; Αγνοείς τους αγώνες τους. Χάνεις τα δικαιώματα που αυτοί εξασφάλισαν για σένα. Γιατί; Γιατί έχεις βολευτεί. Έχεις μάθει στην καλοπέραση. Έχεις συνηθίσει να σε εκμεταλλεύονται, γιατί πολύ απλά, εκμεταλλεύεσαι και εσύ ο ίδιος.

 

Ως πότε; Πιστεύεις πως αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη; Κοίταξε γύρω σου. Άνοιξε τα μάτια σου, συνομίλησε με ανθρώπους που δεν είναι βολεμένοι όπως εσύ. Τι βλέπεις; Τι ακούς από τις αδύναμες φωνές τους; Πόνος. Μίση. Έλλειψη αγάπης. Αδικίες. Ρατσισμοί. Ή πολύ πιο απλά: Επιβίωση των «δυνατότερων». Και το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί και εσύ είσαι δυνατός! Όλοι κρύβουμε μια δύναμη μέσα μας. Αρκετά μεγάλη κιόλας. Απλά δεν έχεις το θάρρος να τη βγάλεις προς τα έξω. Είναι δύσκολο, το ξέρω. Βλέπεις, οι περισσότεροι επιδεικνύουν τη δύναμή τους για το συμφέρον τους. Μας επιβάλλουν καθημερινά κανόνες, ώστε αυτοί να ζουν καλύτερα. Μα ήρθε η στιγμή. Ήρθε ο καιρός για αλλαγή. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να τις ενώσουμε και να πάρουμε πίσω ό,τι έχουμε αποκτήσει με αίμα και ιδρώτα μέσα στους αιώνες.

 

Όλοι μαζί μπορούμε. Πέρα από τους προσωπικούς μας αγώνες, ο κόσμος αυτός έχει ανάγκη από ομαδικότητα. Ας κατακτήσουμε ξανά τον κόσμο. Ας πάρουμε πίσω τα όνειρά μας και ας γίνουμε όλοι ένα. Μια γροθιά που θα είναι ικανή να νικήσει οποιονδήποτε τολμήσει να μας στερήσει τις αξίες μας, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας!