Στην Ινδουιστική παράδοση, η θεωρία των Ενεργειακών Κέντρων έχει να κάνει με Κέντρα όπου η ενέργεια συσσωρεύεται και ελέγχει το κάθε κομμάτι της ύπαρξής μας, κρατώντας το σε αρμονική κίνηση και διοχετεύοντας τις ποιότητες του, το καθένα ξεχωριστά, σε κάθε αντίστοιχο κομμάτι της δραστηριότητας του ανθρώπου.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΗΣ

 

Το Ενεργειακό Κέντρο Βάσης είναι το πρώτο σε σειρά Ενεργειακό Κέντρο. Εντοπίζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στην περιοχή του κόκκυγα και είναι ο ουσιαστικός ο πυλώνας της ύπαρξής μας, καθώς μας ας ενώνει με τον φυσικό κόσμο, το ένστικτο της επιβίωσης και την ποιότητα της σταθερότητας.

Από το Κέντρο αυτό δραστηριοποιούνται και εκφράζονται οι βασικές μας ανάγκες και τα ένστικτα, η θέλησή για ζωή, όπως και η αίσθηση του δικαιώματος στο χώρο που καταλαμβάνουμε ως οντότητες και να κατέχουμε υλικά αγαθά.

 

Το χρώμα που το αντιπροσωπεύει είναι το κόκκινο. Τα ορυκτά των οποίων η δόνηση ταιριάζει με το συγκεκριμένο Κέντρο είναι συνήθως κόκκινου ή μαύρου χρώματος και προωθούν τη ζωτική ενέργεια και τη σταθερότητα. Έτσι, αν θελήσουμε να το ενεργοποιήσουμε, μπορούμε να βοηθηθούμε από Ορυκτά όπως  η Γρανάδα, ο Αιματίτης, ο Όνυχας, ο Καπνίας Χαλαζίας και ο Οψιδιανός.

Αιθέρια έλαια που επίσης ταιριάζουν με τη δόνηση του Κέντρου Βάσης είναι το Γαρύφαλλο, η Κανέλλα, το Μαύρο Πιπέρι, το Τζίντζερ και το Μοσχοκάρυδο.