Στην Ινδουιστική παράδοση, η θεωρία των Ενεργειακών Κέντρων έχει να κάνει με Κέντρα όπου η ενέργεια συσσωρεύεται και ελέγχει το κάθε κομμάτι της ύπαρξής μας, κρατώντας το σε αρμονική κίνηση και διοχετεύοντας τις ποιότητες του, το καθένα ξεχωριστά, σε κάθε αντίστοιχο κομμάτι της δραστηριότητας του ανθρώπου.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ

 

Το Ενεργειακό Κέντρο του Ηλιακού Πλέγματος εντοπίζεται μεταξύ 12ου θωρακικού και 1ου οσφυϊκού σπονδύλου. Ελέγχει την προσωπική δύναμη, τη δυνατότητα έκφρασης της προσωπικότητας με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια προς τα έξω και τη διεκδίκηση, χωρίς φόβο, στόχων και επιτευγμάτων, καθώς αντιπροσωπεύει τις ποιότητες της γενναιότητας και της απόλυτης πίστης στον εαυτό.

 

Το χρώμα που ταιριάζει στη δόνησή του είναι το Χρυσαφί – Κίτρινο. Τα Ορυκτά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του είναι συνήθως του ίδιου χρώματος και προωθούν τις ποιότητες της αυτοεκτίμησης και του προσωπικού σθένους, όπως για παράδειγμα το Μάτι της Τίγρης, το Κεχριμπάρι, ο Κιτρίνης και το Οπάλιο της Φωτιάς.

 

Αιθέρια έλαια που αντιστοιχούν στο Κέντρο του Ηλιακού Πλέγματος είναι το Δεντρολίβανο, το Περγαμόντο, το Λεμόνι Πετίτ Γκρέϊν (φύλλα Νερατζιάς), το Πορτοκάλι και το Γκρέιπφρουτ.