Κινείσαι σε οποιαδήποτε μεγάλη –και όχι μόνο- πόλη. Είναι απίθανο να μην συναντήσεις ένα graffiti, μια υπογραφή, ένα σύνθημα γραμμένο σε ένα τοίχο! Άλλοτε το προσπερνάς αδιάφορος, ενίοτε χαμογελάς πονηρά γιατί σε εξιτάρει το μήνυμά του, ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές που, μπορεί να κάθεσαι να το παρατηρείς για ώρα, μην πιστεύοντας το πώς ένα τέτοιο αξιοθαύμαστο έργο τέχνης έχει δημιουργηθεί στον δρόμο! Τα Εξάρχεια, είναι μια γειτονιά γεμάτη από τέτοιες εικαστικές –και μη;- παρεμβάσεις, που δημιουργούν μια παράλληλη πραγματικότητα σε όσους δεν περπατούν κοιτώντας μόνο το πεζοδρόμιο που βρίσκεται κάτω από τις σόλες των παπουτσιών τους!

 

 

Στο ντοκιμαντέρ «Η Τέχνη του δρόμου στα Εξάρχεια», καταγράφεται ο πελώριος καμβάς των τοίχων των Εξαρχείων σε συνδυασμό με τους δημιουργούς του street art της Αθήνας και οι απόψεις κατοίκων και περαστικών για αυτά. Ο σκηνοθέτης του 42λεπτου ντοκιμαντέρ, Γιώργος Φιοράκης, μιλά στο The Machine…

 

 

inExarchia-7

Τι είναι το ντοκιμαντέρ «Η Τέχνη του Δρόμου στα Εξάρχεια»;

Θέλαμε να ακούσουμε και να μοιραστούμε τον παλμό της πόλης -που βρίσκεται στους τοίχους και όχι στα δελτία των 8- μέσα από ένα ταινιάκι ντυμένο μουσικά με ελληνική underground σκηνή, όπως ταιριάζει σε εμάς, στην γειτονιά και στο θέμα. Είναι το πρώτο μας video-ντοκιμαντέρ, μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε εικόνες από το πολύχρωμο και μυστήριο αστικό τοπίο των Εξαρχείων και τη λογική πίσω από αυτό. Εικόνες από τους τοίχους και τους δρόμους, απόψεις από τους street-artist αλλά και από κατοίκους και θαμώνες της περιοχής, για όλο αυτό το “βρώμικο” για πολλούς θέμα.

 

inExarchia-12

 

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα και ποιος είναι ο στόχος σας;

Καταρχάς το θέμα είναι αγαπημένο για εμάς. Κατά κάποιον τρόπο θεωρούμε ότι τα έργα στους δρόμους είναι εκεί και για να μας υπενθυμίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της διαφορετικότητας. “Η Τέχνη του Δρόμου στα Εξάρχεια” έγινε στο πλαίσιο του www.inExarchia.gr, ένα site που βγάλαμε online εδώ και μόλις 20 ημέρες. Στόχος του site αλλά και του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας των Εξαρχείων. Όποια και αν είναι αυτή.

 

inExarchia-1

 

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε;

Όπως αναφέραμε, στόχος μας είναι η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας της γειτονιάς μας. Δεν θέλουμε να περάσουμε εμείς οι ίδιοι κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Το μήνυμα το περνάει -και είναι ιδιαίτερα ηχηρό- ο κόσμος που μιλάει στο ταινιάκι, η ζωντάνια της περιοχής και τα μηνύματα στους τοίχους.

 

 

inExarchia-10

 

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων;

Επειδή μας κάνουν συχνά την ερώτηση αυτή. Καμία δυσκολία πέραν των λιγοστών τεχνικών μέσων που διαθέταμε. Ο κόσμος εδώ, όπως και οι γκραφιτάδες, είναι ανοιχτοί άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν. Εκτός αν θέλεις να τους εκμεταλλευτείς.  Δεν είχαμε ράγες για την κάμερα και φώτα, αλλά όταν είναι τόσο δυνατό το περιεχόμενο, δεν χρειάζεται. Βέβαια όλα έγιναν με τη βοήθεια του crew και ιδιαίτερα του Αλέξανδρου Χαριτάκη που έκανε το μοντάζ.

 

inExarchia.gr docu poster

 

Τι ξεχώρισες από όλη την διαδικασία παραγωγής του ντοκιμαντέρ;

Εκτός του ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα, καθώς δεν είχα ασχοληθεί παλαιότερα με σκηνοθεσία και μοντάζ, αυτό που ξεχώρισα είναι το πόσο διαφορετικές απόψεις έχουν τα παιδιά που αποφασίζουν να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν με ένα έργο στο δρόμο. Τόσο ανόμοιοι μεταξύ τους, τόσο διαφορετικά έργα που με κάποιον περίεργο τρόπο αυτό δένει και γίνεται ομοιόμορφο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από αυτό.

 

inExarchia-8

Ποια graffiti προτιμάς;

Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάτι. Μου αρέσουν από τα μεγάλα επιβλητικά έργα στους τοίχους με άμεσο κοινωνικό μήνυμα μέχρι τα μικρά ευρηματικά-χιουμοριστικά συνθήματα που σκοπό έχουν να αφυπνίσουν τον κόσμο. Διαφωνούν πολλοί αλλά προσωπικά θεωρώ “τέχνη του δρόμου” ακόμη και τις προσωπικές θέσεις εκφρασμένες σε λίγες λέξεις ή γραμμές. Έχουν το δικό τους στιλ, δικό τους τρόπο γραφής ή freestyle γραμματοσειρά και δεν αντιγράφονται.

 

inExarchia-13

 

Μια “παρεξηγημένη” μορφή τέχνης σε μία “παρεξηγημένη” γειτονιά της Αθήνας… Στο ντοκιμαντέρ σου “φωτίζονται” όλες οι πλευρές του graffiti και των Εξαρχείων;

Στο ταινιάκι έχουμε συγκεντρώσει από εικόνες που έχουμε προσέξει όλοι μέχρι μικρά και διαφορετικά γκραφίτι που μας έχουν ξεφύγει ή δεν υπάρχουν πια. Αναφερόμαστε στις αφίσες που βρίσκουμε στους τοίχους, πολιτικά συνθήματα, μέχρι  και σε μεμονωμένες φράσεις τύπου “μόνο του Ναζί , το IQ δεν γίνεται” και σε μουσική στο δρόμο. Οι πλευρές του γκραφίτι δεν φωτίζονται όμως μόνο μέσα από την εικόνα -42 λεπτά γεμάτα χρώμα, αντίδραση και άποψη- αλλά και μέσα από αυτά που μας λένε οι θαμώνες της περιοχής και οι γκραφιτάδες. Δεν θα ακούσετε στην ταινία μόνο το “ααχ τι ωραία που είναι τα χρώματα”.  Θέλαμε να ακούσουμε και να μοιραστούμε τη άποψη των γκραφιτάδων αλλά και των κατοίκων για θέματα όπως: ”Τι είναι ακριβώς δημόσιο και τι ιδιωτικό?”.

 

inExarchia-5

 

«Το streetart είναι ελευθερία. Είναι επιβλητικό. Είναι, ειδικά στα Εξάρχεια, ομορφιά, αλητεία, επανάσταση.» «Βγαίνουν και ποιοτικά πράγματα, βγαίνουν και πνευματικά και καλλιτεχνικά σπουπίδια» λένε ορισμένοι στο ντοκιμαντέρ σου. Για εσένα τί εκφράζει η τέχνη του δρόμου;

Για μένα η Τέχνη του Δρόμου είναι οι ρίζες της, από εκεί που ξεκίνησε, Είναι ό,τι αποτυπώνεται και μοιράζεται απλόχερα στο ευρύ κοινό, χωρίς αντίτιμο. Μπορεί να είναι ένα γκραφίτι, ένα σύνθημα, τα βαμμένα αγάλματα. Καλή ή κακή, είναι τέχνη του δρόμου.

 

inExarchia-14

 

Πότε και πως μπορούμε να δούμε το ντοκιμαντέρ;

Σύντομα σύντομα, στο www.inExarchia.gr !

Θα ενημερώσουμε και στο Facebook της σελίδας, www.facebook.com/inexarchia

 

 

Print