Η Samin Ahmadzadeh είναι μια σύγχρονη εικαστικός η οποία κατάγεται από το Ιράν ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλλιτεχνικά ασχολείται με τη φωτογραφία του δρόμου. Η ίδια αναφέρει για τη δουλειά της «προσπαθώ να αποτυπώσω στη φωτογραφία το πάθος μου για να εκφράσω τις προσωπικές μου αντιλήψεις με τα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα της χώρας μου, του Ιράν».

12

Το ανθρωποκεντρικό και βαθιά κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος καλλιτεχνικό της ύφος εξελίσσεται με τον καιρό και η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό από την συλλογή της ίδιας της οικογένειάς της. «Με τη φωτογραφία ως κεντρικό σημείο αναφοράς στη δουλειά μου, σήμερα αναπτύσσω την πρακτική μου χρησιμοποιώντας κι άλλα καλλιτεχνικά μέσα όπως είναι το collage, οι εγκαταστάσεις και η χαρακτική».

13

Η τέχνη της Samin φαίνεται να αποτελεί προέκταση της ίδιας της πραγματικής της ζωής. Προσπαθεί να καταγράψει στιγμές της καθημερινότητάς μέσα στους δρόμους της πόλης προσθέτοντας την ίδια στιγμή κάτι το προσωπικό, στοιχεία από τον συναισθηματικό της κόσμο. «όταν ξεκίνησα να σπουδάζω τέχνες, ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Τον είδα σαν ένα κόσμο γεμάτο ευκαιρίες και ελευθερία, όπου θα μπορούσα να εκφράσω τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες μου».

11

Καθώς μεγάλωνε το πάθος της για τη φωτογραφία και καταγραφή των δρόμων της Τεχεράνης, η καλλιτέχνης απολάμβανε να περνάει ώρες στον δρόμο μπλέκοντας σε διάφορες κοινότητες, εξερευνώντας τον δικό της αντικατοπτρισμό στις κοινωνικές και πολιτισμικές πλευρές της γενέτειρας της. «Όταν άρχισα να αντιμετωπίζω δυσκολίες στο να φωτογραφίζω τους δρόμους της Τεχεράνης, τότε ανέπτυξα ένα ενδιαφέρον στο να καταγράφω τους ανθρώπους που ζούσαν τις γύρω μου».

9

Αμέσως μόλις τελείωσε τις σπουδές της στο Ιράν, μετακόμισε στο Λονδίνο για να κάνει μεταπτυχιακό στη φωτογραφία στο Central Saint Martin’s College of Art and Design. «Όταν μετακόμισα στο Λονδίνο, ολόκληρη η εμπειρία μου αναφορικά με τις τέχνες άρχισε να διευρύνεται. Το να ζει κανείς στο Λονδίνο, με την πρόσβαση που μπορεί να έχει σε διάφορα shows και σε ομιλίες καλλιτεχνών, με έκαναν να δω την τέχνη διαφορετικά από τότε που ήμουν φοιτήτρια στο Ιράν». Η ίδια θεωρεί πως τότε ξεκίνησε να σκέφτεται με περισσότερη ελευθερία, «Με την πίστη και την αντίληψη πως όλα είναι εφικτά». Έτσι, σταδιακά το ύφος της δουλειάς άρχισε να αλλάζει.

10

Εάν παρατηρήσει κανείς ιστορικά την τέχνη στο Ιράν θα διακρίνει τον ρόλο του μοτίβου σαν βασική φορμαλιστική αρχή. Το ίδιο ύφος, βέβαια μεταφρασμένο στους κανόνες τις σύγχρονης τέχνης, θα δει κανείς και στη δουλειά της Samin Ahmadzadeh. «Η καλλιτεχνική μου πρακτική σήμερα βασίζεται σε ένα προσωπικό αρχείο που αποτελείται από φωτογραφίες, γράμματα, έγγραφα, αντικείμενα και ταινίες που σχετίζονται με την ιστορία της οικογένειάς μου και έχω συλλέξει η ίδια».

8

Και συνεχίζει λέγοντας «Οι προσωπικές συλλογές για μένα αποτελούν μια σημαντική μορφή αναμνηστικών. Συνδέονται με τις εμπειρίες της ζωής μας, τις οικίες ιστορίες από το παρελθόν. Στη δουλειά μου, η αφηγηματικότητα που προκύπτει από την αρχειακή καταγραφή της ιστορίας της οικογένειάς μου, χρησιμοποιείται με τρόπο ώστε να αναπτυχθεί μια συζήτηση σχετικά με έννοιες όπως η ιστορία, η μνήμη, η ταυτότητα και ο χρόνος.

7

Όντας η μικρότερη ανάμεσα σε πέντε αδελφές, σε μια μεγάλη οικογένεια με πολλά ξαδέλφια, η καλλιτέχνης θυμάται να τρέφει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία και την καταγραφή της οικογενειακής ζωής. «Πάντα είχαμε φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα στο σπίτι, τα οποία χρησιμοποιούσαμε όλοι». «Το να είμαι η μικρότερη σε ηλικία στην οικογένεια, βοήθησε στο να έχω αρκετές φωτογραφίες και βίντεο της παιδικής μου ηλικίας τα οποία με βοηθούν να θυμάμαι εκείνα τα χρόνια. Το γεγονός αυτό επίσης συνέβαλε στο τωρινό ενδιαφέρον μου για τη φωτογραφία και τις οικογενειακές συλλογές».

6

Εκείνο που εμπνέει την καλλιτέχνη είναι το να βλέπει ανθρώπους με πάθος να προσπαθούν σκληρά να φτάσουν τον στόχο τους και να θέλουν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Η Samin φέρνει ένα παράδειγμα από το οικογενειακό της περιβάλλον παραμένοντας στη θεματική που την εμπνέει περισσότερο, την οικογένειά της. «Η ξαδέλφη μου, Shirin Gerami, έφτιαξε την ιστορία της με το να γίνει η πρώτη γυναίκα τρι-αθλήτρια του Ιράν που έχει πάρει μέρος σε παγκόσμιο αγώνα. Άνοιξε έτσι τον δρόμο για χιλιάδες γυναίκες στις οποίες είχε απαγορευθεί στο παρελθόν η άδεια να πάρουν μέρος σε τέτοιου είδους αθλητικές διοργανώσεις στο παρελθόν». Η ξαδέλφη της αποτελεί μεγάλη έμπνευση για την ίδια και πάντα την υποστηρίζει στις επιλογές της.

5

Όταν τη ρώτησα γιατί επέλεξε τον χώρο της τέχνης, μου απάντησε χαρακτηριστικά, «Εκείνο που πάντα μου άρεσε με το να είμαι καλλιτέχνης ήταν η ευκαιρία να μπορώ να μοιραστώ τις σκέψεις και τις ιδέες μου σχετικά με τον κόσμο γύρω μου. Πάντα με προκαλούσε το να προσπαθώ να δω τα πάντα διαφορετικά και να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου». Έτσι, η Samin πιστεύει πως οι καλλιτέχνες έχουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που συνεισφέρει στη διαμόρφωση του κόσμου που ζούμε. «Οι καλλιτέχνες κάνουν τον κόσμο να αντιληφθεί διαφορετικούς τρόπους σκέψεις».

4

Η ίδια λέει πως είναι δύσκολο να βρει κάτι που να «αντιπαθεί» στον χώρο της τέχνης μιας και απολαμβάνει πολύ το γεγονός πως αποτελεί μέρος του. Εκείνο που θα ήθελε ωστόσο, θα ήταν να δει την τέχνη να γίνεται πιο «ανοιχτή» στο ευρύ κοινό και να μην απευθύνεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο, εκπαιδευμένο κοινό. «Πιστεύω πως πλέον ο κόσμος της τέχνης σταδιακά πηγαίνει προς αυτή τη κατεύθυνση, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».

2

Της αρέσει πολύ να δουλεύει με το προσωπικό αρχειακό υλικό και σκέφτεται μάλιστα να αναπτύξει περεταίρω αυτό το καλλιτεχνικό ύφος. Η καλύτερη συμβουλή που έχει πάρει, σχετικά με το έργο της είναι να μείνει ψύχραιμη και να δεχτεί όλα τα σκαμπανεβάσματα που θα της φέρει η καλλιτεχνική διαδικασία καθώς όλο αυτό αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού πλαισίου στο οποίο υπόκειται.

3

«Ζώντας ως καλλιτέχνης στο Λονδίνο, όντας μέλος μιας πολυπολιτισμικής πόλης έχω δεχτεί μεγάλη επιρροή στη δουλειά μου. Μπορεί αρκετές φορές κάτι τέτοιο να είναι δύσκολο αλλά βλέπω το Λονδίνο ως την πόλη των ευκαιριών».

Η Samin Ahmadzadeh έχει το δικό της καλλιτεχνικό studio στο Λονδίνο, γεγονός που της έδωσε την ευκαιρία να εξελίξει αισθητά το ύφος της δουλειάς της. «Χωρίς αυτό θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να δω κάποια πρόοδο στη δουλειά μου», αναφέρει. «Οι γονείς και η οικογένειά μου πάντα βρίσκονται στο πλευρό μου και με υποστήριζαν στην καριέρα μου ως καλλιτέχνης, ενώ πάντα με ενθάρρυναν να συνεχίσω τη δουλειά μου».

www.samin-ahmadzadeh.com