Λίγες ημέρες πριν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, οι The Lost Fingers μιλούν στο The Mach|ne! Έρχονται από τον Καναδά «κουβαλώντας στις αποσκευές» τους πολλή ενέργεια, τα πιο γνωστά pop/rock τραγούδια της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90 σε gipsy-swing εκδοχή, μπόλικη δόση χιούμορ και εκκεντρικές εμφανίσεις.

 

Έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς της τζαζ όπως ο αγαπημένος του George Harrison, Robin Nolan, o ηγέτης της μπάντας του Elton John, John Jorgenson και ο βιρτουόζος Andreas Oberg και έχουν παίξει από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη, μέχρι την Λιθουανία, την Τουρκία, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Νέα Καληδονία και την Κολομβία. Ας μας τα πουν όμως καλύτερα οι ίδιοι…

 

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το όνομα της μπάντας σας;

Το όνομα προέρχεται από την τραγική ιστορία του Django Reinard, ο οποίος εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο τροχόσπιτό του, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του παράμεσου και του μικρού δακτύλου του. Το όνομά μας είναι καθαρή αναφορά σε αυτό το ατύχημα.  Ο Django συνέχισε βελτιώνοντας με εκπληκτικό τρόπο το παίξιμο της κιθάρας του χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο δάχτυλά του. Η επιρροή του είναι παρούσα ακόμα και σήμερα σε πολλούς κιθαρίστες και μουσικούς γενικά. Ακόμα και το ηχογραφημένο live του Jimi Hendrix  “Band of Gypsys” πηγάζει από την επιρροή που του άσκησε ο Django.

lost fingers (02) 102

Γιατί σας αρέσει τόσο πολύ να κάνετε διασκευές;

Είναι πρόκληση όταν ψάχνεις ένα ιδιαίτερο τραγούδι να μπορείς να το κάνεις «δικό σου» παίζοντας ή ερμηνεύοντάς το με τον τρόπο σου και να το κάνεις να αρέσει στον κόσμο περισσότερο από το αυθεντικό. Αυτή η έκπληξη που προκαλείται στον κόσμο, τον κρατάει σε εγρήγορση κάνοντάς τον να θέλει όλο και περισσότερα, περιμένοντας  με περιέργεια κάθε άλμπουμ. Θέλει πολλή δουλειά αλλά στο τέλος μας ανταμείβει και –διάολε!- έχει πολύ πλάκα!

 

Τι έχει επηρεάσει την μουσική σας;

Ο Django Reinhardt και η gypsy jazz μουσική, η jazz, η Bossa Nova, η country, η rock, η metal, η pop, η funk, η dance, world beat…(γελάει) στην πραγματικότητα τα πάντα μας επηρεάζουν και είμαστε πολύ «ανοιχτοί» σε όλα τα μουσικά είδη.

 

Και πώς συνδυάζετε το δικό σας ύφος με τα υπόλοιπα;

Προσπαθούμε να παραμένουμε πολύ ειλικρινείς με το στιλ μας και να προσεγγίζουμε το διαφορετικό με «ανοιχτό» μυαλό. Ψάχνουμε τόσο τα κλισέ όσο και τα διαφορετικά γούστα στο στιλ, την δεξιοτεχνία στο παίξιμο και προσπαθούμε να κάνουμε την συμφωνία της μουσικής όσο καλύτερα μπορούμε! Ψάχνουμε αυτό το “κάτι” που θα αποσταθεροποιήσει την αρχική μορφή του κομματιού, θα διασκεδάσει και θα παρασύρει τον ακροατή, με χιουμοριστικό και μουσικό τρόπο, σε μία βόλτα σε ένα ανεξερεύνητο έδαφος  από το αυθεντικό τραγούδι, μέσα από τις δικές μας μουσικές «αποσκευές».

 

Τι σας εμπνέει για να δημιουργήσετε μουσική;

Ο πολιτισμός, τα ταξίδια και το καλό φαγητό… (γελάει)

lost fingers (02) 027

Έχετε συναντήσει ποτέ οποιαδήποτε δυσκολία σχετικά με την μουσική βιομηχανία;

Ναι. Συνήθως δεν «χωράμε» σε οποιαδήποτε κατηγορία ή σε οποιοδήποτε μουσικό πλαίσιο  για να διαφημιστούμε μέσα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για παράδειγμα.

 

Φαντάζομαι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κυρίως προωθεί πιο mainstream ήχους.

Στην αρχή μας είχαν κολλήσει την ταμπέλα ενός καινούριου σατυρικού μουσικού είδους… έτσι πολύς κόσμος πίστευε ότι θα ηχογραφήσουμε 1-2 δίσκους το πολύ. Τώρα, ωστόσο, μόλις κυκλοφορήσαμε το 5ο άλμπουμ μας και έχουμε παίξει σε 23 χώρες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 6 χρόνια. Στην ουσία έχουμε αναπτύξει ένα μικρό brand. Ναι, όχι band, ένα brand. Οι The Lost Fingers βασίζονται στην καλή μουσική, την εμπορικότητα, στην εμφάνιση και σε live shows που…  σκοτώνουν!  Έτσι επιβιώνουμε στην τρελή μουσική βιομηχανία του σήμερα.  Είμαστε πολύ τυχεροί.

 

Ταξιδεύετε πολύ, σε όλο τον κόσμο, για τις περιοδείες σας. Θυμάστε κάτι πολύ ιδιαίτερο που να συνέβη κατά την διάρκεια αυτών των ταξιδιών;

Πολλά πράγματα συνέβησαν στις περιοδείες… (γελάει) Η πιο ντροπιαστική στιγμή μας συνέβη όταν αργήσαμε να εμφανιστούμε εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης του αεροπλάνου και τα ρούχα μας δεν είχαν φτάσει μαζί μας και το νοικιασμένο μπάσο του Alex ήταν διαφορετικό από αυτό που συνηθίζει να παίζει. Σου ακούγονται άσχημα μέχρι στιγμής; Το αποκορύφωμα ήταν ότι εγώ έσπασα μία χορδή στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα της συναυλίας. Είχαμε ήδη αργήσει και δεν είχαμε χρόνο να αντικαταστήσουμε την χορδή πάνω στην σκηνή… έπρεπε να φύγω και να βρω άλλη στο green room. Ήταν το χειρότερό μας show! Το να βγούμε στην σκηνή χωρίς τα κοστούμια μας είναι μεγάλο πλήγμα για την εικόνα/το εμπορικό στιλ μας και όταν δεν είναι σωστά οπτικοποιημένο, το show υστερεί.

 

Δεδομένου ότι ο τίτλος του 4ου  κομματιού σας είναι “Groove is in the heart” θα ήθελα να μάθω τι είδους τα πράγματα «ανεβάζουν» την δική σας καρδιά!

Η Valerie μου είπε ότι τα cupcakes της κοπέλας μου κάνουν την καρδιά της να σκιρτάει.Ο Byron (εγώ) λέω ότι ο Jamiroquai, η funk μουσική των 80’s και το φαγητό κάνει την καρδιά μου να «γκρουβάρει»! Ο Francois  λέει ότι αυτό του συμβαίνει όταν κερδίζουν οι LA Lakers, όταν τρώει κινέζικα πιτάκια από ζυμάρι και όταν ακούει τον Stevie Wonder.Ο Alex απλά αγαπά τον Charles Mingus και λέει ότι αυτός «makes his heart groove.»

Στις συναυλίες σας προσθέτετε αρκετές δόσεις χιούμορ…

 

Η χαρά και το χιούμορ είναι σίγουρα μεγάλο κομμάτι του show μας. Συχνά και εγώ ο ίδιος συγκρίνω τους The Lost Finger με τους Monty Python. Όταν γνωρίζεις το αυθεντικό τραγούδι βλέπεις όλη την μετέπειτα δημιουργικότητά μας πάνω σε αυτό με ένα χιουμοριστικό τρόπο και έτσι αρχίζεις να βλέπεις τους TheLostFingers σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η αντίθεση είναι αρκετά αστεία, νομίζω, και προσπαθούμε να το προκαλούμε, να το δημιουργούμε όσο το δυνατό περισσότερο. Είναι το σήμα κατατεθέν μας.

 

Υπήρξε φορά που σταματήσατε το show σας επειδή ξεσπάσατε σε γέλια;

 

Ναι!!! Η διασκευή του Cotton Eyed Joe  μπορεί να κάνει το ακροατήριο ή τον καθένα ξεχωριστά να κάνει μερικά περίεργα πράγματα… (γελάει) Μερικές φορές δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να συνεχίσουμε το show εξαιτίας αυτού! 😉

 

Μπορείς να μας περιγράψεις την εμπειρία της συνεργασίας σας με διάσημους καλλιτέχνες;

 

Καταπληκτικό. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε αγαπηθεί από άλλους καλλιτέχνες και κάνουμε σπουδαίες συνεργασίες. Είμαστε όλοι μαθητές μέχρι να πεθάνουμε.  Η διαδικασία του να μαθαίνουμε συνεχώς καινούρια πράγματα είναι υπέροχο και ελπίζω να μην τελειώσει.

 

Η εξωτερική σας εμφάνιση είναι εκκεντρική. Ακόμα και στις επαγγελματικές φωτογραφήσεις σας έχετε ένα ιδιαίτερο ύφος. Συμβολίζει κάτι;

Τα ρούχα μας είναι τόσο σημαντικά όσο σημαντική είναι και η στολή και στον στρατό. Δημιουργούν σεβασμό και φτιάχνουν μια συγκεκριμένη διάθεση, προϊδεάζοντας το κοινό μας για κάτι που έχει κλάση και ένταση. Εγώ έχω δουλέψει στην βιομηχανία της μόδας για αρκετό καιρό και μου αρέσει το σλόγκαν του GSUS’ (Holland) «Η μόδα είναι διασκέδαση». Χρειάζεται αρκετή δουλειά αλλά αξίζει το «τρέξιμο».

lost fingers [03] 125

Τι το διαφορετικό έχει το νέο σας άλμπουμ;

Το τελευταίο μας άλμπουμ Wonders of the World,  είναι το πιο ποικιλόμορφο και εκλεκτικό. Παραγωγός μας είναι ο John Jorgenson (πολυ-οργανοπαίκτης κάτοχος βραβείου Grammy) ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Johnny Cash, Barbra Streisand, Willie Nelson, Bob Dylan, Pavarotti κ.ά. Ο John «έβγαλε» το καλύτερο από τον καθένα μας και ήταν μεγάλη μας τιμή. Τι ακολουθεί; Έκπληξη… !

 

Τι θυμάστε από την τελευταία σας επίσκεψη στην Ελλάδα;

Το νοστιμότατο, ολόφρεσκο φαγητό και η μαγευτική αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.

 

Γνωρίζετε οποιοδήποτε είδος ελληνικής μουσικής;

Όχι απαραίτητα ελληνική, αλλά αγαπάμε το μπουζούκι! Και ο John Jorgenson  στο τελευταίο μας άλμπουμ έπαιξε ένα μικρό απόσπασμα από την διασκευή μας για το Venus με μπουζούκι! 😉

 

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στην Αθήνα, στο Gazarte στις 21 Νοεμβρίου;

 

Μία εξαιρετική παράσταση! 😉 Ένα κράμα από όλα μας τα άλμπουμ συν μερικές εκπλήξεις! Η Valerie Amyot, η νέα μας συνεργάτιδα στα φωνητικά είναι εντυπωσιακή και πανέμορφη. Ο Francois “La Mitraille” Rioux  είναι ένα φαινόμενο βιρτουόζου που μας ηλεκτρίζει με την δεξιοτεχνία του στην ταστιέρα!

 

 

Info:
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου| Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Ώρα έναρξης: 20:00
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: A ζώνη: 25€ | Β ζώνη: 20€ | Όρθιοι: 15€

 

http://gazarte.gr/

http://www.thelostfingers.com/en/

https://www.facebook.com/thelostfingers?pnref=story