Ο Χάρης Λάμπερτ γεννήθηκε το 1955 στην Νέα Ζηλανδία από γονείς ελληνικής καταγωγής. Το 1964 επέστρεψε οικογενειακώς στην Αθήνα, μετά τον θάνατο του πατέρα του, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του σε ελληνικό σχολείο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, μετέβη στο Λονδίνο (1973), προκειμένου να σπουδάσει ζωγραφική. Σπούδασε στο Arts’ College του London University και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, όπου παρέμεινε για δέκα μήνες. Το 1974 έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε αρχικά στην Ecole National Superieure des Arts et Metiers Appliques, συνεχίζοντας στην Ecole National Superieure des Beaux-Arts, όπου αποφοίτησε ως «ειδικό ταλέντο», με έπαινο, βραβευόμενος και από την Ένωση Γάλλων Καλλιτεχνών (French Artist’s Association). Στο Παρίσι παρέμεινε συνολικά έντεκα χρόνια (1974-1985), έχοντας επίσης παρακολουθήσει, ως απόφοιτος πλέον, το Εργαστήριο του Louis Nallard (ενός από τους διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες του κινήματος Cobra). Από το 1985 μέχρι το 1996 εργάστηκε, εξέθεσε έργα του και έζησε στην Ιαπωνία. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ζει μέχρι σήμερα μοιράζοντας έκτοτε τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και στο Τόκιο. Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους της pop art στην Ελλάδα. Σήμερα χαιρόμαστε πολύ που τον φιλοξενούμε στο The Mach|ne – Art Press.

«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από τα 15 μου.. εννοώ επαγγελματικά. Ζωγράφιζα Ποπ αφίσες και τις πουλούσα σε δισκοπωλεία στην Αθήνα, όπως ήταν το “Pop 11” στη Σκουφά 11. Στα 17 μου πήγα στο Λονδίνο να σπουδάσω ζωγραφική από εκεί ο δρόμος μου άνοιξε και βρέθηκα στο Τόκιο και αργότερα στο Παρίσι. Σπούδαζα στην “Μποζάρ” ( Σχολή Καλών Τεχνών) και ταυτόχρονα δούλευα στην Μονμάρτρη, ο λόφος των καλλιτεχνών, όπου πουλούσα πινακάκια και πορτραίτα στους τουρίστες για να βγάλω τα έξοδά μου, γιατί ουδέποτε είχα γονείς που μου έστελναν χρήματα.

 

 

Από μικρό παιδί είχα καταλάβει ότι η Τέχνη υπήρχε και ζούσε μέσα μου, ότι ήταν κάτι έμφυτο…και ότι δεν είχα άλλη επιλογή από να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Σήμερα πια έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Ότι ο κάθε άνθρωπος που γεννιέται στο πλανήτη γεννιέται για έναν λόγο και έναν σκοπό. Ο Σκοπός του καθενός δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλον άνθρωπο και προπαντός δεν είναι για να καλύψει τις προσωπικές του βασικές ανάγκες επιβίωσης μόνο.

 

 

Είναι για να εκφράσει την βαθύτερη του εσωτερική Ταυτότητα, αυτή πού είναι χαραγμένη και καταγεγραμμένη βαθιά μέσα στο κάθε κύτταρο του. Ταυτότητα σημαίνει, εξειδίκευση, μοναδικές ικανότητες, ταλέντα. Και υπάρχουν καλά κρυμμένες μέσα σε κάθε άνθρωπο. Ο κάθε άνθρωπος είναι ο καλύτερος από κάθε άλλον στον κόσμο σε κάτι… Και για αυτό είμαστε εδώ, για το ανακαλύψουμε μέσα μας και να το εκφράσουμε. Όταν ο άνθρωπος ασχολείται με πράγματα που δεν του ταιριάζουν, μελαγχολεί και αρρωσταίνει και αυτό ισχύει για το 80% των ανθρώπων σήμερα. Γιατί σε κανένα σχολείο δεν μας μαθαίνουν πως να βρούμε την Ταυτότητα μας και ποιο επάγγελμα μας ταιριάζει.

 

 

 

Αυτή είναι και μια από τις βαθύτερες αιτίες της σημερινής κρίσης. Όταν δεν έχουμε βρει την δική μας προσωπική Ταυτότητα δεν μπορούμε να είμαστε άριστοι σε κάτι. Για αυτό, τελευταία έχω επικεντρωθεί στην εύρεση και την έκφραση της Ταυτότητάς μου.

 

 

Αυτό με απελευθερώνει από το να χρειάζεται να ανταγωνίζομαι και να συγκρίνομαι με άλλους καλλιτέχνες… Προς το παρόν δεν έχω πρόγραμμα να εκθέσω κάπου την δουλειά μου έως ότου θα μπορώ να πω ότι αυτό που έκανα είναι πιστό ως προς την Ταυτότητα μου και σε αυτά που πιστεύω».

Ατομικές εκθέσεις (επιλογή):

1980 Γκαλερί Jacob, Παρίσι.

1981 Ένωση Γάλλων Καλλιτεχνών, Παρίσι, Γαλλία.

1982 Γκαλερί “Mukai”, Τόκιο.

1983 Γκαλερί “Diagonal”, Παρίσι, Γαλλία.

1984 «Κόττης-Λάμπερτ», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.

1985 “Meet me tonight in Dreamland”, Γκαλερί”Face”, Τόκιο, Ιαπωνία.

1986 Γκαλερί “Stance”, Yonago, Ιαπωνία.

1987 «Οδύσσεια στο Φως», Γκαλερί “Face”, Τόκιο, Ιαπωνία.

1988 Γκαλερί “Parco”, Sapporo, Ιαπωνία.

1988 Γκαλερί “Asacloth”, Τόκιο, Ιαπωνία.

1990 Αναδρομική έκθεση, Seibu Art Forum, Τόκιο, Ιαπωνία.

1991 Ohkurayama Memorial Hall, Yokohama, Ιαπωνία.

1991 Γκαλερί”Asacloth”, Τόκιο, Ιαπωνία.

1994 Diaspro Art Centre, Λευκωσία, Κύπρος.

1995 «Ευφορία», ΓκαλερίΖουμπουλάκη, Αθήνα.

1999 “Waiting for love”, ΓκαλερίΖουμπουλάκη, Αθήνα.

1999 Γκαλερί “Kalfayan”, Θεσσαλονίκη.

2003 «Ρομάντσο Γκρέκο», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.

2004 «Οδύσσεια στο Φως», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.

2004 “Women Only”, Γκαλερί “Kalfayan”, Θεσσαλονίκη.

2006 «Οδύσσεια στο Φως» Ίδρυμα Τσιχριτζή, Αθήνα.

2007 «Ελληνογερμανική Αγωγή», Αθήνα.

2009 «Διάφανη Πεταλούδα», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.

2009 ΠΛΟΕΣ ΧV: «Φως της Γης και του Ουρανού», Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, Άνδρος.

 

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή):

1979-82      Salon des Réalités Nouvelles, Παρίσι, Γαλλία.

1981 Γκαλερί “Beaux Arts”, Παρίσι, Γαλλία.

1982 «Τέσσερις Νέοι Καλλιτέχνες», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.

1983 Salon de Montrouge, Montrouge, Γαλλία.

1992 «Δώδεκα Ελληνες », Μαδρίτη, Ισπανία (έκθεση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού).

1993 NICAF (International Contemporary Art Fair), Yokohama, Ιαπωνία.

1996 «ΟΝόστος», Palazzo delle Exposizione, Ρώμη, Ιταλία.

2004 “Tonight – Tonight”, ΓκαλερίΖουμπουλάκη, Αθήνα.

2004 «Καλοκαιρινά Τοπία», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα.

2004 Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη», Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, Αθήνα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Χάρη Λάμπερτ  και του ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του μπορείτε να δείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα http://www.harislambert.com/ . Την επόμενη Πέμπτη δίνουμε ραντεβού με μία εξαιρετικά ταλαντούχα, νέα ζωγράφο.. μείνετε συντονισμένοι!!!

 

«Η ζωγραφική για μένα ήταν χαρά από πολύ μικρή ηλικία χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί».

Έλενα Παπαϊωάννου

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.