Ο Γρηγόρης Μητράκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Το 2005 σπούδασε «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα, ενώ από το 2007, έχει δουλέψει στον ξενοδοχειακό χώρο. Το 2008, σπούδασε φωτογραφία δίπλα στον Πλάτωνα Ριβέλλη, παρακολουθώντας στο Μουσείο Μπενάκη το σεμινάριο «Εισαγωγή στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία». Από τότε είναι ενεργό μέλος στον «Φωτογραφικό Κύκλο». Συμμετείχε στην 1η Μπιενάλε Σαντορίνης το καλοκαίρι του 2012, με 5 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του και τον Μάιο του 2012 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Γρηγόρης Μητράκος, Ασπρόμαυρη Αναλογική Φωτογραφία», στον πολυχώρο «Γκρι Καφέ» στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα (2013-2014) και έχει σχεδιάσει 3 φωτογραφικά ημερολόγια με φωτογραφίες του από την Καλιφόρνια τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και την Ελλάδα σε συνεργασία με την e-gallery Art Arc : www.artarc.gr

 

Ο Γρηγόρης Μητράκος μίλησε στην Μιμή Δράκου.

 

969517_271264243014070_67507285_n

 

Από που εμπνέεσαι και από που αντλείς ιδέες ως φωτογράφος;

Έμπνευση παίρνω από το ταξίδι! Μου αρέσει να φωτογραφίζω όταν είμαι σε κίνηση, όταν βρίσκομαι «εκτός έδρας» σε διάφορα μέρη και σημεία του κόσμου. Σπάνια θα με δει κανείς να φωτογραφίζω στην Αθήνα, μου αρέσει να ταξιδεύω ανά τον κόσμο και προσπαθώ ακόμα, να το κάνω όσο είναι αυτό δυνατόν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, με την φωτογραφία, νιώθω ότι μπορώ κάθε φορά να αποτυπώνω τις «γεύσεις και τα αρώματα» αυτών που είδα και έζησα. Επιπλέον, τα ταξίδια με οδηγούν στο να αρχειοθετώ αλλά και να παρουσιάζω θεματικά την φωτογραφική δουλειά μου, δηλαδή ανάλογα με το μέρος που επισκέπτομαι.

 

Γιατί επέλεξες την ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία;

Δεν έχω επιλέξει την ασπρόμαυρη φωτογραφία ως τρόπο έκφρασης, περισσότερο χρησιμοποιώ το φιλμ ως μέσο για δημιουργία. Με την αναλογική φωτογραφία πήρα μια «διαφορετική» –ίσως «βαθύτερη» φωτογραφική εκπαίδευση, την οποία ήθελα να έχω. Σύντομα όμως, σκοπεύω να συνεχίσω μόνο με ψηφιακή φωτογραφία, γιατί είναι και οικονομικό το θέμα… Βλέπετε τα φιλμ αλλά και όλη η διαδικασία εμφάνισης, εκτύπωσης, επεξεργασίας, προβολής, είναι πια πανάκριβη. Στην ψηφιακή εποχή, η επιλογή της «αλλαγής» μιας φωτογραφίας από έγχρωμη σε ασπρόμαυρη, έχει να κάνει καθαρά και μόνο με το κατά πόσο «ευσταθεί» το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς κανένα κόστος…

 

 Σε ποια σημεία του κόσμου έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες σου;

-Τα τελευταία χρόνια, άρχισα να συνειδητοποιώ τί πραγματικά μου αρέσει να κάνω με τη φωτογραφία, δηλαδή επιλέγω πια να φωτογραφίζω ταξιδεύοντας και έτσι, άρχισα να φωτογραφίζω συστηματικά σε κάθε μου ταξίδι. Οι φωτογραφίες μου προέρχονται από διάφορα ταξίδια σε Ευρώπη, Τουρκία, Κούβα, Νέα Υόρκη και την όλη την Δυτική Ακτή των Η.Π.Α.

 

11_c
Μια ενδιαφέρουσα τεχνική σου που έχουμε δει από σένα είναι αυτή της διπλό-έκθεσης. Μίλησε μας λίγο για αυτή.

-Αρχικά να εξηγήσουμε τί σημαίνει «διπλό-έκθεση στην αναλογική φωτογραφία» και πώς επιτυγχάνεται, υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος τρόπος γίνεται τη στιγμή της φωτογράφισης. Τραβάω την πρώτη φωτογραφία και χωρίς να προχωρήσω στο επόμενο φωτογραφικό καρέ, παίρνω δεύτερη φωτογραφία, δηλαδή φωτογραφίζω ξανά, αλλά αυτή τη φορά πάνω στην πρώτη φωτογραφία που πήρα πριν από λίγο. Το αποτέλεσμα είναι ότι βγαίνει η μια φωτογραφία πάνω στην άλλη. Αυτό ακούγεται εύκολο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο λόγος είναι, ότι αν αυτό γίνει τυχαία, δηλαδή να πέσουν «συμπωματικά» οι δύο φωτογραφίες η μία πάνω στην άλλη, το αποτέλεσμα θα είναι μια σκούρα μουτζούρα. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ορίζοντας (π.χ. σε ένα τοπίο), είναι ο «οδηγός» μου. Έτσι λοιπόν, συνθέτω ένα φωτογραφικό κάδρο -το θέμα μου, για να το πω πιο απλά- και αφήνω «κενά» κάποια σημεία επιλεγμένα, τα οποία μετά, θα τα «προσθέσω-γεμίσω» με την επόμενη φωτογραφία. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στο επάνω τμήμα της φωτογραφίας είτε στο κάτω. Το αποτέλεσμα είναι, να πέφτουν αρμονικά η μία φωτογραφία πάνω στην άλλη, για την ακρίβεια αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί όχι μόνον ακριβή υπολογισμό αλλά και φαντασία, δηλαδή να φανταστείς πώς πρέπει να εμφανιστούν δύο φωτογραφικά θέματα, δύο διαφορετικές εικόνες μαζί, είναι σαν να κάνεις μία νέα φωτογραφική σύνθεση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο στον θάλαμο με την εμφάνιση. Εγώ χρησιμοποίησα την τεχνική της διπλό-έκθεσης, για να πετύχω αυτό το αποτέλεσμα και κατά τη διαδικασία της φωτογράφισης. Προσωπικά τη στιγμή που φωτογραφίζω, μου αρέσει να δημιουργώ αυτό το «οπτικό παιχνίδι», γιατί περί φωτογραφικού παιχνιδιού πρόκειται. Από εκεί και μετά, εξαρτάται από τον φωτογράφο να ελέγξει το αποτέλεσμα να μην γίνει εφέ, ή να απορρίψει μια αποτυχημένη φωτογραφία.

Ο δεύτερος τρόπος, λαμβάνει χώρα στο σκοτεινό θάλαμο την στιγμή της εμφάνισης. Χρησιμοποιώντας το ίδιο ή διαφορετικά αρνητικά, εμφανίζονται δύο εικόνες στο ίδιο χαρτί.

Στατιστικά τα τελευταία 2 χρόνια, κάνω δέκα διπλό-εκθέσεις σε κάθε φιλμ με 36 πόζες. Κάποιες φορές υπάρχει και αποτυχία, αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μερικές άλλες, μπορεί το αποτέλεσμα να ξεπερνά τις προσδοκίες μου!

 

13_c
Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη;

-Αγαπημένη πόλη; Δεν ξέρω αν είναι η αγαπημένη μου πόλη, αλλά έχω επισκεφτεί πολλές φορές τη Νέα Υόρκη. Είναι ένας «προορισμός-βάση», για άλλες πιο μακρινές εξορμήσεις. Επιπλέον έχει όλο το πακέτο που ζητάω από ένα ταξίδι: Μουσεία, αρχιτεκτονική, εκδηλώσεις, ενδιαφέρον φαγητό/ποτό, διασκέδαση, καθώς καινοτομεί συνεχώς σε όλα επίπεδα: τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία, πολιτισμός. Μια άλλη πόλη που μου κίνησε το ενδιαφέρον φωτογραφικά λόγω της αρχιτεκτονικής της, είναι η Φλωρεντία στην Ιταλία, καθώς έχει εξίσου όμορφους προορισμούς δίπλα της, όπως το Σαν Τζιμινιάνο, η Σιένα κ.α.

 

Ποιο είναι το επόμενο σου project;

-Δεν θα το ονόμαζα project σαν “art-project”, άλλα έχω μια αγαπημένη «συνήθεια», να φτιάχνω κάθε χρόνο Φωτογραφικά Ημερολόγια, με δική μου φωτογραφική δουλειά πάντα. Τα Ημερολόγια βγαίνουν θεματικά από τα ταξίδια που κάνω. Για παράδειγμα φέτος, καθώς έχω στο αρχείο μου κάποιες πολύ αγαπημένες εικόνες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σκοπός μου είναι μέσα στη φετινή χρονιά να τις εμπλουτίσω με επιπλέον ταξίδια από πρωτεύουσες που δεν έχω πάει, έτσι ώστε να εκδοθεί το Ημερολόγιο του 2016 με θέμα την «Ευρώπη». Το Ημερολόγιο του 2015 ήταν με θέμα την «Ελλάδα», ενώ του 2014 ήταν από την «Καλιφόρνια» των Η.Π.Α. Παράλληλα, ετοιμάζω την δεύτερη Ατομική μου Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα την πόλη της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα γίνει στην Αθήνα. Θα σας έχω νεότερα σύντομα, αλλά μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε και από την Φωτογραφική Σελίδα μου: www.mitrakosgregory.blogspot.com καθώς και από την Σελίδα μου στο Facebook: grigoris mitrakos – analogue b&w photography.

 

Ευχαριστώ πολύ.