O Γιώργος Σαμψωνίδης γεννήθηκε στο Borjomi της Γεωργίας το 1987 και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία μόλις 6 ετών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθήνας (2006-2012) με καθηγητές τους Ζαχαρία Αρβανίτη και Άγγελο Αντωνόπουλο στο Α΄Εργαστήριο ζωγραφικής, ενώ παράλληλα διδάχθηκε την τέχνη της χαρακτικής με καθηγητή τον Γιάννη Γουρζή, καθώς επίσης την τέχνη της γλυπτικής με καθηγητή τον Νίκο Τρανό, και την τέχνη της φωτογραφίας με καθηγητή τον Μανόλη Μπαμπούση. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (E.E.T.E.) και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να τον φιλοξενούμε στο The Mach|ne – Art Press !!!

 

“Anticipation” (oil on canvas) 65x54cm.

 

“Cave” (oil on canvas) 60x60cm.

 

«Από τα επτά μου είχα δείξει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον  για τη ζωγραφική, η μητέρα μου το διέκρινε πολύ γρήγορα και με ενθάρρυνε να κάνω μαθήματα, κάτι που έγινε άμεσα καθώς ξεκίνησα να πηγαίνω σε μια ζωγράφο και να παίρνω τα πρώτα μου μαθήματα ζωγραφικής.

“Conatus” (stuffed dove, two way mirrors, glass, led) 184x86x68cm.

 

“Exaltation” (oil on canvas) 25×17.5cm.

 

Στα έντεκα μου ακολούθησε άλλο ένα μεγάλο ταξίδι το οποίο έμελλε να χαραχτεί βαθιά μέσα μου, στην Ουκρανία αυτή τη φορά για τρία χρόνια, αρχικά στο Κίεβο και αργότερα σε μια μικρή πόλη της δυτικής Ουκρανίας.

“Gaze” (oil on canvas) 28x22cm.

 

Οι συνεχείς και σημαντικές εναλλαγές των εικόνων και οι ανάστατες-αλλά πολύτιμες-εμπειρίες των παιδικών μου χρόνων με όρισαν ως καλλιτέχνη. Οι έννοιες της μνήμης, της ύπαρξης και της αυτο-ανακάλυψης είναι οι κύριοι άξονες της τέχνης μου.

“Niki” (oil on canvas) 25×17.5cm.

 

“On the verge” (oil on canvas, two way mirror, aluminium box, led) 160x85cm.

 

Στο έργο μου κεντρική θέση κατέχει η ανθρώπινη ύπαρξη. Μέσα από αναφορές και συμβολισμούς προσπαθώ να διερευνήσω τη θέση του ανθρώπου σε σχέση με το χώρο και τον χρόνο. Προσπαθώ να πετύχω ένα είδος στιγμιαίας νάρκωσης , δημιουργώντας παράλληλα ένα είδος ψυχολογικής και υπαρξιακής έντασης τόσο στα έργα όσο και στο χώρο.

 

“Ophelia” (oil on canvas) 200x100cm.

 

“The anointing” (two way mirrors, stuffed butterfly, scissors, marble, led) 153x40x40cm.

 

“The lost letter” (pvc, photography on transparent film, two way mirrors, led) 131x38x36cm.

 

Ο υπαρξισμός και ο συμβολισμός με απασχολούν ιδιαίτερα στη δουλειά μου. Πηγές έμπνευσης για μένα αποτελούν η ποίηση του Rimbaud, οι ταινίες και η οπτική των Tarkovsky και Bergman καθώς και φιλόσοφοι όπως ο Nietzsche και ο Schopenhauer. Επίσης αναζητώ έμπνευση στην Ιστορία της Τέχνης, στην Τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας και της Κίνας, σε περιόδους όπως ο Μεσαίωνας και ο Χρυσός Αιώνας της ολλανδικής ζωγραφικής , σε κινήματα όπως ο Ρομαντισμός και ο Συμβολισμός».

 

“The return” (oil on canvas) 13x10cm.

 

“The sleep of sorrow”  (oil on canvas) 10x16cm.

 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:

2013  CONATUS, Gallery Genesis, Αθήνα.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλεγμένες):

2014   Legacy, Gallery Genesis, Αθήνα.

2013   Αόρατος Θίασος, 13α Καβάφεια , Gezira Center for Modern Art, Κάιρο.

2013   Μιλώντας για το Μέλλον, Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”, Αθήνα.

2013   Το σώμα, Ιανός αίθουσα τέχνης, Αθήνα.

2013   Ένα σπίτι για τη γενιά του ’30, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αθήνα.

2012   Εργαστήρια, the Art Foundation (TAF), Αθήνα.

2012   6x6x2012, Rochester Contemporary Art Center, Νέα Υόρκη.

2011  Μπιενάλε φοιτητών καλών τεχνών, Μέγαρο Ευνάρδου (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας), Αθήνα.

2009   T T Hellenic Postbank: Κοινωνία ευθύνης: Οικονομία και Περιβάλλον, Αίθουσα Παλαιού Χρηματιστηρίου, Αθήνα.

 

Ευχαριστούμε θερμά το Γιώργο Σαμψωνίδη. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση: www.george-sampsonidis.com .

Την επόμενη εβδομάδα ακόμη ένας Έλληνας ζωγράφος, έρχεται να μεγαλώσει την παρέα μας..

«Τα ζωγραφικά μου έργα  αποτελούν  κομμάτι  μιας  εικαστικής  διαδρομής, που ξεκινά μέσα από την παρατήρηση  του  ουρανού και της Γης , της στεριάς και της θάλασσας, του κόσμου και των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν…» Γιώργος Γιώτσας

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.