Ο Γιώργος Γιώτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας με καθηγητές τους ζωγράφους  Γ.  Ζιώγα  και Γ. Καστρίτση. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις , και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το The Mach|ne – Art Press είχε τη χαρά να τον συναντήσει. Δείτε τι μας είπε για τη ζωή και το έργο του..

«Σπούδασα Νομικά στην Ιταλία . Το 2001 αποφοίτησα, επέστρεψα στην Ελλάδα και ξεκίνησα να εργάζομαι ως νομικός. Το 2004  έπειτα από τρία  χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας  αποφάσισα  συνειδητά να ακολουθήσω αυτό  που αισθάνομαι ότι με εκφράζει απόλυτα. Η αγάπη μου για την τέχνη και την συγγραφή νίκησε μέσα μου κάθε δισταγμό που προέκυπτε από τα «πρέπει» και τα «μη» της  επαγγελματικής  αποκατάστασης για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό που άλλοτε αποτελούσε το hobby μου, αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα.

Άρχισα σιγά, σιγά, να βάζω φως και χρώμα στο ταβάνι του δικού μου ουρανού και να χτίζω αυτό που από μικρός ήξερα να κάνω καλύτερα- να διηγούμαι ιστορίες ζωής άλλοτε στο χαρτί και άλλοτε στον καμβά. Η αγάπη μου για την συγγραφή και την ποίηση  βρήκε το χώρο της  στην εικαστική   προσέγγιση της έννοιας της τέχνης που φώλιαζε  χρόνια μέσα μου, και οι δυο μαζί ως ξεχωριστές  οντότητες μα απόλυτα συνυφασμένες η μία με την άλλη  άρχισαν να  υπηρετούν όσα η φαντασία μου πρόσταζε.

Τον ίδιο χρόνο παρακολούθησα μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας σε ελεύθερα εργαστήρια σπουδών  στην Αθήνα και αργότερα μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο κέντρο τεχνών ΠΛΑΚΑ και στο εργαστήρι του ζωγράφου Γρηγόρη Κολιζέρα. Παράλληλα παρακολούθησα μαθήματα graphic design στο University of Hertfordshire στην Αγγλία.

Το 2005 στήνω το πρώτο εργαστήρι μου στο κέντρο της Αθήνας και αποφασίζω να στεγάσω την τέχνη μου στο χώρο που άλλοτε προοριζόταν για δικηγορικό γραφείο.  Έπειτα από δουλειά ενός έτους  το 2006 ήρθε και η πρώτη ομαδική έκθεση  στο Χώρο Τέχνης  Παπαδάκη στην Αθήνα. Ακολούθησαν επιτυχείς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας όπου  παρακολούθησα μαθήματα  ζωγραφικής με δασκάλους τους ζωγράφους  Γ.  Ζιώγα  και Γ. Καστρίτση. Το διάβασμα, η συνεχής απόκτηση γνώσης  διαφορετικών υλικών και τεχνικών, καθώς  και η αδιάκοπη προσωπική εργασία, με οδηγούν  καθημερινά  σε μια νέα  προσέγγιση της τέχνης,  με μοναδικό σκοπό την  χαρά της δημιουργίας και  τη συμμετοχή στα εικαστικά δρώμενα.

Τα ζωγραφικά μου έργα  αποτελούν  κομμάτι  μιας  εικαστικής  διαδρομής, που ξεκινά μέσα από την παρατήρηση  του  ουρανού και της Γης , της στεριάς και της θάλασσας, του κόσμου και των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν και ολοκληρώνεται με την αποτύπωση στο χαρτί κάθε ιδέας και κάθε σκέψης, όπως αυτές αντανακλώνται  μέσα μου στην πορεία αυτής της αναζήτησης. Τα χρώματα που χρησιμοποιώ  στις δημιουργίες μου είναι  λάδια,  ακρυλικά  και σκόνες αγιογραφίας που συνυπάρχουν με ετερόκλιτα υλικά, άλλοτε πρωτογενή , όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τη διαδικασίας περισυνέλεξης τους από τη φύση, όπως  άμμο, πέτρες, χώμα , κάρβουνα, ξύλα και άλλα και  άλλοτε βιομηχανικά και επεξεργασμένα, όπως κομμάτια από μέταλλα, κόλλες, εφημερίδες, πλαστικό και άλλα συνδυασμένα σε εικαστικές προσεγγίσεις άλλοτε αφαιρετικές και άλλοτε πιο ρεαλιστικές, προκαλώντας  κατ´ αυτόν τον τρόπο μια σύγκρουση στην ίδια την ύπαρξη της ζωγραφικής τους διάστασης,  καθώς τα ζωγραφικά μου έργα φιλτράρουν το φως  που της δίνει ζωή. Τα έργα μου άλλοτε σε χαρτί ή καμβά και άλλοτε σε επιφάνειες βιομηχανικού ξύλου  βαπτίζονται αρμονικά μέσα στο χρωματικό πυρήνα της εικαστικής μου πορείας και ορίζονται  να υπηρετήσουν την τέχνη μέσα από ένα ταξίδι χαράς και δημιουργικότητας.

Ιδιαίτερο χώρο  στην καλλιτεχνική μου  αυτή  πορεία  κατέχει  η  φίλη και  συνεργάτης  ιστορικός – κριτικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη,  η οποία χρόνια τώρα συντελεί  με την εμπειρία της στην ανάδειξη  της εικαστικής ταυτότητας  που υπάρχει μέσα μου».

 

 

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλεγμένες):

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006  ΕΤΗΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΤΗΣΙΑ  ΟΜΑΔΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009  “ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΙΡΗΜΕΝΑ” ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΔΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΤΗΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ.

2012 ΙΟΥΛΙΟΣ  ΟΜΑΔΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΑΤΗΡΑΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ ).

2013 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ “Το πρόβατο, οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη”  ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΑΘΗΝΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ).

2013 ΝΟΜΕΒΡΙΟΣ “ Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΑΘΗΝΑ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ).

2013 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ “Το πρόβατο, οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη” ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ( ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ).

Ευχαριστούμε πολύ το ζωγράφο Γιώργο Γιώτσα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ατομική έκθεση τον Οκτώβριο του 2014 στο Χώρο Τέχνης Περιτεχνών στην Αθήνα. Έργα του θα δείτε από κοντά στους εξής Χώρους Τέχνης και Πολιτισμού: Γκαλερί Σκουφά (www.skoufagallery.gr) Αθήνα, πωλητήριο Μέγαρου Μουσικής (www.megaron.gr) Αθήνα, πωλητήρια τέχνης της αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟΣ (www.ianos.gr), Χώρος Τέχνης χειροποίητου κοσμήματος Παρασκευής Κολοβάρη στην Αράχωβα , Χώρος Τέχνης Παπαδάκη (www.papadaki-art.gr) Aθήνα. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail:k5eikastika@yahoo.co.uk.

 

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα..!

«Προτιμώ  να σκέπτομαι τον εαυτό μου σαν μια παρορμητική καλλιτέχνιδα που τα έργα της εκφράζουν το δικό της ενδοσκοπικό ταξίδι προς την αρχέγονη και απλή γλώσσα της ψυχής». Μιλένα Δημητροκάλλη

 

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.