Ο Γιάννης Μπρούζος γεννήθηκε  στον Πειραιά το 1977. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Aθήνας (2002-2009) με καθηγητή τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Πριν από περίπου 5 μήνες τον φιλοξενήσαμε στο The Mach|ne – Art Press και με το “Δάκρυ Δελφινιού” ήρθαμε  για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του. Σήμερα χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που τον ξανασυναντάμε, και μας παρουσιάζει μία νέα δουλειά, διαφορετική, μα εξίσου εντυπωσιακή, ευαίσθητη και συνάμα δυναμική!

 

 

 

«H συγκεκριμένη δουλειά ξεκίνησε από την ανάγκη να βγάλω προς τα έξω την παιδικότητα μου. Νιώθω ότι μέσα από αυτή μπορώ να κρατήσω ζωντανή την αίσθηση του “μαγικού” που μοιραζόμουνα με τον εαυτό μου όταν ήμουν παιδί. Αυτό που σίγουρα όλοι βιώσαμε ακούγοντας παραμύθια, αντικρίζοντας εικόνες, που μας έκαναν να ανοίγουμε το στόμα και να χαμογελάμε με δέος, ανοιχτοί μπροστά στη δύναμη της μαγείας και έτοιμοι να την αγκαλιάσουμε! Αυτό που λίγοι από εμάς μεγαλώνοντας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανό, έχει για μένα σημασία να διατηρηθεί. Γι’ αυτό προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δημιουργώ χώρους και αντικείμενα έχοντας πάντα στο μυαλό μου ότι παιδιά θα ζήσουν και θα παίξουν σε  χώρους που θα γίνουν εικόνες και έπειτα ισχυρές μνήμες, που θα κουβαλάνε στην ζωή τους και  θα αντλούν δύναμη από αυτές. Εικόνες που θα τους προστατεύουν και θα τις προστατεύουν!

 

 

 

 

Όσοι με γνωρίζουν από την γλυπτική μου μπορεί να παραξενευτούν από αυτή μου την ενασχόληση και το βρίσκω λογικό αφού με τα προσωπικά μου έργα εκφράζομαι με ένα διαφορετικό τρόπο. Εκφράζω την εποχή μου, όπως την βιώνω και είναι μια αλήθεια δικιά μου που νιώθω καθήκον να υπηρετήσω. Όσοι όμως με ξέρουν σαν άνθρωπο δεν πρόκειται να εκπλαγούν γιατί ξέρουν ότι στην ζωή μου ασχολούμαι με πολλά πράγματα και είμαι ανοιχτός και θετικός προς το διαφορετικό και σίγουρα ξέρουν ότι δεν μεγάλωσα ποτέ αρκετά! Η αφορμή λοιπόν για να ξεκινήσω κάτι τέτοιο ήρθε από δύο φίλους που έχουν ένα παιδότοπο στην Νίκαια. Δύο μεγάλα παιδιά που έχουν πάντα στο μυαλό τους περίεργες ιδέες  που χρειάζονται έναν εκτελεστή!

 

 

 

 

Τα έργα που αναλαμβάνω έχουν κάποιο ΄΄θέμα΄΄. Eίναι κάτι που ζητάω από αυτούς που θα με προσεγγίσουν. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Με αυτό τον τρόπο μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω πράγματα που ποτέ από μόνος μου δεν θα σκεφτόμουνα και παράλληλα δίνω την δυνατότητα στους άλλους να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους. Όταν κάνω την πρώτη μου επαφή με τους πελάτες μου , αυτό που λέω πρώτα είναι ότι αυτό που σκέφτεσαι μπορεί να γίνει ! Κυρίως δουλεύω πάνω σε παιδότοπους,  σε θεματικά πάρκα και παιδικά δωμάτια αλλά φτιάχνω και αντικείμενα και ότι άλλο έχεις στο μυαλό σου και νομίζεις ότι μπορεί να υπάρχει μόνο στη σφαίρα του φανταστικού. Πέρα από το βλέμμα των παιδιών χαίρομαι να βλέπω και στα μάτια των μεγάλων τον ενθουσιασμό όταν μια ιδέα τους υλοποιείτε! Πολλές φορές εκπλήσσομαι με αυτά που μου ζητάνε, αλλά είναι και για μένα μια πρόκληση.

 

 

 

Δουλεύω σχεδόν όλα τα υλικά και πολλές φορές χρειάζεται να κάνω συνδυασμούς για να πετύχω το θεμιτό αποτέλεσμα .Κυρίως δουλεύω με φελιζόλ και γύψο .Το φελιζόλ ελαχιστοποιεί το βάρος και ενώ κάτι στο μάτι μπορεί να φαίνεται ογκώδες στην πραγματικότητα είναι πολύ ελαφρύ. Συνήθως την εξωτερική επιφάνεια την περνάω με τζίβα και γύψο για να είναι πολύ ανθεκτικό σε χτυπήματα, την οποία στην συνέχεια την ζωγραφίζω με ακρυλικά χρώματα . Σε πολλές κατασκευές χρησιμοποιώ το μέταλλο σαν αρματούρα (σκελετός ) της κατασκευής. Το μόνο υλικό που δεν χρησιμοποιώ είναι ο πολυεστέρας από σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία όλων μας.

 

 

Τα στάδια που ακολουθώ για να υλοποιήσω την αρχική ιδέα κάποιου είναι τα εξής: Καταρχήν βρίσκομαι με τον πελάτη και μέσα από μια  πρώτη συζήτηση προσπαθώ να καταλάβω πως φαντάζεται την ιδέα του αυτή και καταγράφω τις χρωματικές και μορφοπλαστικές  του προτιμήσεις . Δεν χρειάζομαι ένα πάκο σχέδια , απλά να μου πει δύο πράγματα για αυτά που του αρέσουν . Μετά κάνω ένα σχέδιο σε χαρτί που πάνω σε αυτό παίρνουμε και τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα είναι το έργο . Μπορεί και να χρειαστεί και δεύτερο σχέδιο αλλά σπάνια μου το ζητάνε. Συνήθως είμαι μέσα στο πνεύμα ,λόγο της πρώτης μας συνάντησης! Τα τεχνικά και κατασκευαστικά προσπαθώ να τα λύσω μόνος μου για να έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα που θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πρωταρχική ιδέα .Στα ενδιάμεσα στάδια συνήθως ο πελάτης μου έρχεται σε επαφή με το έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή για να σιγουρέψουμε ότι είναι αυτό που ζητά.

 

 

 

Πριν λίγο καιρό δούλεψα στον υπέροχο Μύλο των ξωτικών στα Τρίκαλα και ελπίζω να τα λέμε εκεί κάθε Χριστούγεννα και να κάνουμε όλο και πιο παραμυθένιο αυτό το θεματικό χωριό .Έχω έργα μου σε έναν παιδότοπο στην Νίκαια το “babyroom” και αρκετές κατασκευές και ζωγραφιές  σε παιδικά δωμάτια. Ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να το εξελίξω όλο αυτό, γιατί δίνει χρώμα στην ζωή μου. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε όλοι αυτή τη σκληρότητα χρειάζεται αυτό το φευγιό στην παιδικότητα μας για να αναζωπυρωθεί η φλόγα της αγάπης μας για τον κόσμο γύρω μας.

 

 

 

 

 

 

 

Ελπίζω να μου δίνεται η δυνατότητα από ανθρώπους που θα μου εμπιστευθούν τον χώρο τους να αναπτύξω τον φανταστικό μου κόσμο. Θα ήθελα πολύ να κάνω και για μένα ένα μικρό πάρκο στον κήπο μου με δεντρόσπιτο , ξύλινες κατασκευές με εναέρια μονοπάτια και άλλα τρελά και να τον μοιράζομαι με τα ανίψια μου και άλλους μικρούς φίλους. Θα ήθελα επίσης να ζωντανέψω αγαπημένα παραμύθια στις τρεις τους διαστάσεις όπως την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων και άλλα δικά μου. Όλα αυτά όμως είναι όνειρα που ζουν  στο κεφάλι μου βγαίνουν στο χαρτί και περιμένουν να ανοίξει μια πόρτα για να αποδράσουν!!».

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

2013   « Εκκρεμότητες » Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου.

2012 « Κρανίου τόπος; » Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Αθήνα.

2011 «Παράξενα Πλάσματα » Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ,Τήνος .

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλεγμένες):

2013 « Λόρδος Βύρωνας και Μεσολόγγι » Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, διοργάνωση Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5.

2012 « Μικρά Έργα » Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5, Αθήνα.

2012 « Καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. και νέοι καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μουσείο της Λάρισας ».

2012 « Mνήμες και Πραγματικότητες » Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.

2012 « Beer and art » Εργοστάσιο FIX, Χαλκίδα.

2012 « Βλέπεις; » ARTIA Gallery.

2012 « Sound-Marble-Metal » Παλιό τελωνείο Λογγού, Παξοί.

2011  « Εργαστήρια » TAF.

2010  Έκθεση αποφοίτων Α.Σ.Κ.Τ.

2009  «Eco festival »  Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων.

2007  «Video art festival » συμμετοχή με Video installation στο Γκάζι.

2006  « Το παιχνίδι » Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ.

2003   Αίγλη Ζαππείου.

2002  ART2PRISMA ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

2001  26 Διεθνή έκθεση βιβλίου, Buenos Aires.

 

 

 

Από εμάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιάννη Μπρούζο. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση: www.yiannisbrouzos.wix.com/oannes ή να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail: giannis.brouzos@gmail.com.

 

Ένας χρόνος The Mach|ne – Art Press και στο Fine Arts παρουσιάσαμε το έργο 50 καλλιτεχνών.

Σ’ αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους καλλιτέχνες που μέχρι σήμερα μας εμπιστεύτηκαν, καθώς και όλους εσάς που μας δείχνετε την αγάπη σας και μας στηρίζετε να συνεχίσουμε.

 

Την επόμενη Πέμπτη η παρέα μας μεγαλώνει με ακόμη ένα νέο ζωγράφο..

 

«Οι συνεχείς και σημαντικές εναλλαγές των εικόνων και οι ανάστατες-αλλά πολύτιμες-εμπειρίες των παιδικών μου χρόνων με όρισαν  ως καλλιτέχνη. Οι έννοιες της μνήμης, της ύπαρξης και της αυτο-ανακάλυψης είναι οι κύριοι άξονες της τέχνης μου». Γιώργος Σαμψωνίδης

 

 

 

Facebook Page: Άννα Τσαλάγκα-Εικαστικός.