Όταν φύγουμε από την κρίση

Πάνε χρόνια από τότε που άρχισε να κλαίει η Άννα. Λογικό. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί. Και όμως εκείνη εμφανίζεται πλέον μέσα σε μία θάλασσα από δάκρυα. Λίγο πιο πέρα, τα πόδια του βρέχονται από τα δάκρυα της Άννας, είναι ο Τσακνής που γυρίζει την πλάτη του στο μέλλον. Μπορεί να περάσει και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μέχρι εκεί.

Η τέχνη έχει ακουμπήσει όλες τις εφεδρείες της στο τραπέζι και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Μάταιο. Είναι, βλέπεις, η φύση της κρίσης που θέτει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δεν περιγράφεις την ανέχεια και τα λουκέτα με Θεοδωράκη. Θέλεις να υπαινιχθείς κάτι περί Κατοχής, αλλά δεν θα παίξεις και Βέμπο-θα σου έρθει ο Καμμένος από κάτω, ντυμένος τσολιάς. Εντάξει, θα ασχοληθείς λίγο με την κακομοιριά του Έλληνα μπροστά στα δόντια των ξένων. Ανέβασε το «Μεγάλο μας Τσίρκο» που τα λέει όλα. Τελείωσες.

Η κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους, χωρίς έμπνευση. Και ανεπαρκείς δημιουργικά. Δεν είναι παράλογο. Στο προηγούμενο σύμπαν η μαζική τέχνη είχε καβαλήσει τα πρώτα βαγόνια του συρμού, συνταξιδεύοντας με σουξέ και επιδοτήσεις. Και τώρα ήρθε η κρίση και δεν ξέρουμε τι να φορέσουμε. Στην αρχή πίστευα ότι είναι το σοκ της αλλαγής-έγινε απότομα, λες και άλλαξε καρέ στην οθόνη.

Όμως μετά το χώμα παρέμεινε άγονο και ας ποτίστηκε με τόση αγωνία. Ποια είναι η καλλιτεχνική τάση της κρίσης; Δεν μπορώ να τη βρω. Ποιο ρεύμα γεννήθηκε; Ακόμα και αν συνέβη, δεν το αισθάνομαι. Εντάξει, δεν γυρίζονται σίριαλ, βγήκαν όλοι οι ηθοποιοί στο θέατρο και έχουμε ρεκόρ παραστάσεων με αρκετές να πηγαίνουν εντυπωσιακά καλά. Οι άνθρωποι θέλουν να απαντήσουν στη μιζέρια με εξωστρέφεια. Είναι όμορφο να βλέπεις γεμάτα θέατρα και μπαρ πνιγμένα στον κόσμο, παρά τον καπνό. Όμως τι θα θυμόμαστε από όλα αυτά; Ποιο είναι το τραγούδι της κρίσης; Ποιο βιβλίο κατασπαράξαμε με τα μάτια μας; Θα φύγουμε από αυτήν την εποχή και θα ακούμε πίσω μας τούρκικα.

 

O Κώστας Γιαννακίδης είναι από τη Θεσσαλονίκη, έχει κάνει σπουδές οικονομικών και αρκετές προσπάθειες για καριέρα σε διάφορα έντυπα. ‘Eχει δημιουργήσει τον ραδιοφωνικό χαρακτήρα του Citizen που πέρασε από τον City, τον BHMA FM και τον Βest 92.6. Ως Citizen εμφανίζεται και στην Athens Voice. Το θεατρικό του έργο «Και δεν έχει ξημερώσει ακόμα» παίζεται στην «Ενδορφίνη».

http://citi-zen.gr/