Πρόκειται για ένα έργο κωμικό και δραματικό μαζί. Έργο ηθών και αξιών, ανθρώπου και ζωής. Προσφέρει τροφή για σκέψη, ανοίγει πόρτες για συζητήσεις και θέματα που μας αφορούν άμεσα, που βιώνουμε καθημερινά. Διαχρονικό. Ξεδιπλώνει ζωηρά μια πραγματικότητα πικρή και άδικη, μα προσθέτει με χάρη κωμικό αέρα για να σε γλυκάνει. Να σε ελαφρύνει, να πέσεις και λίγο στα μαλακά. Ένας αγώνας ζωής για επιβίωση τόσο απέναντι στο ζην όσο και απέναντι στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα λόγια του Στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλα (βασικού χαρακτήρα του έργου που υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος): «η ζωή, είναι ένας ατελείωτος πόλεμος και κάθε τόσο πρέπει να δίνουμε και από μια μάχη. Διότι, είναι γνωστό ότι και στη ζωή και στον πόλεμο, η τύχη βοηθάει πάντα τους τολμηρούς!»

 

Ξεκάθαρα πράγματα.

Ένας άνθρωπος που μοχθεί να βγει αναλλοίωτος από τα στενά της φτώχειας, με τιμιότητα και αξιοπρέπεια μαζί με την γυναίκα και την κόρη του. Ακόμη και όταν πέφτει θύμα απάτης και κοροϊδίας επιτήδειων που με πρόσχημα την επιθυμία της πατρίδας να τον τιμήσει αναγείροντας τον ανδριάντα του, πλουτίζουν, εκείνος δείχνει μεγαλείο ήθους. Είναι ένας χαρακτήρας καθαρός και σπάνιος που δεν φοβάται να μιλήσει ξεκάθαρα. Αν λάβουμε υπόψη τα λόγια της Ειρήνης, γυναίκας του στρατηγού, πως «ο πόνος μοιρασμένος είναι μισός και η χαρά μοιρασμένη, είναι διπλή», θα συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για μια στάση ζωής και αντιμετώπισης όλων όσα φέρνει μπροστά μας .

Οι χαρακτήρες που δημιούργησαν με μαεστρία οι Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος για την ταινία «Ένας Ήρως με Παντόφλες» του 1958, με τον Βασίλη Λογοθετίδη στον ρόλο του Στρατηγού Λάμπρου Δεκαβάλα, καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο σήμερα ολοζώντανοι, αποκαλύπτοντας μέσα από καλοστημένους και γρήγορους διαλόγους, πικρές αλλά και γλυκές αλήθειες για την ίδια την ζωή. Για όλους εμάς. Ο θεατής, έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει αυτή την ιστορία, αρκεί να κατεβεί στο κέντρο της Αθήνας, στο θέατρο Βρετάνια όπου ο Γιάννης Μπέζος στήνει και πρωταγωνιστεί σε μια παράσταση που δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να προβληματιστεί, να έρθει αντιμέτωπος με ανάμεικτα συναισθήματα και φεύγοντας να τα πάρει μαζί του. Να τα επεξεργαστεί. Ένας θίασος με χιούμορ και ατάκα σε συνδυασμό με τα σκηνικά και κοστούμια, μας μεταφέρει σε μια εποχή που μοιάζει αρκετά με τη δική μας.

 

Πρόκειται για την παράσταση:

«ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ»

               στο

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γιάννης Μπέζος / Δάφνη Λαμπρόγιαννη/ Τάσος Γιαννόπουλος/ Κώστας Φλωκατούλας/ Αλμπέρτο Φάις/ Δημήτρης Κανέλλος/ Αμαλία Νίνου/ Ντένια Στασινοπούλου/ Ελένη Τσιμπρικίδου /Δημήτρης Λιόλιος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo