Η Ζωή Γερουλάνου είναι Πρόεδρος του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, μιας Αστικής ΜΗ Κερδοσκοπικής Εταιρείας με εταίρους τους φορείς που έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα τυφλότητας και από την δεκαετία του 1930, οι περισσότεροι από τους οποίους, διεκδικούν τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα όρασης.
-Ποια ήταν η έμπνευση που σας ώθησε να δημιουργήσετε αυτό το τόσο πρωτοποριακό δεδομένο για την Ελλάδα;
Έχοντας εμπειρίες από οργανισμούς τους Εξωτερικού, ιδιαίτερα της Αμερικής, της Αγγλίας και της Ελβετίας, κάποιοι συνεργάτες πιστεύαμε ότι η τόσο σπουδαία υπηρεσία που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια στο εξωτερικό θα έπρεπε να έρθει και στην Ελλάδα. Παρ΄όλες τις προσπάθειες που δεν ευοδώθηκαν, οι εκπρόσωποι των Φορέων, νύν εταίρων του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, με πείσμα και αισιοδοξία πάντα προσπαθούσαν το ΟΝΕΙΡΟ να γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το κατάφεραν το 2007 που ξεκίνησε η σύσταση του Κέντρου και που η εκπαίδευση των εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών το 2011 έφερε τελικά την υπηρεσία αυτή και στην χώρα μας.
-Τι μπορεί να προσφέρει η σύνδεση μεταξύ του σκύλου – οδηγού και του ατόμου που βοηθά, τόσο σε πρακτικό επίπεδο αλλά και στον ψυχισμό του;
Μία πολύ δυνατή σχέση μεταξύ του χειριστή και του Σκύλου Οδηγού, που όταν «δουλεύουν» μαζί αναπτύσσεται μία σχέση εμπιστοσύνης και όταν είναι ο Σκύλος Οδηγός «ελεύθερος» είναι ένα πολύ γλυκό κατοικίδιο που μόνο χαρά προσφέρει.
-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα άτομα αυτά:
Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης μαζί με το Σκύλο Οδηγό του είναι η αρνητική αντιμετώπιση ορισμένων οδηγών λεωφορείων και γενικότερα των μέσων μαζικής μεταφοράς σχετικά με το αυτονόητο δικαίωμα του να μπορεί να πηγαίνει παντού και να επιβιβάζεται σε όλα τα μέσα. Παρ΄ολο που έχει ψηφιστεί ο Νόμος 3868 του 2010 δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που είτε από άγνοια είτε από λάθος αντιμετώπιση αρνούνται να τον εφαρμόσου. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα τους και ένα άγχος για το τι θα αντιμετωπίσουν.
Πρέπει να γίνει συνείδηση στο ευρύτερο κοινό ότι υπάρχει ένας ΝΕΟΣ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ στην καθημερινότητα μας που είναι το Άτομο με πρόβλημα όρασης και ο ΣΚΥΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ. Πρέπει να μάθουμε να τους σεβόμαστε και να τους διευκολύνουμε και όχι να προκαλούμε εμπόδια.