Η Ελένη Πέτα είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές της εποχής μας.

Σεμνή, χαρισματική και με αξιόλογες συνεργασίες στο ενεργητικό της , μας ταξιδεύει κάθε φορά με τη μοναδική φωνή της.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μιλάει στο The Mach|ne– Art Press ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Πως θα σε περιέγραφαν οι αγαπημένοι σου άνθρωποι;

Αισθάνομαι κάπως περίεργα στο άκουσμα της ερώτησης αυτής, διότι δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα εγώ να την απαντήσω. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι, ότι γενικώς στις σχέσεις μου τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές επιλέγω πάντοτε να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω πολύ στην ειλικρίνεια και είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα κάποιου ατόμου που μπορεί να με προσελκύσει σε αυτόν. Γενικώς, είμαι ένας πολύ δοτικός άνθρωπος και επιλέγω να δίνω πράγματα σε ανθρώπους που με κερδίζουν.

Πως και πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την μουσική;

Η σχέση μου με την μουσική ξεκίνησε στην 5η δημοτικού μετά από παρακίνηση του πατέρα μου, ο οποίος είναι και ο ίδιος μουσικός. ‘Όντας, το αγαπημένο του όργανο το βιολοντσέλο, μετέδωσε και σε έμενα αυτή του την αγάπη, τόσο για τη μουσική όσο και για το έγχορδο αυτό.

 

Τί έχει αλλάξει στη ζωή σου τα τελευταία 5 χρόνια;

Το σημαντικότερο γεγονός που έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μου (προς το καλύτερο) είναι ο ερχομός του γιου μου. Απόκτησα ένα παιδάκι το οποίο με ωρίμασε και με γέμισε σε όλα τα επίπεδα.

 

Έχεις ερμηνεύσει το ”Λόγια της σιωπής” , το οποίο γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία της Λουκίας Ρικάκη. Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Συναντηθήκαμε με το Κωστή Ζευγαδέλλη και τη Γιώτα Βασιλακοπούλου, που είναι οι δημιουργοί του τραγουδιού «Λόγια Σιωπής» και από το πρώτο άκουσμα του κομματιού ενθουσιάστηκα. Όταν αντιλήφθηκα και το θέμα που αντιπροσώπευε τότε το αγάπησα ακόμη περισσότερο.

Τα «Λόγια της Σιωπής» είναι ένα ντοκιμαντέρ της αξέχαστης Λουκίας Ρικάκη για την ελληνική νοηματική γλώσσα και για τις σχέσεις των κωφών με τους ακούοντες. Είναι ένα τραγούδι που ερμηνεύω σε κάθε μου παράσταση και που με εκπλήσσει συνεχώς διότι διαπιστώνω κάθε φορά ότι το κοινό το αγαπάει όσο εγώ.

 

Σήμερα, σε έναν τέτοιο κοινωνικά περίγυρο, πόσο νόημα έχει οι καλλιτέχνες να αντλούν το υλικό τους από την κοινωνική πραγματικότητα;

Θεωρώ ότι ένα καλλιτέχνης πρέπει, στο βαθμό που μπορεί, να αφουγκράζεται το πνεύμα της εποχής του και να εμπνέεται από το τι συμβαίνει στο παρόν. Επιπλέον, πιστεύω ότι η σημερινή πραγματικότητα, οδηγεί τους καλλιτέχνες να υλοποιούν projectsπου ίσως παλαιότερα δε θα τολμούσαν.

 

Τί σημαίνει για σένα η γνωριμία και η συνεργασία σου με τον Παναγιώτη Μάργαρη;

Η συνεργασία μου με τον Παναγιώτη Μάργαρη αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική μου πορεία, ένα κεφάλαιο που ακόμη γράφεται μιας και η συνεργασία μου μαζί του, συνεχίζετε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, το Duende αποτελεί μια από τις πιο καλλιτεχνικές δουλείες που έχω κάνει.

Πώς προέκυψε το Duende;

Το Duende προέκυψε ως εξής: το 2009 συναντηθήκαμε με τον Παναγιώτη Μάργαρη στα παρασκήνια μιας συναυλίας, όπου εκεί μου μίλησε για την επιθυμία του να διασκευάσει ροκ κομμάτια στη κλασσική κιθάρα. Από τη μεριά μου εγώ του είχα πει ότι θα με ενδιέφερε να κάνω ένα cd που θα περιελάμβανε τραγούδια της Μεσογείου. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε διαπιστώσαμε και οι δυο ότι υπήρχε χημεία μεταξύ μας και έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί. Όταν λοιπόν ξεκινήσαμε κάποια live μαζί ανακαλύψαμε ότι υπήρχε και ένα καλλιτεχνικό δέσιμο, το οποίο μας οδήγησε στο Duende, όπου τελικά υπερίσχυσε το Μεσογειακό χρώμα. Κατόπιν, και ο Παναγιώτης υλοποίησε αυτό που ήθελε, δηλαδή να διασκευάσει ροκ κομμάτια και το έκανε με ένα υπέροχο δίσκο το «Rock of my Soul» στο οποίο συμμετείχα και εγώ με το κομμάτι «Let it be».

 

Τί όνειρα κάνεις;

Γενικώς σαν άνθρωπος δε με απασχολούσε το μέλλον παρά μόνο το παρόν και για τον λόγο αυτό πότε δεν έθετα μακροχρόνιους στόχους . Με ενδιέφερε το τι κάνω σήμερα. Πλέον αυτό έχει αλλάξει και ότι όνειρα κάνω έχουν να κάνουν με την οικογένεια μου και ειδικότερα με το παιδί μου.

 

Φαντάζεσαι ποτέ τη ζωή σου χωρίς το τραγούδι; Τί θα έκανες;

Δεν φαντάζομαι τη ζωή μου χωρίς το τραγούδι διότι το να ερμηνεύω το πράττω πρωτίστως γιατί με γεμίζει. Είμαι στο χώρο της μουσικής από πολύ μικρή ηλικία και έμαθα να ζω δια μέσω αυτής.  Επιπλέον, το τραγούδι για μένα έχει την ιδιότητα να με ταξιδεύει νοερά σε διάφορους μουσικούς κόσμους. Ειδικότερα, μέσω ενός ξενόγλωσσου τραγουδιού που ερμηνεύω μου δίνεται το έναυσμα να μελετήσω τη χώρα από όπου προέρχεται το κομμάτι,  απόρροια του οποίου να μαθαίνω τη γλώσσα και κάποια στοιχεία της κουλτούρας αυτής της χώρας.

Τέλος, θεωρώ ότι επειδή είμαι εσωστρεφής , το τραγούδι (μέσω των παραστάσεων που δίνω) με κάνει να εκτίθεμαι και αυτό μου προσφέρει μια ισορροπία ως άτομο.

 

Μίλησέ μας για τα σχέδια σου.

Μόλις κυκλοφόρησε από την Feelgood Records ένα νέο τραγούδι, το «Να Μείνεις Εδώ» σε στίχους και μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, με τον Γιάννη, κάναμε κάποια liveτόσο στην επαρχία όσο και στην Αθήνα. Ο τίτλος των παραστάσεων μας είναι «Τα Τραγούδια της Οθόνης» και η επόμενη στάση μας είναι στις 22/2 στον Ιανό.

Παράλληλα, συμμετέχω μαζί με μια σειρά από αξιόλογους καλλιτέχνες στις συναυλίες του Παναγιώτη Μάργαρη, που έχουν ως τίτλο «Rock of my Soul».

 

*Την Συνέντευξη για λογαριάσμο του The Machine – Art Press πήρε η Νατάσσα Αναγνώστου