Η Μαίρη Κατράντζου κατάφερε στα 30 της να είναι fashion iconγια χιλιάδες ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο της μόδας στη Βρετανία
Αφορμή λοιπόν, για την πρώτη μας επαφή ήταν ένα άρθρο της Βρετανικής Guardianπου παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε στα πανεπιστήμια μόδας της χώρας. Η έρευνα προβάλει τους ανθρώπους που έχουν επηρεάσει περισσότερο τους σπουδαστές των πανεπιστημίων μόδας τα τελευταία χρόνια με πρώτους στη λίστα, όπως θα περίμενε κανείς, τους καλύτερους designersτου κόσμου (RafSimons, AlexanderMcQueen, MiucciaPrada, AlexanderWang, MeadhamKirchhoff), επικεφαλείς των μεγαλύτερων οίκων μόδας (Dior, Givenchy, Balenciaga), φωτογράφους μόδας, στυλίστες, creativedirectors, δημοσιογράφους και opinionleadersπου μέχρι σήμερα έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στον χώρο αλλά και είναι πλέον πρότυπα για τους νεότερους υποψηφίους.
Πολύ ενδιαφέρον όμως για τη χώρα μας ήταν η αναφορά στην Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου η οποία ζει και εργάζεται εδώ και μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Αυτό που κάνει εντύπωση στους σπουδαστές είναι κυρίως το ιδιαίτερο στυλ της, η αφοσίωσή της, η μετριοπάθεια της και φυσικά το μοναδικό ταλέντο της. Η 30χρονη ελληνίδα ξεκίνησε από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική.
Τελικά ένα χρόνο αργότερα μεταπήδησε στον χώρο μόδας αλλά παράλληλα μετακόμισε στο Λονδίνο όπου πλέον ζει μόνιμα. Η αρχιτεκτονική την έχει βοηθήσει πολύ και όπως έχει δηλώσει και η ίδια. Ο χρόνος της στην αρχιτεκτονική και της έχει δώσει ιδέες αλλά και έμπνευση για την μετέπειτα ταυτότητά της. Το 2006, λίγο μετά την αποφοίτησή της, συνεργάστηκε με την Σοφία Κοκοσαλάκη, ενώ η πορεία της ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη μιας και κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατάφερε να κερδίσει πολύ σημαντικά βραβεία, υποτροφίες αλλά και αναγνώριση από πολύ σημαντικούς σχεδιαστές και εταιρίες μόδας (L’oreal, Harrods, BillBlass). Το 2008 κέρδισε χορηγία για 6 κολεξιόν ενώ άνοιξε την εβδομάδα μόδας του Λονδίνου.
Η ιδιαιτερότητα των δημιουργιών της είναι τα πολύχρωμα printsκαι τα γεωμετρικά κοψίματα. Μεγάλη σημασία δίνει και στα μεγάλα και εντυπωσιακά κοσμήματα που η ίδια σχεδιάζει. Κάποιοι χαρακτηρίζουν την τεχνική της trompel’oeil, μιας και τα κοσμήματα σε συνδυασμό με το ρούχο δίνει μια αίσθηση οφθαλμαπάτης. Σαν τα κοσμήματα που συνδυάζονται με το φόρεμα να είναι ενωμένα, σαν να φοράμε ένα πολύ μεγάλο, πολύχρωμο και βαρύ κόσμημα.
Τα ρούχα της Μαίρης Κατράντζου μπορούμε να τα βρούμε πλέον σε πάνω από 47 χώρες του κόσμου ενώ οι συνεργασίες της με την αλυσίδα Topshopκαι την Longchampτην έχουν κατατάξει σε μια από τις καλύτερες ανερχόμενες σχεδιάστριες μόδας του κόσμου.
Στην Αθήνα, ρούχα της Μαίρης Κατράτζου τα βρίσκουμε στη boutiqueSotrisκαι στη Θεσσαλονική στoStylefax. Για onlineαγορές επισκεφτείτε τα netaporter, luisaviaroma, maches, barneysκαι thecorner.
Το ερώτημα είναι πως αν και η ελληνίδα σχεδιάστρια έχει ήδη καθιερωθεί στη διεθνή μόδα, τι θα γινόταν αν παρέμενε στη χώρα μας; ποια θα ήταν η πορεία της μέχρι σήμερα και πως θα είχε διαμορφωθεί η καριέρα της; Όπως έχει δηλώσει και η ίδια – όχι πολύ καιρό πριν – αν βρισκόταν στη χώρα μας δεν θα είχε καταφέρει δυστυχώς να προχωρήσει, δεν θα είχε γυρίσει κανείς να την κοιτάξει και να την εμπιστευτεί.
Η Ελένη Γεωργοπούλου σχεδιάζει τσάντες και κοσμήματα.
Fabrika house of art https://www.facebook.com/fabrika.houseofart