Το «Αναζητώντας τη Νουφ» είναι ένα επιβλητικό αστυνομικό μυστήριο που διαδραματίζεται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Πρωταγωνιστές ο Ναΐρ ας-Σαρκί, ένας Παλαιστίνιος, ευσεβής οδηγός της ερήμου, που προσπαθεί να συμβιβάσει την έμφυτη ανάγκη του για συντροφικότητα με την πιστή εφαρμογή των θρησκευτικών νόμων, και η Κάτια Χιτζάζι, μια τολμηρή, νεαρή γυναίκα, η οποία διεκδικώντας την ανεξαρτησία της, έχει καταφέρει να εργάζεται ως ερευνήτρια στο γραφείο του ιατροδικαστή.

Μέσα από την αντισυμβατική συνεργασία των δύο αυτών χαρακτήρων αποκαλύπτονται ένα-ένα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν (ή θα παραπλανήσουν;) στην εξιχνίαση ενός μυστηριώδους φόνου. Ο μίτος της πλοκής μας οδηγεί πίσω από τα περίτεχνα, αραβικά παράθυρα των σπιτιών της Τζέντα, μέσα στο αρχοντικό μιας εύπορης οικογένειας, σ’ ένα ταπεινό διαμέρισμα της παλιάς συνοικίας, στους διαδρόμους της αγοράς, ακόμη και στην καυτή άμμο της ερήμου, προσφέροντας μία αποκαλυπτική εικόνα της Σαουδικής Αραβίας.

Η συγγραφέας, έχοντας η ίδια ζήσει,ως σύζυγος σε μία οικογένεια Σαουδαράβων-Παλαιστινίων Βεδουίνων, καταφέρνει να αποδώσει με πιστότητα μια διαφορετική κουλτούρα, χωρίς να γίνεται επικριτική, σεβόμενη τον κάθε χαρακτήρα της και τα διλήμματά του.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατρεπτική πλοκή, αφήγηση που ανεβάζει τους παλμούς και βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες.

Μια διαφορετική αλλά εντελώς συναρπαστική ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται στην ατελείωτη έρημο…

 

Η Zoë Ferraris, σπούδασε Καλές Τέχνες στις Η.Π.Α. Μετοίκησε στη Σαουδική Αραβία μετά την πρώτη επίθεση στον Περσικό Κόλπο για να ζήσει εκεί με τον τότε σύζυγό της και τη μεγάλη του οικογένεια από Σαουδάραβες, Παλαιστίνιους και Βεδουίνους, οι οποίοι για πρώτη φορά υποδέχονταν μια Αμερικανή. Αποτέλεσμα αυτής της περιόδου στη ζωή της ήταν το βιβλίο αυτό.

 

Βάσω Νικολαίδου Μεταφράστρια