Ο Μιχάλης Αφολάνιο και η Δάφνη Ασημακοπούλου είναι οι συντονιστές του πολιτιστικού κέντρου αφρικανικής τέχνης ”ANASA”, που ερευνά τον διαπολιτιστικό διάλογο της αφρικανικής κουλτούρας. Στον πολυχώρο του Κreuzberg urban culture bar ο Μιχάλης και η Δάφνη μας αναλύουν τις δράσεις του ”ANASA CULTURAL CENTER” και μας αποκαλύπτουν μικρά μυστικά του πολιτισμού της ”Μαύρης Ηπείρου”.

Πότε δημιουργήθηκε το ”ANASA CULTURAL CENTER” και ποιους σκοπούς υπηρετεί;

Δημιουργήθηκε το 2012 μετά από μία μακροχρόνια κοινή μας δράση στο χώρο του αφρικανικού χορού και της μουσικής. Είχαμε αρκετές δράσεις σε αυτό το κομμάτι και έτσι ξύπνησαν οι ανάγκες μας να εμβαθύνουμε σε αυτό και να ερευνήσουμε τα ήθη και τα έθιμα της αφρικανικής παράδοσης. Το ”ANASA” είναι ένας χώρος για διδασκαλίες, έρευνα και πειραματισμούς. Το ”ANASA” είναι η χαρά της ζωής, όπως εξάλλου σημαίνει στη γλώσσα swahili.

Τι είδους διδασκαλίες θα συναντήσουμε στο ”ANASA CULTURAL CENTER” ;

Πραγματοποιούνται εργαστήρια αφρικανικών χορών, κρουστών και μουσικής, όπως και μαθήματα pilates και yoga. Πραγματοποιούνται εργαστήρια σύγχρονου χορού και γενικότερα είναι ένας χώρος, όπου νέοι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν το ταλέντο τους και τις δεξιότητες τους.

Ποιους στόχους είχατε οριοθετήσει όταν δημιουργήσατε το ”ANASA CULTURAL CENTER” ;

Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η έρευνα γύρω από την αφρικανική τέχνη καθώς και η έρευνα γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες των αφρικανικών χορών και κρουστών. Επίσης βασικός μας στόχος από την αρχή ήταν οι δράσεις διαπολιτισμικού χαρακτήρα σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς, ώστε να βρεθούν κοινά στοιχεία. Τέλος, βασικός μας στόχος ήταν και η ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στην ελληνική και την αφρικανική κουλτούρα;

Και βέβαια υπάρχουν. Και οι δύο πολιτισμοί για παράδειγμα είναι συνδεδεμένοι με τη Γη και έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Η Γη είναι κοινός τόπος όλων. Υπάρχουν αφρικανικοί ρυθμοί που παίζονται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και μοιάζουν πολύ με τα ηπειρώτικα τραγούδια. Ακόμη, υπάρχουν και αφρικανικοί πολεμικοί χοροί που έχουν κοινά γνωρίσματα με τους πολεμικούς ποντιακούς χορούς.

Στο ”ANASA CULTURAL CENTER” συνυπάρχουν άτομα διάφορων εθνικοτήτων. Πως αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνύπαρξη επί καθημερινής βάσης;

Η συνύπαρξη είναι αρμονική και εξαιρετική. Εξάλλου οι αφρικανικοί χοροί και τα κρουστά λειτουργούν αγχολυτικά. Μας φέρνουν σε επαφή με τον πρωταρχικό μας παλμό. Είναι εκτόνωση. Έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι η ανύψωση της ψυχής. Η συνύπαρξη και η ομαδικότητα περνούν κοινωνικά μηνύματα. Η αφρικανική μουσική, οι χοροί και τα κρουστά γενικότερα είναι μία τέχνη κοινωνική και στηρίζεται στη συμμετοχή και τη συνεργασία, όπως και στην αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.

Στις δράσεις και τις διδασκαλίες σας υπάρχει το κομμάτι της υποκριτικής τέχνης;

Ναι, υπάρχει, αφού γίνονται εργαστήρια και δράσεις με χρήση μάσκας ενώ υπάρχουν και αφηγήσεις μύθων. Ακόμη και ο τρόπος που πραγματοποιείται ο χορός έχει έντονο το στοιχείο της υποκριτικής τέχνης.

Ο πολιτισμός και οι τέχνες θεωρείτε ότι μπορούν να γεννήσουν μία διαφορετική επανάσταση;

Οι τέχνες μπορούν να δημιουργήσουν ένα κίνημα που θα προτείνει πράγματα αντισυμβατικά. Η τέχνη αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο και μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις., οπότε πιστεύουμε πως έχει τεράστιες δυνατότητες.

Με μία ατάκα πως θα χαρακτηρίζατε το ”ANASA CULTURAL CENTER” ;

Το ”ANASA” δίνει μία ανάσα…και όντως μας δίνουν ανάσα ο χορός, τα κρουστά και η μουσική.

*Φωτογραφίες Effie Yele